Annsofie är textkonsult och skribent med expertuppdrag inom sfi och sva samt f.d. sfi-lärare. 

Varför heter podden ”På ren svenska”?
– Det var Staffan (Dopping) som knäckte "På ren svenska". Det här är avsnitt som säger som det är. Vi vill få experterna att tala ut om sfi. Då blev det "På ren svenska".

Hur väljer du innehåll till avsnitten?
– Jag har en så lång och bred erfarenhet av sfi att det var svårt att välja ut till de allra första avsnitten. Det finns så mycket inom sfi som är intressant och relevant att tala om. Heta ämnen som digitala verktyg, modersmålsstöd, och det att undervisa vuxna var självklara. Det är ämnen som vi gärna återkommer till, för här finns många stenar att vända på.

Varför ska man lyssna på poddar?
– Poddar är ett utmärkt format att ta till sig kunskap och andras tankar, erfarenheter och reflektioner. Det är ett sätt att ta sig tid att fundera över ens egen kunskap och tankar kring olika ämnen. Du kan lyssna till och från jobbet, när du promenerar eller sysslar med något hemma.

Varför ska man lyssna på den här podden?
– "På ren svenska" är för dig som vill utvecklas som sfi-lärare och är intresserad av att lyssna till vad experter har att säga om forskning och beprövad erfarenhet inom sfi – och vad lärare har att dela med sig om sin undervisning och sina tankar om sfi.

Vad är det bästa med att vara sfi-lärare, enligt dig?
– Mötet med varje enskild vuxen som är i början av sin språkinlärning och språkutveckling är fantastiskt spännande. Att som lärare få vara med och visa dem vägen till språket, att se dem knåda och öva och pröva – och utvecklas – är ren och skär lycka. Att se aha-upplevelsen i deras blick är oslagbart. Många skratt blir det också! Att vara sfi-lärare är det i särklass roligaste jag vet.

Hur är det att jobba tillsammans med Staffan Dopping?
– Det är många som provar poddformatet idag, och att för mig som producent ha en så professionell och erfaren journalist som Staffan känns väldigt tryggt och stabilt. När jag tillfrågade honom kunde han inte så mycket om sfi. Eftersom han har ett genuint intresse för svenska språket, har han verkligen arbetat aktivt för att sätta sig in och förstå sfi-lärarens och sfi-elevens vardag. Vi började med att låta honom besöka sfi i Rinkeby, bland annat.


Håll dig uppdaterad via podcastens Facebook-sida

Orange knapp: lyssna på sfi-podden På ren svenska

 

Mer för dig som arbetar med sfi:

Logga: en podcast för sfi-lärare

PÅ REN SVENSKA är en podcast för sfi-lärare av Gothia Kompetens.

Lyssna härwww.parensvenska.libsyn.com

Lathund podcasts
Men hur gör man egentligen, om man vill lyssna? Svaret hittar du i denna lathund för podcasts.

Programledare: Staffan Dopping, journalist, kommunikatör och programledare i radio och tv.

Producent: Annsofie Engborg, textkonsult och skribent med expertuppdrag inom sfi och sva. Även f.d. sfi-lärare.

Facebook-loggaVarmt välkommen att diskutera avsnitten och annat som rör sfi på poddens Facebook-sida.

Kuvert - symbol för Gothia Fortbildnings nyhetsbrevTIPS! Prenumera på vårt nyhetsbrev inom sfi: nyheter och erbjudanden.

Orange knapp: lyssna på sfi-podden På ren svenska

Bok/Broschyr Från 203 kr

Boken om sfi

Fredrik Harstad; Jenny Hostetter