Konferens
Nyhet

Ny som lärare - Webbinarium

Kurs för nya lärare med Karin Boberg och Anna Sterlinger Ahlring

Ny som lärare – Mentor och handledning

Kurs för nya lärare under det första läsåret
För nya lärare är det många bitar att få ordning på, och en hel del utmaningar att hantera. Elever, vårdnadshavare, utvecklingssamtal, föräldramöten, läsårsplanering och bedömning. Och så själva undervisningen förstås. Det är inte alltid lätt att veta hur man ska göra och vad som ska prioriteras.

Hela utbildningen är digital vilket skapar flexibilitet och möjlighet att träffa andra kollegor i samma situation. Utbildningen startas upp med en föreläsning av mentorerna Karin Boberg och Anna Sterlinger Ahlring. Deltagarna läser boken Att äga läraryrket – en guide till ditt liv som lärare löpande under utbildningen. Boken ingår i kursen. I utbildningen ingår även fem digitala kurstillfällen med en av ämnesexperterna. Avslutningsvis sammanfattar Karin Boberg och Anna Sterlinger Ahlring utbildningen.

Vi har olika rubriker på kurstillfällena där vi kommer att prata om och diskutera kring saker som är viktiga och relevanta att få kläm på under det första året som lärare. Under kurstillfällen finns det utrymme för frågor och mellan tillfällena finns även möjlighet att mejla in tankar.

Kursen Ny som lärare ger kunskap om hur du lyckas:

 • i klassrummet
 • utanför klassrummet
 • med en hållbar yrkesroll

Kursen ger dig som ny lärare en trygg introduktion och stadig ledstång att hålla dig i under din första tid som lärare. Du får ta del av konkreta råd kring vad du bör tänka på och även handledning av mentorerna. Det ger dig en trygghet och bättre förutsättningar att utföra ditt arbete.

Anmäl dig och dina kollegor senast 21 september. Antalet platser är begränsat.

FAKTA

Kursen består av sex tillfällen under hösten 2021 och våren 2022. Hela utbildningen är digital.

Pris: 3650 kr per person exkl. moms. I priset ingår boken Att äga läraryrket, som du får skickad till dig i samband med kursstart.

Sista anmälningsdag: 21 september. Begränsat antal platser.

Kursen hålls i Zoom. Du får en länk till angiven mejladress dagen innan respektive tillfälle.

Frågor? Kontakta Sofia Palm Olofsson på 08-4622670 / 
anmalan@gothiakompetens.se


Tips! Ny som lärare finns även som processutbildning. Läs mer här.

 • Tillfälle 1: Föreläsning 12 oktober

  Struktur i gruppen, ledarskap i klassrummet, relationsbåten 

  • Terminsstart – vad säger och gör du?
  • Så här hanterar du den första tiden som ny på jobbet


  Vid det här tillfället tar vi tillsammans de första stegen i den nya terminen. Hur ser en terminsplanering ut och vad ska du tänka på där? Hur tar du emot gruppen när ni ses första gången? Hur lägger du en tydlig struktur som du jobbar in, med eleverna under läsåret? Vad ska du tänka på när du ser ditt schema för första gången? Vad faller inom ramtid och vad faller inom förtroendetiden?

  90 min med egen övning digitalt.

  Datum och tid
  12 oktober kl. 15.30-17.00

 • Tillfälle 2: Workshop 2 november

  Förberedelser, anpassningar och lektioner 
  Att förbereda innehåll till lektionerna. Hur du tänker kring anpassningar och differentiering.

  Här visar vi hur vi anpassar och differentierar vår undervisning. Vi visar hur vi bygger upp ämnesområden och ger tips på fallgropar du kan undvika och viktiga ramar att hålla sig till när vardagen är igång.

  90 min med egen övning digitalt.

  Datum och tid
  2 november kl. 15.30-17.00

 • Tillfälle 3: Workshop med uppföljning 23 november

  Kontakt med vårdnadshavare: utvecklingssamtal, föräldramöten och konflikthantering

  • De konfliktfyllda situationerna och svåra samtalen 
  • Utvecklingssamtal – när, var, hur och varför?


  Här pratar vi om utvecklingssamtal och föräldrakontakter. Hur ska vi tänka kring privata telefoner och mejl på kvällstid? Hur skriver jag tydliga och informativa veckobrev utan att det ska ta för mycket tid? Hur skapar jag en tydlig relation med vårdnadshavare, så att vi får ett bra samarbete?

  90 min. 

  Datum och tid
  23 november kl. 15.30-17.00

 • Tillfälle 4: Workshop med uppföljning 18 januari 

  Jag och min yrkesroll  var börjar och slutar den? Hur håller jag under en lång yrkeskarriär?
  Här pratar vi om oss själva som redskap och vår yrkesroll. Att sätta fyrkanter och stopp i vardagen. Vilka bollar är mina och vilka bollar ska jag inte springa på?

  Datum och tid
  18 januari kl. 15.30-17.00

 • Tillfälle 5: Workshop med uppföljning 8 februari

  Bedömning, betyg och planering 
  Hur ska du lägga upp din undervisning mot bedömning och betyg? Här tar vi avstamp i planeringen som vi pratade om vid första tillfället. Hur ska jag nu tänka när jag bedömer? Är det insamlade uppgifter eller kunskaper som ska bedömas? Vad är streck och vad är F?

  Datum och tid
  8 februari kl. 15.30-17.00

 • Tillfälle 6: Sammanfattning 1 mars

  Förbereda ett läsår

  • Dagar att uppmärksamma och dagar att låta bli, konsten att planera och hålla dig till det du bestämt. 
  • Överlämningar.


  Vad är en överlämning och vad säger du? Hur ska du nu blicka framåt inför ditt andra läsår i yrket? Vilka fallgropar vet du nu att undvika och hur ska du göra för att förfina och förbättra nästa år? Läraryrket är fantastiskt då varje år är en ny chans och en ny uppstart.

  Datum och tid
  1 mars kl. 15.30-17.00

Karin Boberg
Karin Boberg är grundskollärare i de samhällsorienterande ämnena åk 4–9. Hon bloggar för Skolvärlden, Pedagog Huddinge och på den egna bloggen Karin bygger undervisning. Hon håller även ledarskapskurser på lärarutbildningen på Södertörns högskola och har föreläst för fackligt förtroendevalda om läraryrket.

Anna Sterlinger Ahlring
Anna Sterlinger Ahlring är grundskollärare inom de samhällsorienterande ämnena samt svenska åk 4–9. Tillsammans med Philip Hjalmarsson driver hon podden Anna och Philips Lärarpodcast som 2017 fick priset Årets insats inom offentlig sektor. Hon sitter även med i Styrelsen för lärargalan.

Avbokningsvillkor
Betalning sker mot faktura efter avslutad kurs. Kostnadsfri avbokning fram till 14 dagar innan kursstart. Därefter fullt pris. Anmälan är bindande men ej personlig. Gothia Kompetens förbehåller sig rätten att ställa in kursen vid för få anmälningar, dock senast 14 dagar innan kursstart.