Sedan 2011 finns en nationell värdegrund för äldreomsorgen som ska följas av all personal. Men vad innebär den i praktiken? Hur ser man till att de äldre upplever värdighet och välbefinnande i vardagen?
Denna utbildning ger dig som arbetar inom äldreomsorgen kunskap, inspiration och tips om hur man kan arbeta för att uppfylla värdegrunden. Här finns också förslag på samtalsteknik och hur man kan uttrycka sig i mötet med de äldre.
Ledord för utbildningen är HUR för att understryka att inriktningen är konkret och handlingsinriktad. Innehållet är teori och forskning, exempel från utvecklingsarbeten i olika kommuner, reflektionsstunder deltagare emellan och övningar. Mycket av innehållet bygger på Monikas bok Äldreomsorgens värdegrund – handbok i vardagen. Utbildningen mynnar ut i ett handlingsdokument som kommer alla deltagare till godo.
Ur innehållet
• värdegrunden i vardagens omsorgsmöte
• det viktiga samtalet med den äldre
• genomförandeplanen är navet
• arbetsgruppens fortsatta reflektion och utvecklingsarbete
• nya förväntningar på omsorgspersonal och äldre.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till all omsorgspersonal samt till chefer och värdegrundsledare. Den ger förslag på hur man kan utveckla värdegrundsarbetet och innehåller många exempel och reflektionsfrågor.
Om föreläsaren Monika Forsman Monika Forsman är socionom, lärare och grupphandledare med lång erfarenhet inom äldreomsorg och socialt arbete. Hon har under ett antal år genomfört utvecklingsarbeten och utbildningar i salutogen grundsyn, socialt innehåll, samtal och värdegrund inom socialpsykiatri och äldreomsorg. Förutom ovan nämnda handbok har hon författat två fortbildningshäften (Socialt innehåll i äldreomsorgen och Samtal i vardagsarbetet).
Gothia Kompetens använder cookies för att säkerställa att du får maximalt utbyte av webbplatsen. Genom att använda webbplatsen accepterar du dessa cookies.
Läs mer.