Den nyblivna pappan John berättar om sitt möte med BVC och hur det känns att vara pappa.

Hur känns din nya roll som pappa?
– Det kändes ganska konstigt första tiden. Jag kände mig inte direkt som pappa de första veckorna utan det blev mer som en uppgift att ta hand om en bebis. Pappakänslorna har såklart kommit mer och mer, framför allt nu när lilla Sonja är lite mer vaken och uppmärksam..

Det är självklart lite utmanande när fokus av naturliga skäl ligger på bebis och mamma.

Det är självklart lite utmanande när fokus av naturliga skäl ligger på bebis och mamma. Jag var hemma i tre veckor efter att Sonja föddes och under de veckorna upplevde jag att jag var väldigt involverad och delaktig i allt. Nu när jag jobbar heltid hamnar jag alltid lite efter Malin. Hon umgås ju med Sonja hela dagarna och lär känna henne på ett annat sätt. Jag kommer ikapp lite varje helg men Sonja utvecklas ju så snabbt så man missar en del på en arbetsvecka. Och även om jag går hem tidigt från jobbet så är det inte samma sak som att vara med hela dagarna. Det kan också vara utmanade att stressa ner efter en arbetsdag och bara ha fokus hemma, detta måste man verkligen tänka på. Detta pratade vi lite om på BVC och fick bra svar.

Fick du det bemötande som du hoppades på BVC? Vad var bra? Vad önskar du kunde varit bättre?
– Självklart är jag orolig för allt möjligt kring Sonja, och att BVC finns är ovärderligt. Som pappa upplever jag att de lyssnar och svarar på frågor och det är absolut ingen skillnad om frågan ställs av mig eller Malin.

Vår BVC-sköterska var definitivt uppmärksam på mig som pappa. Hon frågade hur jag kände, hur jag mådde, vilka funderingar jag hade.

Vår BVC-sköterska var definitivt uppmärksam på mig som pappa. Hon frågade hur jag kände, hur jag mådde, vilka funderingar jag hade m.m. Väldigt positivt alltså. Alla tog sig tid och serverade till och med mig mackor och kaffe mitt i natten.

På BB-hotellet var det lite mer förvirrat. Vi fick träffa väldigt många olika barnmorskor och de kändes inte riktigt synkade i vad de förmedlade. Någon gav ett tips kring amning eller bebisens klädsel. Sen kom nästa barnmorska några timmar senare och sa i princip tvärt om. Alla var dock väldigt hjälpsamma och tog sig verkligen tid. Vi fick också stanna en extra natt när vi önskade det.

Är du med i en föräldragrupp?
– Nej, Malin och Sonja går själva. Jag fick info på BVC att jag som pappa också får följa med om jag vill, men de berättade också att det i princip bara är mammor som kommer. Det är en pappa i Malins föräldragrupp.

Fotnot: Sonja är inte med på bild. Andra glada bebisar har ställt upp i hennes ställe.

Lästips!

Läs även intervjun med Sonjas mamma Malin som berättar om sitt möte med BVC och varför hon tycker det är viktigt med boken Leva med barn.

Mamma Malin med barnvagn


Kuvert - symbol för Gothia Kompetens nyhetsbrevPrenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad.

Malin Borgström - författare och föreläsare på Gothia Kompetens

”Funktionell förstoppning är mycket vanligare än du tror!”

Funktionell förstoppning bland barn har ökat dramatiskt de senaste åren. Det kan orsaka sämre livskvalitet och social isolering. Läs intervjun med Malin Borgström, barnsjuksköterska, urotarmterapeut och doktorand som forskar om förstoppning och nattväta.

Malin Borgström om funktionell förstopppning

Hjärnforskaren Sissela Nutley - föreläsare på Gothia Kompetens

"Inga skärmar för barn under 2 år"

Hur skiljer sig det yngre barnets hjärna från den äldres? Vad händer egentligen i hjärnan när vi lär oss? Och varför är det viktigt att barnhälsovården känner till hur digitaliseringen påverkar barnen? Läs intervjun här med hjärnforskaren Sissela Nutley om skärmtid för små barn.

Hjärnforskaren Sissela Nutley om skärmtid för små barn