Det finns många ljusglimtar där ute. Vi kan välja att bli en resurs för varandra.

Krig, klimatkris, inflation, högre priser och räntehöjningar. Det är inte säkert att alla står frustande i båset, fyllda med energi och lust att ta sig an det nya året. Tvärtom – alla negativa budskap kan påverka oss både hemma och på jobbet. Men det finns verktyg för att samla kraft och skapa tillförsikt.

– Det finns många ljusglimtar där ute. Vi kan välja att bli en resurs för varandra, säger vår författare Maria Högberg som är kommunikationstränare och handledare för chefer och personalgrupper. Här skriver hon om hur du och dina kollegor kan stärka er själva och varandra.

Överallt kan vi läsa uppfordrande rubriker om nya satsningar, nyårslöften och vad vi ska göra för att maximera våra insatser under det kommande året. Vi ska driva upp tempot, satsa högre, planera aktiviteter, spika budgeten och definiera våra målsättningar. Du ska inte bara fånga dagen, du ska också fånga nya möjligheter. För om inte du gör det, gör någon annan det. 

Det är inte ovanligt att jag möter arbetsgrupper som känner frustration över att önskat läge och faktiska omständigheter ligger långt ifrån varandra.

Hur ska vi tänka? Vad kan vi göra?
Jag tänker att många vill sprudla av energi och tillförsikt inför det nya året, men allt som händer i omvärlden påverkar oss och det kan vara svårt att hitta den där rätta entusiasmen. Det är inte ovanligt att jag möter arbetsgrupper som känner frustration över att önskat läge och faktiska omständigheter ligger långt ifrån varandra. Men det finns saker du kan göra för att minska diskrepansen och för att påverka din och dina kollegors situation. Både fysiska faktorer och hur vi jobbar med kommunikation och bemötande.

Här får du några av mina bästa verktyg på vägen för att skapa ett positivt fokus och mer energi:

Hitta ditt ”varför”
Vad har du för skäl att göra just ditt jobb? Varför har du valt den arbetsplats och den tjänst du har? Gör du skillnad för andra människor? Lär du dig något som är viktigt för dig? Försörjer du din familj och dem du älskar? Eller möjliggör ditt jobb något du drömmer om? Genom att ställa konkreta frågor och tydliggöra dina skäl, blir det lättare att känna motivation även de dagar när entusiasmen tryter. 

Öka motivationen
När du har hittat ditt ”varför”, kan du i nästa steg fråga dig själv hur viktigt ditt ”varför” är. Sätt en siffra mellan 1 och 10 där 1 symboliserar att det inte alls är viktigt och 10 att det är maximalt viktigt. Fråga dig sen varför den aktuella siffran valdes och inte en lägre. Motiveringen som följer kommer att ge dig skälen till, och förstärka, varför jobbet är viktigt för dig. 

I nästa steg frågar du vad som skulle behövas för att komma ett steg högre upp på skalan. Svaren kommer att ge dig en plan för hur din motivation kan ökas ytterligare.

Skala ner och rikta ditt fokus på det du ska göra idag. Visst, det kan finnas skäl till oro för framtiden, men idag, just idag, är det bara det här som behöver göras.

Ta en dag i taget
Skala ner och rikta ditt fokus på det du ska göra idag. Visst, det kan finnas skäl till oro för framtiden, men idag, just idag, är det bara det här som behöver göras. Skriv en lista på vad du ska åstadkomma dag för dag. Det kommer att ge dig en tydligare överblick och det kommer att kännas mer hanterbart. På så sätt minskar du stressen och som ett brev på posten kommer du att känna mer tillförsikt. Dessutom kan du summera dina insatser och känna dig mer nöjd med dig själv. Varje dag.

Bekräfta varandra
Få saker ger så mycket energi och värme mellan människor som bekräftelse. Att lyfta fram egenskaper eller förmågor som du genuint uppskattar hos kollegan, ger hen glädje och kraft och du får oxytocinpåslag tillbaka. Vi mår helt enkelt bra av att göra saker för andra. 

Tillgodose basala behov på arbetsplatsen
Fyll på med bra mat, dagsljus, rörelse och se till att få din sömn.

Är du ledare så var noga med att du och dina medarbetare tar pauser och kan avsluta dagen i tid.  Att använda reservkapacitet kan snabbt urholka den bäste.  

Fysisk aktivitet
Vi mår alla bra av att bryta stillasittandet oftare och även lite rörelse ökar frisättningen av endorfiner som ger välbefinnande.

Kan vi ha fler möten utomhus? Walk and talks? Eller pausgympa på arbetsplatsen?

Få saker lugnar hjärnan från stress och oro så mycket som just tacksamhet.

Och till sist – tacksamhet
Få saker lugnar hjärnan från stress och oro så mycket som just tacksamhet. Från det lilla i vardagen, till det stora i livet. Fundera för dig själv, fråga dina medarbetare och berätta för varandra. Vad är just du tacksam för på ditt arbete?
Det finns många ljusglimtar där ute. Vi kan välja att bli en resurs för varandra.


Foton på Maria Högberg av Bodil Bergman Hughes

Maria Högberg - författare på Gothia Kompetens

Om Maria Högberg
Maria Högberg, fil.kand. i idrottsvetenskap och leg. sjuksköterska, är kommunikationstränare och handledare för chefer och personalgrupper med tjugo års erfarenhet inom utbildning och föreläsning. Hon är medlem av Motivational Interviewing Network of Trainers (MINT). Förra året släpptes hennes bok MI – motiverande samtal för chefer och ledare


Gothia Kompetens arbetar med kompetensutveckling och kunskapsförmedling för och av oss som jobbar med förskola, skola, vård och omsorg. Tillsammans utvecklar vi både verksamheter och människorna i dem. För en bättre dag på jobbet.

Läs mer om oss och vad vi kan erbjuda.


Kuvert - symbol för Gothia Kompetens nyhetsbrevPrenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad om kompetensutveckling inom just ditt område.

Glada kollegor i samtal - kollektiv intelligens

Kollektiv intelligens för arbetsglädje och motivation

Har du också suttit i möten där några driver på lösningar på svåra problem och där ditt perspektiv inte bjuds in i diskussionen?

Det kan betyda att du jobbar i ett lågpresterande team där lösningsfokus premieras framför problemundersökning utifrån flera perspektiv. Det kan innebära att den organisation där du jobbar inte når de bästa resultaten och där arbetsmiljön inte är så bra som den kunde vara. Det kan betyda att du och din organisation behöver utveckla kollektiv intelligens. 

Läs artikeln av Helena Wallberg

Jakob Carlander - författare och föreläsare på Gothia Kompetens

”Jag vill stärka chefer att våga ta de svåra samtalen”

Många chefer upplever en ensamhet i de konfliktfyllda samtalen. Vad kan man göra och inte göra i komplicerade situationer?

– Det går att lära sig hur man kan bemöta starka känslomässiga reaktioner och hur man kan driva samtalet framåt professionellt, sakligt och konstruktivt. Jag vill motivera chefer att våga ta de här samtalen och visa hur de kan genomföra dem utan att ta det personligt eller bli upprörda, säger psykoterapeut, handledare och författare Jakob Carlander.

Läs intervjun med Jakob Carlander