Barnhälsovård i fokus 2024 - Konferens

Livesänd webbkonferens

Inspiration, kunskap och praktiska metoder – kompetensutveckling för dig i barnhälsovården

Välkommen till Gothia Kompetens årliga webbkonferens Barnhälsovård i fokus – skräddarsydd för dig som arbetar inom barnhälsovården. Ett smidigt sätt för dig och dina kollegor att fylla på med aktuell kunskap. 

Barnhälsovård i fokus 2024 är en livesänd webbkonferens, så du behöver inte lägga tid och pengar på resa och boende. Du följer istället konferensen på din skärm.

Konferensen Barnhälsovård i fokus 2024 bjuder på inspirerande föreläsningar och du kommer att få ta del aktuella forskningsrön, praktiska metoder och verksamhetsnära exempel från kollegor inom barnhälsovården.

Du får inspiration och kunskap som du kan ta med dig i din arbetsvardag. Programmet är framtaget i nära samarbete med professionen.

Lär dig mer om:

 • Vaccin och barnvaccinsjukdomar
 • Matutmaningar – praktiska råd och tips
 • Gilla pottan, lägga blöjan och bidra till klimatet 
 • Samverkan mellan BVC och socialtjänst
 • Föräldrastödjande förhållningssätt

Varmt välkommen till årets Barnhälsovård i fokus!


Röster från tidigare deltagare

»Intressanta och aktuella ämnen och bra föreläsare.«
»Belyser ämnen jag jobbar med.«
»Hög kvalitet på föreläsningarna.«


Loggor: Facebook, Instagram och LinkedIn | © Facebook, Instagram och LinkedIn
#BHVifokus

FAKTA

Ladda ner programmet som pdf här.

asset_image

Orange rund platta - Livesänd webbkonferens | © Gothia KompetensDatum: 15 november 2024

Plats: Livesänd konferens via din dator, mobil eller läsplatta.

Orange rund platta - boka tidigt-pris | © Gothia KompetensBoka tidigt-pris: 3690 kr per person vid bokning senast 11 september 2024. Ordinarie pris 3990 kr. Moms tillkommer.


KONTAKTUPPGIFTER

Anmälan
Kontakta kundservice:
anmalan@gothiakompetens.se
08-4622670

Praktiska frågor om konferensen
Kontakta Jeanette Duvert:
jeanette.duvert@gothiakompetens.se
08-4622670

 • 09.30 Välkomna!

  Konferensens moderator Ulrika Svea Nygren inleder dagen.

  Ulrika Svea Nygren - föreläsare på Gothia Kompetens
  ULRIKA SVEA NYGREN
  Vårdutvecklare vid Barnhälsovården Sörmland och doktorand vid Uppsala universitet. Hösten 2023 disputerade Ulrika på en avhandling om teamarbete inom barnhälsovården. Hon har även för Socialstyrelsens räkning varit med att ta fram bland annat "Vägledning för barnhälsovården".
 • 09.40 Aktuellt om barnvaccinationssjukdomar och vaccinkunskap

  Föreläsningen ger fördjupad kunskap om barnvacciner och barnvaccinationssjukdomar. Vad är skillnaden mellan levande och avdödade vaccin? Vad är farligt med difteri? Vem får påssjuka i Sverige? Hur skyddar vaccinet mot kikhosta? Hur ser mässlingsepidemiologin ut i Sverige och globalt? 

  Vi avslutar med en bensträckare kl.10.40.

  Sahar Nejat - talare på Barnhälsovård i fokus 2024
  Sahar Nejat
  Barnläkare, folkhälsovetare och specialist i socialmedicin. Sahar har arbetat med Läkare utan gränser, FN, Röda korset och som barnhälsovårdsöverläkare i Stockholm. Arbetar nu som biträdande smittskyddsläkare och undervisar inom global hälsa och vaccinologi.
 • 10.50 Matutmaningar – praktiska råd och tips

  För många småbarnsföräldrar är maten ett ständigt huvudbry. Hur gör man om barnen äter ensidigt/selektivt? Om det är svårt att få matpengarna att räcka till? Eller orken? Om man vill få in lite mer klimatsmart mat på menyn? Eller har egen oro kring mat som man inte vill föra över på sina barn?

  En inspirerande föreläsning fylld med konkret kunskap. Du kommer att få med dig många praktiska tips att skicka vidare till föräldrar i din verksamhet.

  Sara Ask - författare och föreläsare på Gothia Kompetens | © Sara Ask / Ulrika Pousette
  Sara Ask
  Sara Ask är barndietist och författare med lång klinisk erfarenhet från Astrid Lindgrens barnsjukhus. Hon är också receptkreatör med fokus på recept som passar under de petiga småbarnsåren, på råvaror som ger mycket näring för pengarna. Hennes senaste bok heter "NPF-kokboken – om mat och ätande vid autism och adhd" (Natur & Kultur).
 • 11.40 Tid för lunch

  En timmes paus för lunch och för att sträcka på benen.

 • 12.40 Små barns toalettvanor – att gilla pottan, lägga blöjan och bidra till klimatet

  Att skapa goda toalettvanor  är en viktig del i små barns utveckling och välmående. Förändrade levnadsvanor för barnfamiljer har gjort att blöjandvändning samt val av livsmedel och rutiner kring såväl måltider som potträning ser annorlunda ut idag än för bara några decennier sedan. 

  Föreläsningen bygger på aktuell kunskap om toalettvanor hos små barn, kopplingen till den kraftigt ökade förekomsten av kronisk förstoppning och ett växande blöjberg som belastar både klimat och miljö samt föräldrars ekonomi. Här får du råd och tips för att stödja föräldrar att förstå sina barns magar och signaler.

  Vi avslutar med en bensträckare kl.13.30.

  Ylva Tindberg - talare på Barnhälsovård i fokus 2024
  Ylva Tindberg
  Barn- och ungdomsläkare med 30 års erfarenhet av arbete på BVC och nu som barnhälsovårdsöverläkare i Sörmland. Ylva är adjungerad lektor och docent vid Uppsala universitet med forskning om bland annat bra möten för barn och deras föräldrar.
 • 13.40 Samverkan mellan BVC och socialtjänst – att upptäcka och fånga upp barn och familjer i riskzon

  Vad finns det för tidiga tecken på att familjen kan behöva stöd? Vilka risker ska du vara extra uppmärksam på? Varför agerar inte alltid socialtjänsten när BVC gjort en orosanmälan? Hur skriver du en bra och adekvat orosanmälan? Hur ska du tänka när du känner oro? Vad kan du orosanmäla? 

  Ta del av en föreläsning med konkreta svar på svåra frågor.

  Rebecca Svensson - författare på Gothia Kompetens | © Rebecca Svensson / Rebecka Wendesten
  Rebecca Svensson
  Rebecca Svensson blev familjehemsplacerad första gången som treåring och var sedan placerad till och från under hela sin barndom. Idag är hon socionom och föreläsare och har arbetat som både utredare och enhetschef inom barnavården. Hon delar med sig av sina erfarenheter när det gäller BVC, skola och socialtjänst. Rebecca är medförfattare till "Utredande samtal med barn och unga – om att skapa förutsättningar och delaktighet" utgiven av oss på Gothia Kompetens.
 • 14.30 Tid för eftermiddagskaffe

  20 minuters paus för att sträcka på benen och fika, den som vill.

 • 14.50 Föräldrastödjande förhållningssätt

  I arbetet med att hjälpa små barn behöver vi alltid inkludera föräldern, helst båda. Vad kan vara hjälpsamt att tänka på i mötet med föräldrar som känner sig osäkra, ifrågasatta eller lider av psykisk ohälsa? 

  Hur kan vi föra stödjande samtal där föräldern känner sig bekräftad - och samtidigt inkludera barnets perspektiv?

  Katrin Bernstad - författare och föreläsare på Gothia Kompetens | © Katrin Bernstad / Camilla Arvidsson
  Katrin Bernstad
  Katrin Bernstad är leg. psykolog, specialistpsykolog för barn 0–6 år, leg. psykoterapeut, handledare och föreläsare. Hon har under många år arbetat kliniskt med små barn som inte mår bra och deras föräldrar på Viktoriagården i Malmö. Katrin är också författare till boken "Psykisk ohälsa hos späda och små barn – upptäcka och hjälpa" utgiven av oss på Gothia Kompetens.
 • 15.40 Konferensen avslutas

  Tack för den här gången och varmt välkomna åter!

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad om kompetensutveckling inom barnhälsovård.

Ulrika Svea Nygren - föreläsare på Gothia Kompetens

Ulrika Svea Nygrenär vårdutvecklare vid Barnhälsovården Sörmland och doktorand vid Uppsala universitet. Hösten 2023 disputerade Ulrika på en avhandling om teamarbete inom barnhälsovården. Hon har även för Socialstyrelsens räkning varit med att ta fram bland annat Vägledning för barnhälsovården.

Vårdutvecklare och doktorand Ulrika Svea Nygren

Sahar Nejat - talare på Barnhälsovård i fokus 2024

Sahar Nejat är barnläkare, folkhälsovetare och specialist i socialmedicin. Hon har arbetat med Läkare utan gränser, FN, Röda korset och som barnhälsovårdsöverläkare i Stockholm. Arbetar nu som biträdande smittskyddsläkare och undervisar inom global hälsa och vaccinologi.

Barnläkare, folkhälsovetare och specialist i socialmedicin Sahar Nejat

Sara Ask - författare och föreläsare på Gothia Kompetens | © Sara Ask / Ulrika Pousette

Sara Ask är barndietist och författare med lång klinisk erfarenhet från Astrid Lindgrens barnsjukhus. Hon är också receptkreatör med fokus på recept som passar under de petiga småbarnsåren, på råvaror som ger mycket näring för pengarna. Hennes senaste bok heter NPF-kokboken – om mat och ätande vid autism och adhd (Natur & Kultur).

Foto av Ulrika Pousette.

Barndietist och författare Sara Ask

Ylva Tindberg - talare på Barnhälsovård i fokus 2024

Ylva Tindberg är barn- och ungdomsläkare med 30 års erfarenhet av arbete på BVC och nu som barnhälsovårdsöverläkare i Sörmland. Hon är adjungerad lektor och docent vid Uppsala universitet med forskning om bland annat bra möten för barn och deras föräldrar.

Barn- och ungdomsläkare Ylva Tindberg

Rebecca Svensson - författare på Gothia Kompetens | © Rebecca Svensson / Rebecka Wendesten

Rebecca Svenssonblev familjehemsplacerad första gången som treåring och var sedan placerad till och från under hela sin barndom. Idag är hon socionom och föreläsare och har arbetat som både utredare och enhetschef inom barnavården. Hon delar med sig av sina erfarenheter när det gäller BVC, skola och socialtjänst. Rebecca är medförfattare till Utredande samtal med barn och unga – om att skapa förutsättningar och delaktighet.

Foto av Rebecka Wendesten.

Socionom och föreläsare Rebecca Svensson

Katrin Bernstad - författare och föreläsare på Gothia Kompetens | © Katrin Bernstad / Camilla Arvidsson

Katrin Bernstad är leg. psykolog, specialistpsykolog för barn 0–6 år, leg. psykoterapeut, handledare och föreläsare. Hon har under många år arbetat kliniskt med små barn som inte mår bra och deras föräldrar på Viktoriagården i Malmö. Katrin är också författare till boken Psykisk ohälsa hos späda och små barn – upptäcka och hjälpa

Foto av Camilla Arvidsson.

Leg. psykolog, specialistpsykolog, leg. psykoterapeut, handledare och föreläsare Katrin Bernstad

Säkra din plats idag!

Klicka på Boka här högst upp på sidan för att anmäla dig och dina kollegor. Välkommen!

Betalningsvillkor
Betalning sker mot faktura i samband med konferensen. Anmälan är bindande. Vid förhinder kan deltagarplatsen överlåtas till en kollega. Vid avbokning senast 30 dagar före konferensen debiteras 500 kronor. Därefter fullt pris. Gothia Kompetens förbehåller sig rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälningar, dock senast 30 dagar innan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev