– Ge vikarier så bra förutsättningar som möjligt. Ge dem verktygen att agera förtroendefullt i klassrummet. Det kommer att göra skillnad.

Det säger John Steinberg, fil. dr i pedagogik, tidigare rektor, utbildare och författare som nu har skrivit en bok specifikt för vikarier; Uppdrag vikarie – ledarskap i klassrummet.

Varför har du skrivit boken?
– Det finns många vikarier och obehöriga som arbetar i skolan. De blir fler och de blir allt viktigare. Att vara lärare är ett ledarskapsyrke, vilket blir en extra utmaning för en vikarie att axla. Därför har de också stora behov av bra råd hur de ska hantera situationen och agera som ledare.

Vad är den svåraste utmaningen för en vikarie?
– Att få elevernas förtroende snabbt! Även förberedelserna. Och har man inte möjlighet att förbereda sig blir det oftast arbetsblad och filmer. Helt enkelt en lägre kvalitet på undervisningen.

– Skolan har givetvis ett stort ansvar för att vikarien får bra förutsättningar för att kunna hålla en lektion med tid för förberedelse och ta del av en befintlig planering.

Vad vill du ge för råd till skolledare?
– Ge vikarier och oerfarna de rätta förutsättningarna att bli goda ledare. Då kommer de att kunna skapa bättre arbetsro för eleverna och en bättre undervisning.

Vad hoppas du att boken ska ge läsaren?
– Mod! Och råd för att få följsamhet och förtroende. Det är ett ledarskapsyrke och vikarier, oerfarna och obehöriga behöver också vara ledare med värme och struktur.

Vilka råd vill du ge till en vikarie?
– Skaffa dig information i förväg om skolan och klassen du ska arbeta i. Se till att du har några idéer på lektionsupplägg i rockärmen som du kan använda vid behov. Ha en hög ambitionsnivå och visa ditt ledarskap. Vad är det du vill med lektionen? Visa det och du kommer få lättare att få följsamhet i gruppen.

I boken Uppdrag vikarie – ledarskap i klassrummet ger John Steinberg en grundläggande introduktion till de kompetenser och kunskaper som vikarier kan använda sig av för att skapa arbetsro och arbetsglädje med hjälp av ledarskap, bemötande och val av metoder. Varje kapitel avslutas med praktiska övningsuppgifter.

John Steinberg och boken Uppdrag vikarie

John Steinberg har arbetat som universitetslektor i pedagogik och som rektor. I dag är han konsult och föreläsare i sitt eget bolag, Steinbergs Utbildning AB.

I boken Uppdrag vikarie ger John Steinberg i tjugo korta kapitel en grundläggande introduktion till de kompetenser och kunskaper som vikarier kan använda sig av för att skapa arbetsro och arbetsglädje med hjälp av ledarskap, bemötande och val av metoder. Innehållet bygger på den populära handboken Ledarskap i klassrummet.


Loggor: Facebook, Instagram och LinkedIn
Mer från Gothia Kompetens Skola finns på:
Facebook • Instagram • LinkedIn


Kuvert - symbol för Gothia Kompetens nyhetsbrevPrenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad.