Människor som i sitt arbetsliv möter sjukdom, smärta eller lidande löper stor risk att bli utbrända. Ändå talas det tyst om detta. Så behöver det inte vara, menar den norske psykologen Per Isdal, som själv nästan knäcktes av ett yrke han älskar.

– Det tog tio år innan jag förstod att mitt arbete med människor som utövar våld gjorde något med mig. Jag blev fångad av tankar och känslor hos dem jag mötte och blev nästan våldsam själv, åtminstone i mina tankar. Jag brukar säga att jag blev smittad av dem jag hjälpte, säger Per Isdal som har ägnat i stort sett hela sitt yrkesliv åt att arbeta med våldsbenägna män. 1987 startade han behandlingscentret ”Alternativ till vold”, ATV, det första i sitt slag i Europa.

Jag tyckte om mitt jobb. Det var spännande, jag var nöjd och upplevde mycket, men gradvis fick jag symtom på att jag påverkades, även om jag inte förstod dem.

– Jag tyckte om mitt jobb. Det var spännande, jag var nöjd och upplevde mycket, men gradvis fick jag symtom på att jag påverkades, även om jag inte förstod dem.

Känslan av att han blev ”smittad” av sitt yrke kom som en fullständig överraskning. Jazzentusiasten försvann och blev en dansbandslyssnare. Kvalitetsfilmerna byttes ut mot snälla romantiska komedier. En kväll satte han sig ner och summerade vad arbetet gjort mot honom. Han upptäckte att han blivit argare och bråkigare och att han ofta tyckte folk var idioter. Men parallellt med insikten rörde han vid ett tabu.

Det gick bra för alla andra, medan jag hade symtom. Och att inte vara en riktigt frisk person blev en skam.

– Det gick bra för alla andra, medan jag hade symtom. Och att inte vara en riktigt frisk person blev en skam.

Det blev början på det arbete som så småningom resulterade i boken Medkänslans pris. Den vänder sig till alla hjälpare ute i fronten av vårdkedjan. Det kan vara cancersjuksköterskan, psykologen, polisen, socialarbetare och all omsorgspersonal som arbetar med gamla och demenssjuka – exempel på yrken han beskriver som Norges hälsofarligaste.

Hans erfarenhet är att vårdarna vid frontlinjen lämnas i sticket. Som psykologistuderande fick han lära sig att det fanns något som heter motöverföring, det vill säga de känslor som en patient väcker hos en behandlare. Men det var också det hela. Hjälparnas känslor och riskerna med att använda sin empati i arbetet är ett icke-ämne, konstaterar han. Hans bok Medkänslans pris vänder sig därför till hjälparna och vill riva det tabu som många inom omsorgsyrkena bär – att de egna problemen inte ska talas om.

Jag vill nå fram till alla som arbetar med att hjälpa andra människor och också synliggöra dem. Jag önskar också att min bok får människor att tänka och känna.

– Jag vill nå fram till alla som arbetar med att hjälpa andra människor och också synliggöra dem. Jag önskar också att min bok får människor att tänka och känna.  

I mer än 20 år har han nu funderat över medkänslans pris och funnit att det på gott och ont finns en idealism hos många inom vård- och omsorgsyrket. Det är när idealismen kombineras med ovisshet om de egna reaktionerna som kombinationen blir svår, konstaterar han.

– De hjälpare som förstår sina patienter allra bäst kan vara de som blir allra sjukast. Förståelsen kan vara farlig för att den kan annullera eller inte godkänna alla de vanliga känslomässiga reaktionerna på ett beteende. 

I dag är Per Isdal efterfrågad föreläsare i alla de nordiska länderna och har prisats både som Årets psykolog i Norge 2011 och har av norske kungen utsetts till riddare av St. Olavs Orden. 

Idag är jag mindre intresserad av att vara duktig.

– Idag är jag mindre intresserad av att vara duktig. Många hjälpare bär för mycket ansvar och viger sina liv åt de som har det svårt. Jag anser att det är nödvändigt att ha fritiden till annat för att orka.

 

Per Isdal är psykolog, psykoterapeut och föreläsare samt författare till Meningen med våld och Medkänslans pris.


Detta är en kortad, redigerad version av artikeln som tidigare publicerats i sin helhet i tidningen Äldreomsorg #2, 2018.

Text: Gunhild Wallin
Bild: Johannes Frandsen


Facebook-loggaVarmt välkommen till vår FB-sida för dig inom socialt arbete: artiklar, lästips och nya produkter.


Kuvert - symbol för Gothia Kompetens nyhetsbrevPrenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad.

  1. Erkänn för dig själv att du har ett tufft jobb och att det gör något med dig – att det är ett riskyrke
  2. Tala med varandra om vad som händer i mötet med klienter och omsorgstagare och sluta vilja framstå som duktig.
  3. Var snäll mot dig själv och ställ inte så stora krav på dig själv. Ta pauser.
  4. Kom ihåg att allt ansvar inte ligger på individen. Gå samman och låt fackföreningarna driva arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljö, lön och möjligheter till utveckling.

Intervju med Per Isdal från Bokmässan
Våld påverkar samhället med sin brutalitet och meningslöshet, oavsett om det sker fysiskt eller psykologiskt, på gatan eller inom familjen. Per Isdal (psykolog, psykoterapeut, belönad med Stora Psykologipriset i Norge och författare) samtalar med Jonas Mattsson, chefredaktör Modern Psykologi, om varför det är så viktigt att förstå och prata öppet om våld.

Jakob Carlander - författare på Gothia Kompetens

”Jag vill stärka chefer att våga ta de svåra samtalen”

Många chefer upplever en ensamhet i de konfliktfyllda samtalen. Vad kan man göra och inte göra i komplicerade situationer?

– Det går att lära sig hur man kan bemöta starka känslomässiga reaktioner och hur man kan driva samtalet framåt professionellt, sakligt och konstruktivt. Jag vill motivera chefer att våga ta de här samtalen och visa hur de kan genomföra dem utan att ta det personligt eller bli upprörda, säger psykoterapeut, handledare och författare Jakob Carlander.

Läs intervjun med Jakob Carlander

Åsa Konradsson Geuken, Ylva Wächter och Sten Friberg

"Vi vill slå hål på myterna om schizofreni"

Schizofreni är en svår sjukdom som drabbar unga människor. Den är livslång och fördomarna kring sjukdomen är många. Det gör att livet blir ännu svårare för de drabbade och deras närstående. Att få diagnosen schizofreni är för de flesta en chock. Vad händer sen, hur ska man kunna leva sitt liv med en sådan sjukdom?

Läs artikeln av Åsa Konradsson Geuken, Ylva Wächter och Sten Friberg