Vill du utvecklas som studie- och yrkesvägledare?

Och vill du arbeta mer långsiktigt och närmare både elever och lärare för att ge dem ett ännu bättre stöd?

Kursen Studie- och yrkesvägledning i klassrummet ger dig det du behöver för att utvecklas i din roll som studie-och yrkesvägledare, så att du kan skapa bättre förutsättningar för eleverna att göra väl underbyggda val.

Utbildningen består av fyra webbinarier under hösten 2021 och våren 2022. Föreläsningar av den uppskattade studie- och yrkesvägledaren Sara Nordström varvas med workshops, övningar och handledning.

Utbildningen bygger på boken Studie- och yrkesvägledare - framtidsval börjar i klassrummet och tar bland annat upp verktyget ”syv-tratten” som är ett stöd i studie- och yrkesvägledningsprocessen för både vägledare och elever. Utbildningen ger dig handfasta och konkreta tips på hur man undervisar i studie- och yrkeshandledning. Material ingår.

Utbildningen ger dig kunskap om

 • hur du kan arbeta mer långsiktigt 
 • metoden ”syv-tratten”
 • hur du praktiskt arbetar med ”syv-tratten”
 • hur du kan undervisa i studie- och yrkesvägledning
 • konkreta råd hur du kommer vidare och utvecklas i din roll som studie- och yrkesvägledare

Du anmäler dig till webbinarieserien på förmiddagarna eller till webbinarieserien på eftermiddagarna.

Anmäl dig och kollegorna senast 5 oktober. Antalet platser är begränsat.

FAKTA

Kursen består av fyra webbinarier under hösten 2021 och våren 2022. Du anmäler dig till webbinarieserien på förmiddagarna eller till webbinarieserien på eftermiddagarna.

Pris: 3650 kr per person exkl. moms.

Sista anmälningsdag: 5 oktober. Begränsat antal platser.

Webbinarierna hålls i Zoom. Du får en länk till angiven mejladress dagen innan respektive webbinarie.

Du har möjlighet att boka individuell handledning med Sara Nordström under 40 minuter för 1500 kr exkl. moms. Bokas separat. Kontakta Binjamin Bectasevic:
binjamin.bektasevic@gothiakompetens.se
070-193 75 16

Frågor? Kontakta Sofia Palm Olofsson på 08-4622670 / anmalan@gothiakompetens.se

Foto av Fröken Fotograf.

 • Tillfälle 1: Föreläsning 19 oktober 2021

  En inledande föreläsning med Sara Nordström som tar upp vägledarens roll och uppgifter, verktyg, vägledaren i klassrummet och vid vägledningssamtalet. Fokus på studie- och yrkesvägledning och på vägledarens roll från kartläggning, metod och verktyg till det kärnfulla vägledningssamtalet. Material och bildstöd för planering och kartläggning ingår.

  90 minuter.

  Tider för förmiddagskurs resp. eftermiddagskurs
  Grupp 1: 10.00-11.30
  Grupp 2: 14.00-15.30

 • Tillfälle 2: Workshop 17 mars 2022

  En workshop i valkompetens med material och uppdrag att prova att undervisa själv. Genomgång och arbete med användning av material VÄLJA kopplat till Valkompetens. Övning och med uppdrag att därefter prova att undervisa själv. Material och bildstöd för planering och undervisning ingår.

  90 minuter.

  Tider för förmiddagskurs resp. eftermiddagskurs
  Grupp 1: 10.00-11.30
  Grupp 2: 14.00-15.30

 • Tillfälle 3: Workshop med uppföljning 5 april 2022

  Erfarenhetsutbyte digitalt där workshop 1 följs upp av Sara Nordström och där ert uppdrag diskuteras. Ni får chansen att utbyta tankar och ge varandra värdefulla tips. Kortare inledande arbete kring ett kärnfullt vägledningssamtal. Bildstöd för samtalet ingår.

  Tider för förmiddagskurs resp. eftermiddagskurs
  Grupp 1: 10.00-11.30
  Grupp 2 :14.00-15.30

 • Tillfälle 4: Handledning med frågestund med Sara Nordström 3 maj 2022

  Samtal/handledning med Sara Nordström och Anna Sterlinger Ahlring. Här ges möjlighet att ställa de frågor och funderingar som har dykt upp längs resans gång.

  Tider för förmiddagskurs resp. eftermiddagskurs
  Grupp 1: 10.00-11.00
  Grupp 2: 14.00-15.00

Kursledare Sara Nordström
Sara Nordström är studie- och yrkesvägledare som genom sin företagsamhet modigt utvecklar och synliggör studie- och yrkesvägledningen som ett av de viktigaste områdena i skolan. Hennes metod har uppmärksammats i tv, radio och på landets skolor.

Samtalsledare Anna Sterlinger Ahlring
Anna Sterlinger Ahlring är grundskollärare inom de samhällsorienterande ämnena samt svenska åk 4–9. Tillsammans med Philip Hjalmarsson driver hon podden Anna och Philips Lärarpodcast som 2017 fick priset Årets insats inom offentlig sektor. Hon sitter även med i Styrelsen för lärargalan.

Anmälan till kursen Studie- och yrkesvägledning i klassrummet

Du anmäler dig och dina kollegor på respektive sida nedan.

Webbinarieserien FÖRMIDDAG
Webbinarieserien EFTERMIDDAG

Avbokningsvillkor
Betalning sker mot faktura efter avslutad kurs. Kostnadsfri avbokning fram till 14 dagar innan kursstart. Därefter fullt pris. Anmälan är bindande men ej personlig. Gothia Kompetens förbehåller sig rätten att ställa in kursen vid för få anmälningar, dock senast 14 dagar innan kursstart.