Den nyblivna mamman Malin berättar om sitt möte med BVC och varför hon tycker det är viktigt med boken Leva med barn.

Hur var ditt första möte med BVC?
– Jättebra, vi gick igenom det viktigaste och vår BHV-sjuksköterska använde boken som grund vilket kändes jättebra och tryggande.

Det är så bra att BHV-sjuksköterskor finns!

Det är så bra att BHV-sjuksköterskor finns! Som nybliven förälder är det lätt att stressa upp sig för allt: om mitt barn fått något utslag eller annat så är det bra att veta att man har någon man kan vända sig till som både har gedigen kunskap om barn men som även är där och stöttar mig som mamma och får mig att känna mig lugn och trygg.

En mycket viktig kontakt att ha när man är en nybliven förälder. Det är så mycket man undrar över och alla BHV-sjuksköterskor som vi träffat är otroligt närvarande och brinner för sitt yrke. De är ett stort stöd. De är så viktiga!

Generellt är det viktigt att BHV-sjuksköterskan är närvarande och att man känner att man får en bra kontakt.

Fanns det något du önskar kunde varit bättre? 
– Vi har bara haft positiva erfarenheter med vår BHV-sjuksköterska men generellt är det viktigt att BHV-sjuksköterskan är närvarande och att man känner att man får en bra kontakt, att man litar på varandra och att man som förälder känner att man kan kontakta sin BHV-sjuksköterska utan att känna att man stör. Och att man kan fråga allt utan att känna sig dum eller i vägen.

Vad tycker du om boken Leva med barn som du fick från BVC?
– Jag tycker den är bra. Vi hade den som grund under hembesöket. Boken är väldigt lätt att läsa och ta till sig informationen, vilket är skönt när man precis kommit hem från BB. Boken går igenom alla viktiga ämnen på en lagom nivå. De första veckorna är mycket omvälvande och allt känns övermäktigt och man vet inte vad barnet vill när hon skriker, då är det bra med den här boken eftersom den är faktabaserad vilket känns tryggt. Det känns tryggt att det inte är baserat på någons åsikter utan på just fakta, man kan lita på det som står där.

Jag brukar läsa boken utifrån var vi är just nu. Exempelvis i början när vi hade problem med amning läste vi mycket om det i boken. Det är även en bra bok att bara bläddra igenom.

När man googlar är det lätt att hamna på diskussionsforum, som är mycket subjektivt skrivna och ibland mycket extrema grejer som gör att jag som förälder blir stressad.

Tycker du boken är viktig att få?
– Ja, jag tycker att det är en bra bok att få. När man googlar är det lätt att hamna på diskussionsforum, som är mycket subjektivt skrivna och ibland mycket extrema grejer som gör att jag som förälder blir stressad och känner att jag inte räcker till eller gör tillräckligt för mitt barn. Jag vet heller inte vad jag kan lita på och inte. Den här boken är faktabaserad och utan pekpinnar. Den avdramatiserar mycket och man känner sig lugn och säkrare som förälder.

Använder ni eller pratar ni om boken i din föräldragrupp?
– Nej, det gör vi inte men det hade varit väldigt bra att ha som underlag och något att utgå från, en stöttepelare under träffen.

Sen när man börjar lära känna sitt barn så är det fantastiskt.

Och slutligen...
Hur känns det att vara mamma?

– Fantastiskt! Det är jätteroligt, det bästa som finns. Men det var inte förrän jag fick Sonja som jag faktiskt förstod hur det är att ha barn. Oavsett hur mycket man förbereder sig och läser på innan så är det mycket omvälvande, lite sömn, mycket oro och jag kunde känna lätt ångest emellanåt. Men sen när man börjar lära känna sitt barn så är det fantastiskt.

Fotograf: Johanna Norin

Boken Leva med barn

Föräldraskapet är ett livslångt åtagande som förändras i takt med att barnen växer. Boken Leva med barn är tänkt som ett stöd i denna resa, något att slå i när du har en specifik fråga eller läsas från pärm till pärm.


Kuvert - symbol för Gothia Kompetens nyhetsbrevPrenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad.

Hjärnforskaren Sissela Nutley - föreläsare på Gothia Kompetens

"Inga skärmar för barn under 2 år"

Hur skiljer sig det yngre barnets hjärna från den äldres? Vad händer egentligen i hjärnan när vi lär oss? Och varför är det viktigt att barnhälsovården känner till hur digitaliseringen påverkar barnen? Läs intervjun här med hjärnforskaren Sissela Nutley om skärmtid för små barn.

Hjärnforskaren Sissela Nutley om skärmtid för små barn

Malin Borgström - författare och föreläsare på Gothia Kompetens

”Funktionell förstoppning är mycket vanligare än du tror!”

Funktionell förstoppning bland barn har ökat dramatiskt de senaste åren. Det kan orsaka sämre livskvalitet och social isolering. Läs intervjun med Malin Borgström, barnsjuksköterska, urotarmterapeut och doktorand som forskar om förstoppning och nattväta.

Malin Borgström om funktionell förstopppning