Flera av våra författare kom till Psykologiscenen på Bokmässan i Göteborg. Här kan du lyssna till deras intressanta och angelägna scensamtal om utmattningssyndrom, sex, missbruk och barnhjärnors utveckling. 

David Edfelt: Hjärna i förskolan - vägen till barns lärande och utveckling

Under förskoletiden formas hjärnan av allt barnet gör och är med om. Och pedagogerna påverkar denna utveckling. Genom större förståelse för hur hjärnan fungerar kan förskolan bidra till en miljö som främjar barnens utveckling, lärande och välmående. Psykolog David Edfelt i ett samtal med Anna Ehn, SvD, om barnets och hjärnans utveckling, hur hjärnan fungerar och hur vi kan förstå våra olikheter."

David Edfelt har skrivit boken Hjärna i förskolan.

 

Mer med David Edfelt

"Min ambition är att anpassa hjärnforskning till vardagen i förskolan"
Under förskoletiden genomgår barn en mycket viktig utvecklingsfas, en period som inte enbart påverkar dem här och nu, den är betydelsefull för hela deras framtid. Och mycket hänger på hjärnans utveckling. Det vet psykologen och författaren David Edfelt. 

Läs intervjun med David Edfelt

David Edfelt - författare på Gothia Kompetens
David Edfelt
Psykolog som arbetar med handledning och utbildning, bland annat vid Specialpedagogiska Institutionen vid Stockholms Universitet. Han har en bakgrund i arbetet med barn och ungdomar med inlärningssvårigheter och neuropsykiatrisk problematik inom förskola och skola, barnpsykiatri och vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Man dör inte av stress, man slutar bara att leva - om utmattningssyndrom

Alla med barndomstrauman blir inte sjuka i utmattning. Och de flesta som blir sjuka i utmattning har inga särskilda barndomstrauman, men det kan finnas ett samband. Det vet Selene Cortes som berättar ärligt om en sårig barndom som hon har försökt hantera med en ångestdriven duktighet som överlevnadsstrategi. Möt henne i ett samtal med senior professor Marie Åsberg, som forskat om utmattning sen 1990-talet och som myntade begreppet utmattningssyndrom. Tillsammans har de skrivit nya boken Man dör inte av stress, man slutar bara att leva – om utmattningssyndrom. Jonas Mattsson, chefredaktör Modern Psykologi leder scensamtalet.

Mer med Selene Cortes och Marie Åsberg

Selene Cortes råd till dig som är sjuk i utmattningssyndrom:
Listan på allt du inte måste

Intervju med Selene Cortes och Marie Åsberg:
"Stresstålighet kan vara en riskfaktor för utmattningssyndrom”

MARIE ÅSBERG
Marie Åsberg, senior professor, stressrehab, KIDS, Danderyd Sjukhus, har forskat om utmattningssyndrom sedan slutet av 1990-talet då tillståndet benämndes som utbrändhet eller att gå in i väggen. Det var hon som myntade ordet utmattningssyndrom och bidrog till att Socialstyrelsen godkände det som ett begrepp.
Selene Cortes
Selene Cortes har i många år arbetat med psykisk ohälsa ur olika perspektiv och är föreläsare och utbildare i ämnet samt konsult i operativt psykosocialt arbetsmiljöarbete. Hon arbetar också som strategisk verksamhetsutvecklare på Mind.

Missbruk och trauma

Nästan allt missbruk börjar med självmedicinering för att slippa smärtsamma känslor som ofta bottnar i upplevda trauman, inte sällan i barndomen. Men beroendevård erbjuder sällan traumabearbetning och det ger katastrofala konsekvenser, menar psykolog Stefan Sandström i ett samtal med Kajsa Heinemann, Psykologiguiden. Stefan Sandström är bokaktuell med Missbruk, trauma och samsjuklighet – bemöta och behandla.

Mer med Stefan Sandström
”Traumabearbetning är avgörande vid behandling av missbruk”
Läs intervjun med Stefan Sandström

Stefan Sandström
Legitimerad psykolog och författare. Stefan har handlett inom socialtjänsten i 25 år och har också lett många utbildningar med relevanta teman för denna yrkesgrupp.

Så vågar vi prata mer om sex – en psykologisk salong

Sexologen och psykoterapeuten Malin Drevstam belyser i sin nya bok Lust & olust hur vår tidiga anknytning formar våra förväntningar och upplevelser av intimitet och sex som vuxna. 
Hör henne i en psykologisk salong tillsammans med Johanna Ekdahl (Boken om sex, N&K), Ida Flink och Steven Linton (Du, jag och sex, N&K), Calle Brunell (Man – i ljuset av #metoo, Brombergs).
Ett samtal om makt, skuld och lust med Maria Carling, SvD, som samtalsledare.

Mer med Malin Drevstam
"Såhär får du ett mer tillitsfullt och avslappnat sexliv"
Läs Malin Drevstams tips

Malin Drevstam - författare på Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
Malin Drevstam
Legitimerad psykoterapeut och sexolog, med många års erfarenhet från egen praktik. Hon föreläser och håller kurser på ämnet relationer och sex.

Psykologiscenen arrangeras av Psykologiguiden i samarbete med bokförlaget Natur & KulturSvD Idagsidan och tidningen Modern Psykologi. #Psykologiscenen