”Ni behövs, ni är viktiga och ni kommer att göra ett bra jobb.”

Carolina Lindberg och Anna Fredriksson vill säga till alla nyexaminerade socionomer: ”Ni behövs, ni är viktiga och ni kommer att göra ett bra jobb”. I boken Ny som socionom - från utbildning till arbetsliv skriver de om steget från teori till praktik med både värme och humor.

Att komma till sitt första jobb som socionom efter flera års universitetsstudier är verkligen både utmanande och spännande. 

– Det är något man längtar efter och samtidigt snurrar en massa tankar i huvudet om allt man inte kan, säger Carolina Lindberg.

Då är det viktigt att komma ihåg att arbetsgivaren inte förväntar sig att man ska behärska en rad specifika metoder och arbetsverktyg. Det är sånt  man får lära sig när man blivit anställd. 

– Socionomutbildningen är en bred och bra utbildning som vi ska känna oss stolta över. Det som är så speciellt när vi jobbar med människor, är att vi aldrig kan säga att vi blir fullärda, konstaterar Carolina Lindberg. 

Själv var hon erfaren på många sätt när hon som 40-åring valde att skaffa sig den formella kompetens en socionomexamen innebär. 

– På Ersta Sköndal Bräcke högskola var vi en härligt brokig skara studenter som fick ta del av en fantastisk utbildning. Jag fick mycket ny kunskap och fick reflektera över mina erfarenheter tillsammans med många kloka människor. Jag blev dessutom intresserad av forskning och har sedan jobbat lite som forskningsassistent. 

Bred och bra utbildning som vi ska känna oss stolta över!

Anna Fredriksson ryser fortfarande när hon tänker på sitt första jobb efter socionomexamen. Hon var 27 år och hade arbetat inom serviceyrken tidigare. 

– Vi var tre sommarvikarier på socialdistriktet och chefen skaffade sig genast en favorit. Det var inte jag. 
Snarare blev hon den han gillade att klaga på. Hennes självförtroende sjönk och tankarna kom: hade hon verkligen valt rätt yrke? De andra två fick stanna kvar när det blev höst men inte hon.

– Som tur var gick det bättre på nästa ställe, där trivdes jag och blev kvar i många år. 

Om man har möjlighet är det bra att försöka fundera lite extra på vilket jobb man verkligen vill ha, vilken typ av organisation som passar just mig och också våga sig på att försöka ställa några extra frågor på anställningsintervjun. Det här är exempel på vad boken tar upp. Läsaren hittar också avsnitt om arbetsplatskulturer, om hierarkier och om chefer.

Jag blir både glad och stolt över att tillhöra en sådan yrkeskår.

– Jag vill att vi socionomer värnar om att arbeta för en anda med professionellt förhållningssätt kombinerat med värme, saklighet och stabilitet. Vi behöver vara bra på att våga vara kaptener på båten men också på att backa och lita på att andra kan sköta rodret när det är läge för det. När jag ser goda exempel på socionomer som lyckas med den balansen blir jag både glad och stolt över att tillhöra en sådan yrkeskår, säger Carolina Lindberg.  

Idag jobbar Anna som journalist och redaktör och skriver framför allt om sociala frågor. Därför är hon extra glad att boken också har ett avsnitt som handlar om media. 

– Jag skulle verkligen önska att bilden som ges i media av framför allt socialtjänsten kunde bli mer nyanserad. Att de som arbetar med sociala frågor får möjlighet och vågar visa upp allt bra arbete som görs.

Carolina är författare och arbetar deltid i familjeföretaget. Hon handleder, utbildar och föreläser för personal och familjehem om placerade barns behov. Hon har skrivit flera böcker om frågor om bemötande när någon fungerar lite annorlunda, till exempel på grund av neuropsykiatriska funktionsvariationer.

Det var just frågor runt placerade barn som förde dem samman för tio år sedan. Båda har tidigare gett ut böcker hos Gothia Kompetens och det var på Bokmässan de träffades. 

Socionomyrket kräver mycket, men ger också mycket tillbaka. Särskilt viktigt tycker båda det är att socionomer, nyexade eller ej, tar hand om sig själva. 

– Vi vill att så många som möjligt ska bli hållbara socionomer, ha lusten till yrket kvar, känna att man utvecklas och behålla sina drömmar. 

– Om vår bok kan bidra till det då är det verkligen roligt!


Anna Fredriksson - författare på Gothia Kompetens

Anna Fredriksson är frilansjournalist och socionom. Hon var redaktör och medförfattare till antologin Ett annat hemma, om samhällets ansvar för placerade barn (tillsammans med Anna Kakuli) och har med Åsa Moberg gett ut De omöjliga, från psykiatrireform till dyr och dålig vård. Anna är också redaktör för tidskrifterna SocialPolitik och Me-mento. 

Carolina Lindberg - författare på Gothia Kompetens

Carolina Lindberg är socionom, handledare och pedagog. Förutom att skriva böcker jobbar hon med att försöka göra livet lättare för barn och ungdomar som inte kan bo hemma hos sina föräldrar. Hon handleder, utbildar och föreläser för personal och familjehem om placerade barns behov. Carolina är författare till ett flertal böcker om vardagsstrategier vid neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.


Facebook-loggaVarmt välkommen till vår FB-sida för dig inom socialt arbete: artiklar, lästips och nya produkter.


Svart kuvert - symbol för Gothia Kompetens nyhetsbrevTIPS! Prenumera på vårt nyhetsbrev inom socialt arbete: lästips, nyheter och erbjudanden.