Konferens

Förskoledagarna 2022 - Konferens

Tema: Världens bästa yrke

Förskoledagarna flyttas fram

På grund av det rådande läget kring covid-19 kan vi inte genomföra konferensen som planerat. Nya datum för konferensen är 3-4 maj 2022.

Är du anmäld flyttas din bokning automatiskt till det nya tillfället. Har du inte möjlighet att delta den 3-4 maj ber vi dig meddela oss snarast, dock senast den 1 februari.

Har du frågor kring din bokning eller önskar avboka, mejla barbro.lundborg@gothiakompetens.se.

Årets kompetensutvecklingsdagar för Sveriges rektorer och förskollärare

Varje dag är en utmaning och en möjlighet – i världens bästa yrke

I din yrkesroll är du en nyckelspelare i att stödja och skapa förutsättningar för utveckling och lärande hos barnen. Du skapar relationer och följer deras utveckling på nära håll under de kanske viktigaste åren i livet. Varje dag är en utmaning och en möjlighet – i världens bästa yrke.

Under konferensen får du nya perspektiv, inspiration och konkret kunskap att bygga vidare på. Under dagarna träffar du bland andra forskare, förskoleprofiler och engagerade förskollärare och rektorer som delar med sig av sina erfarenheter.

Blå rund platta - i samarbete med FörskoletidningenFörskoledagarna 2022 är en konferens som ger dig som rektor och förskollärare ny kraft att arbeta för att ge alla barn förutsättningar att bli sina bästa jag.

Väl mött till två innehållsrika dagar där du får möjlighet att nätverka med kollegor från hela Sverige.

Malin Ring
Chefredaktör Förskoletidningen, Gothia Kompetens


Information om Förskoledagarna och vaccinationsbevis

Med anledning av regeringens beslut om att införa vaccinationsbevis vid allmänna
sammankomster kommer du att behöva visa ett vaccinationsbevis och giltig legitimation för
att delta på Förskoledagarna. Detta förutsatt att restriktionerna då kvarstår.

Hälsa och säkerhet är vår högsta prioritet och vi följer utvecklingen nära och anpassar oss
efter rådande läge, allt för att genomföra Förskoledagarna på ett tryggt och säkert sätt.

Och som vanligt erbjuder vi kostnadsfri avbokning fram till 30 dagar innan konferensen. Se fullständiga villkor längst ner på sidan. Varmt välkommen med din bokning!


Loggor: Facebook, Instagram och LinkedIn
#Förskoledagarna

Mer från Gothia Kompetens Förskola finns på:
Facebook • Instagram • LinkedIn

FAKTA

Ladda ner programmet som pdf här (kommer att uppdateras med de nya datumen inom kort).

Programmet till Förskoledagarna 2022

Datum: 3-4 maj 2022

Plats: Stockholm City Conference Centre

Pris: 5690 kr per person exklusive moms.


KONTAKTUPPGIFTER

Anmälan
Kontakta kundservice:
anmalan@gothiakompetens.se
08-4622670

Praktiska frågor om konferensen
Kontakta Barbro Lundborg:
barbro.lundborg@gothiakompetens.se
08-4622670

Vill du ställa ut på Förskoledagarna 2022Välkommen att kontakta Karin Westlund:
karin.westlund@gothiakompetens.se
070-8127072

Röster från tidigare deltagare

»Oerhört intressanta föreläsare, en bra blandning av innehållet på föreläsningarna men ändå en röd tråd.« 

»Bra föreläsningar med viktigt innehåll.«

»Många bra input för vardagsproblematik.«

»Bra innehåll i föreläsningarna och bra föreläsare. God struktur på dagen.« 

»Innehållet var överlag bra och intressant. Allt var givande.«

 • 08.45 Morgonkaffe och smörgås i utställningen

  Anmäl eventuella allergier i god tid till Barbro: 08-4622670 / anmalan@gothiakompetens.se

  Barbro Lundborg - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  Barbro Lundborg
  Administratör kurs och konferens.
 • 09.30 Välkommen

  Malin Ring inleder dagen.

  Malin Ring - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  Malin Ring
  Chefredaktör Förskoletidningen och Affärsområdeschef Förskola på Gothia Kompetens.
 • 10.00 Förskola för alla barn – för bättre språkutveckling i svenska

  Gemensam storföreläsning
  Regeringens särskilda utredare Lotta Edholm har haft i uppdrag att lämna förslag som syftar till att öka deltagandet i förskolan bland barn i 3–5 års ålder och föreslå hur förskolans arbete med barnens språkutveckling i svenska kan stärkas, bland annat när det gäller nyanlända barn. Det handlar om att stärka förskolans uppdrag och förtydliga hur viktig förskolan är för barns långsiktiga utveckling, bland annat när det gäller svenska språket och därmed även integrationen.

  Vi avslutar med en bensträckare kl. 10.30.

  Lotta Edholm - föreläsare på Gothia Kompetens
  Lotta Edholm
  Regeringens särskilda utredare till utredningen Förskola för alla som presenterades hösten 2020. Tidigare Skolborgarråd (L) i Stockholms stad.
 • 10.40 Förskolan – en central samhällsbärare

  Gemensam storföreläsning
  I mitten av 1800-talet öppnade de första förskolorna i Sverige, år 1975 blev förskolan en lagstadgad rättighet. Idag är förskolan en uppskattad samhällsbärande institution, något som inte minst visat sig under pandemin.

  Ingrid Engdahl ger en nutidshistorisk bild av förskolans framväxt, belyser förskollärarkårens betydelse och vad som betraktats som viktigt för förskolans kvalitet under framväxten. Idag hotas planeten av global uppvärmning och mänsklighetens hela existens skakar i grundvalarna. De närmaste åren kommer livsavgörande beslut att fattas. Och då måste naturligtvis förskolan driva på. Hur kan vi tillsammans utveckla en hållbar förskola?

  Ingrid Engdahl - föreläsare på Gothia Kompetens
  Ingrid Engdahl
  Ingrid Engdahl är förskollärare samt docent i barn- och ungdomsvetenskap på Stockholms universitet. Hennes forskningsområde är förskolan och inrymmer toddlare, lek, vänskap, barnrättsfrågor samt hållbar utveckling. Ingrid är idag ordförande för OMEP i Europa och samordnar de 27 medlemsländernas arbete för barn 0–8 år.
 • 11.30 Lunch och utställning

  Anmäl eventuella allergier i god tid till Barbro: 08-4622670 / anmalan@gothiakompetens.se

  Barbro Lundborg - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  Barbro Lundborg
  Administratör kurs och konferens.
 • 12.40 Leda från mitten – to lead from the middle

  Vad betyder det att leda från mitten och hur kan det förbättra utbildningen? Hur kan du som ledare samarbeta för att stödja och utveckla dina pedagoger och hur kan samarbete med kollegor i andra förskolor och i andra kommuner förbättra undervisning, lärande och välbefinnande för barnen? Vilka är förutsättningarna för framgångsrikt ledarskap och hur kan vi förbättra pedagogernas ledarskap på förskolenivå?

  Med utgångspunkt från sin internationella forskning och sin roll som politisk rådgivare kommer Andy Hargreaves att visa hur förskolor, skolor och kommuner kan och bör arbeta tillsammans. Genom samarbete i att starta, genomföra och sprida storskaliga förändringar kan många barn och elever i våra förskolor och skolor gynnas.

  Föreläsningen hålls på engelska.

  Vi avslutar med en bensträckare kl. 13.40.

  Andy Hargreaves - föreläsare på Gothia Kompetens
  Andy Hargreaves
  Andy Hargreaves är en internationell forskare och rådgivare om undervisning, ledarskap och pedagogisk förändring. Han har konsulterat OECD, Världsbanken, regeringar (särskilt Ontario och Skottland), universitet och lärarföreningar över hela världen och skrivit över 30 böcker. Han är grundare och chef för CHENINE - Change, Engagement and Innovation in Education: A Canadian Collaboratory vid universitetet i Ottawa. Han är också forskningsprofessor vid Lynch School of Education and Human Development vid Boston College.
 • 13.50 Friskfaktorsfokus

  Förskolorna i området Vivalla i Örebro brottades med sjukskrivningar och stor personalomsättning. Rektorerna hade knappt tid att göra någonting annat än att lösa bemanningsproblem. Genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete har Vivalla förskolor minskat sjukfrånvaron till nära hälften på tre år. Ökad personalkontinuitet är en annan viktig kvalitetsfaktor som idag bidrar till en trygg miljö för barn, vårdnadshavare och medarbetare, där lärande och utveckling tillåts stå i fokus.

  Hur har Örebro gjort för att säkra en säker rekrytering med tillräcklig förskollärarkompetens? Hur vänder du trenden från höga till låga sjuktal – och hur arbetar du metodiskt för att skapa en hälsosammare arbetsmiljö i förskolan som sparar pengar och frigör tid för verksamhetsutveckling?

  Maria Lilja - föreläsare på Gothia Kompetens
  Maria Lilja
  Rektor för Vivalla förskolor i Örebro kommun. Hon har många års erfarenhet av rektorsyrket mot förskola och har varit i Vivalla sedan 2017.
 • 14.30 Eftermiddagskaffe

  Anmäl eventuella allergier i god tid till Barbro: 08-4622670 / anmalan@gothiakompetens.se

  Barbro Lundborg - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  Barbro Lundborg
  Administratör kurs och konferens.
 • 15.00 ÅRETS FÖRSKOLEKRAFT

  Vi vill lyfta de goda krafter som finns i förskolans värld och utser därför Årets förskolekraft. Målet är att hitta en person som gör det där lilla extra för att inspirera, utmana och utveckla med varje barns bästa förskola i fokus.

  Sista dagen för att nominera inför 2022 var 13 december. Läs mer om nomineringen och tidigare vinnare här: om Årets förskolekraft.

  Årets förskolekraft - logga | © Gothia Kompetens
 • 15.15 Pepp till rörelse och hälsosamma matvanor

  Gemensam storföreläsning
  Du som arbetar i förskolan har en stor möjlighet att bidra till att barn får en hälsosam start i livet. Generation Pep arbetar för att alla barn och unga ska ha viljan och möjligheten att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Carolina Klüft och Sara Westberg ger en övergripande bild av hur det står till med barn och ungas hälsa idag och hur pandemiperioden har påverkat den. Föreläsningen handlar om hur du kan arbeta med att få in rörelseglädje i förskolans vardag och avslutas med en introduktion till området ”En hälsosam start i livet” och Generation Peps digitala plattform – Pep Förskola.

  Carolina Klüft
  Carolina Klüft är före detta friidrottare med stora framgångar inom främst sjukamp och numera verksamhetschef på Generation Pep.
  Sara Westberg - föreläsare på Gothia Kompetens
  Sara Westberg
  Sara Westberg är projektledare på Generation Pep och ansvarar för området Hälsosam start i livet – ett område som fokuserar på de yngre barnen inom bland annat förskola.
 • 16.00 Avslutning dag 1

  Tack för idag och välkomna åter i morgon!

 • 09.00 Fördjupning: Guldkornen som skapar innovation

  Fördjupning
  Lösningen på framtidens utmaningar är inte alltid fler händer och fötter, utan ibland att arbeta på nya sätt. Men hur ska man tänka och göra för att hitta de innovativa guldkornen som sparar tid och ökar kvaliteten?

  Under denna fördjupande föreläsning beskriver Leif Denti, forskare på Göteborgs universitet, enkla metoder och knep för att tänka kreativt på arbetsplatsen. Han tar ner orden kreativitet och innovation på jorden och beskriver hur du kan komma igång.

  Vi bryter för förmiddagskaffe.

  Leif Denti - föreläsare på Gothia Kompetens | © Hampus Apelqvist
  Leif Denti
  Doktor i innovationspsykologi vid Göteborgs universitet som ägnat sin forskning åt att undersöka ledarskapets roll för att öka kreativitet och innovationer, två nyckelkompetenser i framtidens innovationssamhälle. Han är författare till boken Tookig – att leda i osäkerhet tillsammans med Mariah ben Salem Dynehäll, Liber.
 • 11.30 Lunch

  Anmäl eventuella allergier i god tid till Barbro: 08-4622670 / anmalan@gothiakompetens.se

  Barbro Lundborg - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  Barbro Lundborg
  Administratör kurs och konferens.
 • 12.40 Leda med ett pedagogiskt ställningstagande

  ”Det spelar inte så stor roll vilken pedagogisk idé man har bara man har en.” En formulerad pedagogisk idé är en konkretiserad tolkning av styrdokumenten, som ska gestaltas i vardagsarbetet. Att tydliggöra förskolans inriktning och förväntningar på dess innehåll till medarbetare bidrar till bättre fokus, högre kvalitet och att säkra likvärdigheten i barnens utbildning.

  I den här föreläsningen beskrivs hur en pedagogisk idé kan mejslas fram i det kollegiala utvecklingsarbetet. Hur, vad och på vilket sätt den kan formuleras samt hur du som rektor kan se tecken på att du har medarbetarna med dig i arbetet.

  Vi avslutar med en bensträckare kl. 13.30.

  Katinka Vikingsen - föreläsare på Gothia Kompetens
  Katinka Vikingsen
  Leg. lärare i svenska/estetisk kommunikation och författare. Hon har arbetat i många år som både förskollärare och rektor i förskolan och har lång erfarenhet av ledarskap och utvecklingsarbete.
 • 13.40 Ett hållbart och resilient ledarskap

  Efter en svår period blir våra värderingar, principer och människosyn tydligare för oss. Att enskilt och gemensamt reflektera över hur vi går i så kallad värderad riktning skapar gemenskap, tillit och meningsfullhet vilket kan främja psykologisk trygghet på arbetsplatsen. Likaså blir kunskap om hur man bygger upp sin resiliens, det vill säga förmågan om hur vi tar hand om oss själva och andras återhämtning i vardagslivet i samband med ansträngande tider, mer relevant än någonsin.

  Föreläsningen ger dig ingångar till ökad klarsynthet och medvetenhet om hur du kan välja hållbara och resilienta beteenden.

  Agnes Mellstrand - föreläsare på Gothia Kompetens
  Agnes Mellstrand
  Leg. psykolog (KBT), organisationskonsult, föreläsare, handledare och diplomerad mindfulnessinstruktör. Med sin kliniska erfarenhet från psykiatrin och stressrehabiliteringen delar hon med sig av sitt kunnande för att åstadkomma hållbara och positiva beteendeförändringar.
 • 14.30 Eftermiddagskaffe

  Anmäl eventuella allergier i god tid till Barbro: 08-4622670 / anmalan@gothiakompetens.se

  Barbro Lundborg - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  Barbro Lundborg
  Administratör kurs och konferens.
 • 15.10 Varför är det så krångligt med vissa människor?

  Gemensam storföreläsning
  När vi löser konflikter gör vi till 95 procent som vi alltid har gjort. Går det att finna alternativa sätt för att få bättre relationer? Vad är det som påverkar hur du ser på dina kollegor, medmänniskor eller på dig själv? Varför är vissa människor så svåra och jobbiga att tas med?

  På ett pedagogiskt sätt förklarar Morgan Alling var i hjärnan besvärlighet sitter, hur stress och individens sociala bakgrund påverkar. Han talar inte bara om hur olika kulturer, jargonger och ledarskap kan skapa besvärlighet - utan hur det också är en del av lösningen.

  Psykologi blandas med praktiska och konkreta råd. Med humor och värme blandas den senaste forskningen inom beteendevetenskap med Morgans personliga klokskap om hur man på ett handfast sätt kan få en bättre arbetsmiljö eller livskvalitet i sitt egna liv.

  Morgan Alling - föreläsare på Gothia Kompetens | © Morgan Norman
  Morgan Alling
  Morgan Alling är en av Sveriges mest omtyckta och eftertraktade föreläsare inom konflikthantering, mobbning och hur man kan vända negativa erfarenheter till positiva - oavsett om det är på arbetet eller inom sig själv. I snart 30 år har han arbetat inom film, tv och teater. Som skådespelare, pedagog, regissör, författare samt film- och tv-producent.
 • 16.00 Konferensen avslutas

  Tack för den här gången och välkomna åter!

 • 08.45 Morgonkaffe och smörgås i utställningen

  Anmäl eventuella allergier i god tid till Barbro: 08-4622670 / anmalan@gothiakompetens.se

  Barbro Lundborg - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  Barbro Lundborg
  Administratör kurs och konferens.
 • 09.30 Välkommen

  Malin Ring inleder dagen.

  Malin Ring - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  MALIN RING
  Chefredaktör Förskoletidningen och Affärsområdeschef Förskola på Gothia Kompetens.
 • 10.00 Förskola för alla barn – för bättre språkutveckling i svenska

  Gemensam storföreläsning
  Regeringens särskilda utredare Lotta Edholm har haft i uppdrag att lämna förslag som syftar till att öka deltagandet i förskolan bland barn i 3–5 års ålder och föreslå hur förskolans arbete med barnens språkutveckling i svenska kan stärkas, bland annat när det gäller nyanlända barn. Det handlar om att stärka förskolans uppdrag och förtydliga hur viktig förskolan är för barns långsiktiga utveckling, bland annat när det gäller svenska språket och därmed även integrationen.

  Vi avslutar med en bensträckare kl. 10.30.

  Lotta Edholm - föreläsare på Gothia Kompetens
  LOTTA EDHOLM
  Regeringens särskilda utredare till utredningen Förskola för alla som presenterades hösten 2020. Tidigare Skolborgarråd (L) i Stockholms stad.
 • 10.40 Förskolan – en central samhällsbärare

  Gemensam storföreläsning
  I mitten av 1800-talet öppnade de första förskolorna i Sverige, år 1975 blev förskolan en lagstadgad rättighet. Idag är förskolan en uppskattad samhällsbärande institution, något som inte minst visat sig under pandemin.

  Ingrid Engdahl ger en nutidshistorisk bild av förskolans framväxt, belyser förskollärarkårens betydelse och vad som betraktats som viktigt för förskolans kvalitet under framväxten. Idag hotas planeten av global uppvärmning och mänsklighetens hela existens skakar i grundvalarna. De närmaste åren kommer livsavgörande beslut att fattas. Och då måste naturligtvis förskolan driva på. Hur kan vi tillsammans utveckla en hållbar förskola?

  Ingrid Engdahl - föreläsare på Gothia Kompetens
  INGRID ENGDAHL
  Ingrid Engdahl är förskollärare samt docent i barn- och ungdomsvetenskap på Stockholms universitet. Hennes forskningsområde är förskolan och inrymmer toddlare, lek, vänskap, barnrättsfrågor samt hållbar utveckling. Ingrid är idag ordförande för OMEP i Europa och samordnar de 27 medlemsländernas arbete för barn 0–8 år.
 • 11.30 Lunch och utställning

  Anmäl eventuella allergier i god tid till Barbro: 08-4622670 / anmalan@gothiakompetens.se

  Barbro Lundborg - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  Barbro Lundborg
  Administratör kurs och konferens.
 • 12.40 Uppdrag förskollärare - vårt ledarskap

  Veronica Nytomt, moderator för Förskolespåret, inleder
  Du som förskollärare har i ditt uppdrag ansvar för undervisningen i förskolan. Det handlar om att leda arbetet så att undervisningen som genomförs överensstämmer med uppdraget såsom det beskrivs i läroplanen.

  Det är ett komplext och utmanande men otroligt spännande uppdrag. För att kunna genomföra det på bästa sätt krävs gemensam reflektion för att skapa förståelse för uppdraget. Det är även viktigt att leda sig själv för att framgångsrikt kunna leda andra.

  Veronica Nytomt - författare och föreläsare på Gothia Kompetens
  Veronica Nytomt
  Veronica Nytomt är leg. förskollärare, författare och föreläsare. Förutom arbete i barngrupp är Veronica engagerad i utvecklingsarbete och leder pedagogiska lärgrupper i Karlstad. Aktuell med boken Förskollärare, Gothia Kompetens.
 • 12.55 Höga förväntningar i professionen

  Höga förväntningar i professionen innebär att ha höga förväntningar på sig själv och på den utbildning och undervisning vi bedriver. Så även på de relationer vi bygger inom förskolan och den lärmiljö vi erbjuder. För att säkra kvalitet och progression i världens bästa yrke, krävs det att vi bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete.

  Men vad har det här för betydelse för förskolläraryrket? Hur kan vi stärka vår profession, öka kvaliteten i lärandet och öka måluppfyllelsen? Föreläsningen blandar lekfullt ihop praktiknära exempel med relevant forskning där multimodalitet och språk och kunskapsutvecklande arbetssätt kopplas samman med ateljékultur som verktyg.

  Vi avslutar med en bensträckare kl. 13.40.

  Caroline Holmberg
  Caroline Holmberg
  Leg. förskollärare, ateljérista och arbetslagsledare som sedan sex år arbetar i Tveta förskoleområde i Södertälje. Driver tillsammans med en kollega ett fördjupningsnätverk för kollegor som fokuserar på att fördjupa arbetet med språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt.
 • 13.50 Verktyg för ett hållbart arbetsliv

  Vi vill alla ha en så bra vardag som möjligt på jobbet. Men ibland sätter stress eller andra faktorer krokben för vårt välmående. Att lära sig hantera stress och motgångar för att få en så bra vardag som möjligt på jobbet är viktigt. Hur skapar du psykologisk resiliens som stärker dig när tillvaron utmanar?

  Ta del av en föreläsning fylld av kunskap och konkreta verktyg för ett mer hållbart och sunt arbetsliv. Om stresshantering, prestationsbaserad självkänsla och sund självhävdelse och en modell för känsloreglering där du lär dig identifiera ditt eget hot-, driv- samt lugn- och ro-system.

  Agnes Mellstrand - föreläsare på Gothia Kompetens
  Agnes Mellstrand
  Leg. psykolog (KBT), organisationskonsult, föreläsare, handledare och diplomerad mindfulnessinstruktör. Med sin kliniska erfarenhet från psykiatrin och stressrehabiliteringen delar hon med sig av sitt kunnande för att åstadkomma hållbara och positiva beteendeförändringar.
 • 14.30 Eftermiddagskaffe

  Anmäl eventuella allergier i god tid till Barbro: 08-4622670 / anmalan@gothiakompetens.se

  Barbro Lundborg - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  Barbro Lundborg
  Administratör kurs och konferens.
 • 15.00 ÅRETS FÖRSKOLEKRAFT

  Vi vill lyfta de goda krafter som finns i förskolans värld och utser därför Årets förskolekraft. Målet är att hitta en person som gör det där lilla extra för att inspirera, utmana och utveckla med varje barns bästa förskola i fokus.

  Sista dagen för att nominera inför 2022 var 13 december. Läs mer om nomineringen och tidigare vinnare här: om Årets förskolekraft.

  Årets förskolekraft - logga | © Gothia Kompetens
 • 15.15 Pepp till rörelse och hälsosamma matvanor i förskolan

  Gemensam storföreläsning
  Du som arbetar i förskolan har en stor möjlighet att bidra till att barn får en hälsosam start i livet. Generation Pep arbetar för att alla barn och unga ska ha viljan och möjligheten att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Carolina Klüft och Sara Westberg ger en övergripande bild av hur det står till med barn och ungas hälsa idag och hur pandemiperioden har påverkat den. Föreläsningen handlar om hur du kan arbeta med att få in rörelseglädje i förskolans vardag och avslutas med en introduktion till området ”En hälsosam start i livet” och Generation Peps digitala plattform – Pep Förskola.

  CAROLINA KLÜFT
  Carolina Klüft är före detta friidrottare med stora framgångar inom främst sjukamp och numera verksamhetschef på Generation Pep.
  Sara Westberg - föreläsare på Gothia Kompetens
  SARA WESTBERG
  Sara Westberg är projektledare på Generation Pep och ansvarar för området Hälsosam start i livet – ett område som fokuserar på de yngre barnen inom bland annat förskola.
 • 16.00 Avslutning dag 1

  Tack för idag och välkomna åter i morgon!

 • 09.00 Tillgänglig lärmiljö

  Fördjupning
  Alla barn har rätt till en likvärdig utbildning. Ett led i att skapa likvärdighet är att göra utbildningen tillgänglig för alla barn. Detta innebär att anpassa den pedagogiska, den fysiska och den sociala miljön i relation till barns lärande. När du arbetar medvetet med en god och tillgänglig lärmiljö ger det barnen goda förutsättningar till delaktighet och inflytande. Det bidrar i sin tur till hälsa och lärande.

  Men vad är en god lärmiljö? Hur kan vi få bort hinder och skapa skillnad genom att utvärdera och utveckla lärmiljön? Var börjar du när du känner att du inte får till det? Ta del av en föreläsning fylld av konkreta exempel på tillgängliga lärmiljöer, förslag på matriser och kartläggningsmaterial samt praktiska idéer kring hur du kan arbeta strategiskt i utvecklandet av tillgängliga lärmiljöer.

  Vi bryter för förmiddagskaffe.

  Pernilla Unevik
  Pernilla Unevik
  Pernilla Unevik är leg. förskollärare och specialpedagog. Hon arbetar som specialpedagog och övergripande utvecklingsledare mot alla förskolor i Österåkers kommun utanför Stockholm.
 • 11.30 Lunch

  Anmäl eventuella allergier i god tid till Barbro: 08-4622670 / anmalan@gothiakompetens.se

  Barbro Lundborg - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  Barbro Lundborg
  Administratör kurs och konferens.
 • 12.40 Föräldrasamverkan – hur gör du det enklare?

  Förskolans arbete med barnen behöver ske i ett nära och förtroendefullt samarbete med hemmet. För att lyckas med det behöver vi redan från starten lägga en god och robust grund, där fokus på förskolans uppdrag, kulturkompetens och en dialog med fingertoppskänsla blir viktiga verktyg.

  Föräldrar agerar i förskolan i sin privata roll, medan personalen alltid är i en professionell roll. Detta gör att ansvaret för samverkan är ojämnt – det går inte att tvinga en förälder till samverkan, men däremot kan vi som pedagoger inte undvika föräldrakontakt.

  Hur lägger vi en god grund för samverkan redan under introduktionen – för att öka möjligheterna till att föräldrarna vill och anstränger sig för att samverka?

  Vi avslutar med en bensträckare kl. 13.30.

  Anna Hellberg Björklund - författare på Gothia Kompetens | © Anna Hellberg Björklund
  Anna Hellberg Björklund
  Leg. psykolog och specialistpsykolog i pedagogisk psykologi med inriktning förskolepsykologi. Verksam i eget företag där hon handleder och skriver böcker och artiklar för förskolepersonal. Aktuell med boken Föräldrasamverkan i förskolan, Gothia Kompetens.
 • 13.40 Reflektion och utvecklingsarbete

  Förskolan har ett uppdrag att utvärdera och utveckla utbildningens innehåll och arbetssätt. Dokumentation och reflektion är ett viktigt underlag för utvecklingsarbetet. Detta arbete ska ske genom ett systematiskt kvalitetsarbete. Men leder det vi gör till utveckling? Vad innebär utveckling och utveckling för vems skull?

  En föreläsning om hur vårt systematiska kvalitetsarbete kan bli motor i utvecklingsarbetet med praktiska metoder som underlättar arbetet och kan få det vi gör att göra skillnad.

  Erika Wallin - föreläsare på Gothia Kompetens
  Erika Wallin
  Erika Wallin är leg. förskollärare och arbetar som utvecklingsledare för förskolorna i Nyköpings kommun. Är medförfattare i boken Entreprenöriellt förhållningssätt i förskolan (Liber), redaktör för en antologi om hållbar utveckling i förskolan (Lärarförlaget) och 2022 aktuell med en bok om reflektion och utvecklingsarbete i förskolan, Gothia Kompetens.
 • 14.30 Eftermiddagskaffe

  Anmäl eventuella allergier i god tid till Barbro: 08-4622670 / anmalan@gothiakompetens.se

  Barbro Lundborg - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  Barbro Lundborg
  Administratör kurs och konferens.
 • 15.10 Varför är det så krångligt med vissa människor?

  Gemensam storföreläsning
  När vi löser konflikter gör vi till 95 procent som vi alltid har gjort. Går det att finna alternativa sätt för att få bättre relationer? Vad är det som påverkar hur du ser på dina kollegor, medmänniskor eller på dig själv? Varför är vissa människor så svåra och jobbiga att tas med?

  På ett pedagogiskt sätt förklarar Morgan Alling var i hjärnan besvärlighet sitter, hur stress och individens sociala bakgrund påverkar. Han talar inte bara om hur olika kulturer, jargonger och ledarskap kan skapa besvärlighet - utan hur det också är en del av lösningen.

  Psykologi blandas med praktiska och konkreta råd. Med humor och värme blandas den senaste forskningen inom beteendevetenskap med Morgans personliga klokskap om hur man på ett handfast sätt kan få en bättre arbetsmiljö eller livskvalitet i sitt egna liv.

  Morgan Alling - föreläsare på Gothia Kompetens | © Morgan Norman
  MORGAN ALLING
  Morgan Alling är en av Sveriges mest omtyckta och eftertraktade föreläsare inom konflikthantering, mobbning och hur man kan vända negativa erfarenheter till positiva - oavsett om det är på arbetet eller inom sig själv. I snart 30 år har han arbetat inom film, tv och teater. Som skådespelare, pedagog, regissör, författare samt film- och tv-producent.
 • 16.00 Konferensen avslutas

  Tack för den här gången och välkomna åter!

Lotta Edholm - föreläsare på Gothia Kompetens

Lotta EdholmRegeringens särskilda utredare till utredningen Förskola för alla som presenterades hösten 2020. Tidigare Skolborgarråd (L) i Stockholms stad.

Foto av Mats Edman.

Regeringens särskilda utredare Lotta Edholm

Ingrid Engdahl - föreläsare på Gothia Kompetens

Ingrid Engdahl är förskollärare samt docent i barn- och ungdomsvetenskap på Stockholms universitet. Hennes forskningsområde är förskolan och inrymmer toddlare, lek, vänskap, barnrättsfrågor samt hållbar utveckling. Ingrid är idag ordförande för OMEP i Europa och samordnar de 27 medlemsländernas arbete för barn 0–8 år.

Förskollärare, docent i barn- och ungdomsvetenskap Ingrid Engdahl

Carolina Klüft är före detta friidrottare med stora framgångar inom främst sjukamp och numera verksamhetschef på Generation Pep.

Foto av Benjamin Hailemariam.

Verksamhetschef, före detta friidrottare Carolina Klüft

Sara Westberg - föreläsare på Gothia Kompetens

Sara Westberg är projektledare på Generation Pep och ansvarar för området Hälsosam start i livet – ett område som fokuserar på de yngre barnen inom bland annat förskola.

Foto av Benjamin Hailemariam.

Projektledare på Generation Pep Sara Westberg

Morgan Alling - föreläsare på Gothia Kompetens | © Morgan Norman

Morgan Alling är en av Sveriges mest omtyckta och eftertraktade föreläsare inom konflikthantering, mobbning och hur man kan vända negativa erfarenheter till positiva - oavsett om det är på arbetet eller inom sig själv. I snart 30 år har han arbetat inom film, tv och teater som skådespelare, pedagog, regissör, författare samt film- och tv-producent.

Foto av Morgan Norman.

Föreläsare, känd från film, tv och teater Morgan Alling

Malin Ring - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens

Malin Ring är områdeschef för förskola och chefredaktör för Förskoletidningen. Tidigare arbetade hon som rektor och är utbildad leg. förskolelärare.

Chefredaktör, områdeschef Malin Ring

Andy Hargreaves - föreläsare på Gothia Kompetens

Andy Hargreaves är en internationell forskare och rådgivare om undervisning, ledarskap och pedagogisk förändring. Han har konsulterat OECD, Världsbanken, regeringar (särskilt Ontario och Skottland), universitet och lärarföreningar över hela världen och skrivit över 30 böcker. Han är grundare och chef för CHENINE - Change, Engagement and Innovation in Education: A Canadian Collaboratory vid universitetet i Ottawa. Han är också forskningsprofessor vid Lynch School of Education and Human Development vid Boston College.

Foto av Pedro Antonio Heinrich.

Internationell forskare och rådgivare Andy Hargreaves

Maria Lilja - föreläsare på Gothia Kompetens

Maria Lilja är rektor för Vivalla förskolor i Örebro kommun. Hon har många års erfarenhet av rektorsyrket mot förskola och har varit i Vivalla sedan 2017.

Foto av Fredrik Kellén.

Rektor Maria Lilja

Leif Denti - föreläsare på Gothia Kompetens | © Hampus Apelqvist

Leif DentiDoktor i innovationspsykologi vid Göteborgs universitet som ägnat sin forskning åt att undersöka ledarskapets roll för att öka kreativitet och innovationer, två nyckelkompetenser i framtidens innovationssamhälle. Han är författare till boken Tookig – att leda i osäkerhet tillsammans med Mariah ben Salem Dynehäll, Liber.

Foto av Hampus Apelqvist.

Doktor i innovationspsykologi Leif Denti

Katinka Vikingsen - föreläsare på Gothia Kompetens

Katinka Vikingsen är leg. lärare i svenska och estetisk kommunikation samt författare. Hon har arbetat i många år som både förskollärare och rektor i förskolan och har lång erfarenhet av ledarskap och utvecklingsarbete.

Leg. lärare och författare Katinka Vikingsen

Agnes Mellstrand - föreläsare på Gothia Kompetens

Agnes Mellstrand är leg. psykolog (KBT), organisationskonsult, föreläsare, handledare och diplomerad mindfulnessinstruktör. Med sin kliniska erfarenhet från psykiatrin och stressrehabiliteringen delar hon med sig av sitt kunnande för att åstadkomma hållbara och positiva beteendeförändringar.

Leg. psykolog (KBT), organisationskonsult och föreläsare mm. Agnes Mellstrand

Veronica Nytomt - författare och föreläsare på Gothia Kompetens

Veronica Nytomt är leg. förskollärare, författare och föreläsare. Förutom arbete i barngrupp är Veronica engagerad i utvecklingsarbete och leder pedagogiska lärgrupper i Karlstad. Aktuell med boken Förskollärare.

Leg. förskollärare, författare och föreläsare Veronica Nytomt

Caroline Holmberg

Caroline HolmbergLeg. förskollärare, ateljérista och arbetslagsledare som sedan sex år arbetar i Tveta förskoleområde i Södertälje. Hon driver tillsammans med en kollega ett fördjupningsnätverk för kollegor som fokuserar på att fördjupa arbetet med språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt.

Leg. förskollärare, ateljérista och arbetslagsledare Caroline Holmberg

Pernilla Unevik

Pernilla Unevik Leg. förskollärare och specialpedagog. Hon arbetar som specialpedagog och övergripande utvecklingsledare mot alla förskolor i Österåkers kommun utanför Stockholm.

Leg. förskollärare och specialpedagog Pernilla Unevik

Anna Hellberg Björklund - författare på Gothia Kompetens | © Anna Hellberg Björklund

Anna Hellberg Björklund är leg. psykolog och specialistpsykolog i pedagogisk psykologi med inriktning förskolepsykologi. Verksam i eget företag där hon handleder och skriver böcker och artiklar för förskolepersonal. Aktuell med boken Föräldrasamverkan i förskolan.

Leg. psykolog och specialistpsykolog i pedagogisk psykologi Anna Hellberg Björklund

Erika Wallin - föreläsare på Gothia Kompetens

Erika WallinLeg. förskollärare som arbetar som utvecklingsledare för förskolorna i Nyköpings kommun. Är medförfattare i boken Entreprenöriellt förhållningssätt i förskolan (Liber), redaktör för en antologi om hållbar utveckling i förskolan (Lärarförlaget) och 2022 aktuell med en bok om reflektion och utvecklingsarbete i förskolan, Gothia Kompetens.

Leg. förskollärare Erika Wallin

Säkra din plats idag!

Klicka på Boka här högst upp på sidan för att anmäla dig och dina kollegor. Välkommen!

Betalningsvillkor
Betalning sker mot faktura efter konferensen. Kostnadsfri avbokning fram till 30 dagar innan konferensen. Därefter fullt pris. Anmälan är bindande men ej personlig. Gothia Kompetens förbehåller sig rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälningar, dock senast 30 dagar innan.