Mödrahälsovård i praktiken 2024 - Konferens

Välkommen till vår årliga webbkonferens Mödrahälsovård i praktiken

Vår moderator Christina Lundberg leder dig genom en inspirerande heldag som ger dig nya insikter och aktuell kunskap för din kompetensutveckling.

Konferensprogrammet är skräddarsytt för dig och har tagits fram i nära samråd med professionen. Det bygger på forskning och praktiska erfarenheter – för att vara relevant och aktuellt för din arbetsvardag.

På konferensen kommer du att lära dig mer om:

  • Preeklampsi under graviditet.
  • Finns det optimala preventivmedlet?
  • Hur kan vi minska risken för förlossningstrauma?
  • Det viktiga oxytocinet – graviditet, förlossning, anknytning.
  • Stödja och inspirera till fysisk aktivitet under graviditet.

Varmt välkommen!


Första gången deltagande digitalt: TOPPEN! Vilka möjligheter att få del av det senaste även om man bor längst upp i Sverige...eller var som
helst! TACK! Ni är PROFFS!


Fler röster från tidigare deltagare

»En av de bästa konferenser jag deltagit i, både föreläsare och teknik var bra.«

»Aktuella teman!«

»Man får aha-upplevelser och tips för sitt arbete.«

FAKTA

Ladda ner programmet som pdf här.

Bild på programmet: konferensen Mödrahälsovård i praktiken 2024

Orange rund platta - Livesänd webbkonferens | © Gothia KompetensDatum: 5 december 2024

Plats: Livesänd konferens via din dator, mobil eller läsplatta.

Orange rund platta - boka tidigt-pris | © Gothia KompetensBoka tidigt-pris: 3590 kr per person vid bokning senast 11 oktober 2024. Ordinarie pris 3890 kr. Moms tillkommer.


KONTAKTUPPGIFTER

Anmälan
Kontakta kundservice:
anmalan@gothiakompetens.se
08-4622670

Praktiska frågor om konferensen
Kontakta Jeanette Duvert:
jeanette.duvert@gothiakompetens.se
08-4622670

  • 09.20 Välkommen!

    Konferensens moderator Christina Lundberg hälsade välkommen.

    Christina Lundberg - föreläsare på Gothia Kompetens
    Christina Lundberg
    Leg. barnmorska med lång klinisk erfarenhet, välkomnar alla deltagare och introducerar konferensens tema. Christina har en bakgrund som inkluderar arbete på Södra BB och BB Stockholm, samt internationell erfarenhet från utbildningsprojekt i Malawi, Uganda och Etiopien.
  • 09.30 Det optimala preventivmedlet – finns det?

    En optimal preventivmedelsrådgivning kan förändra en människas liv. Vad behöver vi ta hänsyn till? Hur ska vi vägleda den unga, den ammande, den i medelåldern och fram till klimakteriet? Hur kan vi nyttja alla de positiva hälsovinsterna ett preventivmedel kan ge?

    Du får ta del av senaste forskning och riktlinjer om preventivmedel, trender samt tips och idéer utifrån familjeplanering.

    Vi avslutar med en bensträckare kl.10.20.

    Veronica Ek och Johanna Larback - talare på Mödrahälsovård i praktiken 2024
    Veronica Ek och Johanna Larback
    Leg. barnmorskor med gemensam erfarenhet från ungdomsmottagning, mottagning för sexuell hälsa samt från mhv. Johanna är också faktagranskare kring preventivmedel för 1177.se och UMO.se. Tillsammans driver de projektet Min kropp.
  • 10.30 Hur kan vi minska risken för förlossningstrauma?

    Vad kan vi göra för att identifiera vilka som har en större sårbarhet för att uppleva förlossningen som ett trauma? Vilka riskfaktorer finns? Och hur kan vi hjälpa kvinnan att våga berätta om tidigare förlossningstrauman?

    Föreläsningen ger en kort beskrivning av PTSD (posttraumatiskt stressyndrom). Du får praktiska råd om hur du kan arbeta med att bygga upp tillit och stödja omföderskor med förlossningstrauma. Du får också lära dig mer om vilka frågor som är hjälpsamma och vilket förhållningssätt som är viktigt vid postpartumsamtalet.

    Ann Wetterdal - talare på Mödrahälsovård i praktiken 2024  | © Love Strandell, Katla Studios
    Ann Wetterdal
    Leg. barnmorska och samtalsterapeut med inriktning på trauma. Tidigare verksam på samtalsmottagningen på Södersjukhuset där hon mötte gravida med förlossningsrädsla eller psykisk ohälsa och omföderskor med förlossningstrauma. Arbetar nu som traumaterapeut med kvinnor som varit utsatta för sexuellt våld och med kvinnor med förlossningstrauma.
  • 11.30 Tid för lunch

    En timmes paus för lunch. Välkommen åter kl.12.30.

  • 12.30 Fysisk aktivitet under graviditet

    Forskning visar att för den friska gravida kvinnan och den nyblivna mamman är fysisk aktivitet enbart positivt.

    En föreläsning om hur fysisk aktivitet påverkar både mor och barn. Du får konkreta råd hur du kan stödja gravida som tränar regelbundet samt allmänna rekommendationer och specifika råd för kvinnor som tränar intensivt eller inte alls – och hur du kan inspirera till fysisk aktivitet.

    Vi avslutar med en bensträckare kl.13.20.

    Maria Wigbrant - talare på Mödrahälsovård i praktiken 2024
    Maria Wigbrant
    leg. barnmorska, verksam på BB Stockholm. Hon har även arbetat inom mödrahälsovården. Är utbildare inom träning, framför allt inom träning under och efter graviditet, och författare till Stark, glad, mamma (Lind & Co).
  • 13.30 Preeklampsi – bakomliggande faktorer och hur det kan förebyggas

    Preeklampsi är en allvarlig graviditetskomplikation som kännetecknas av högt blodtryck och påverkan på flera organ som till exempel lever och njurar. Denna föreläsning belyser de bakomliggande mekanismerna som gör att gravida kvinnor kan utveckla detta tillstånd.

    Med denna grundläggande förståelse kommer symtomen och undersökningsresultaten att bli mer begripliga. Regelbundna kontroller och tidig upptäckt är avgörande för att förhindra allvarliga komplikationer. Att identifiera och hantera riskfaktorer såsom tidigare hypertoni, övervikt, och diabetes är centralt för att förebygga preeklampsi.

    Föreläsningen ger också handfasta tips på vad vi på mödrahälsovården ska och kan göra för att ligga steget före och rädda liv.

    Charlotte Iacobaeus - talare på Mödrahälsovård i praktiken 2024
    Charlotte Iacobaeus
    Obstetriker och har disputerat inom preeklampsi. Hon vidareutbildar sig i psykiatri med siktet inställt på att arbeta med perinatal psykiatri.
  • 14.20 Tid för eftermiddagskaffe

    Tid för fika och för att sträcka på benen, den som vill.

  • 14.40 Det viktiga oxytocinet – graviditet, förlossning, anknytning

    Att få ansvar för och börja knyta an till en ny människa är ett stort uppdrag och som tur är har biologin gett oss medfödda instinkter för detta. Hormonet oxytocin, som finns i nervtrådar i hjärnan, spelar en viktig roll. Det driver inte bara förlossningen framåt utan underlättar också anknytning mellan mor och barn efter födseln.

    Redan under graviditeten är hormonet centralt, det gör att man uppskattar att vara med människor och i miljöer som inger trygghet. Här har du som barnmorska en särskild roll som genom upprepande möten kan förmedla just trygghet.

    Kerstin Uvnäs Moberg - talare på Mödrahälsovård i praktiken 2024
    Kerstin Uvnäs Moberg
    Läkare, forskare och professor. Har under större delen av sitt yrkesliv studerat det kroppsegna hormonet oxytocinets effekter för att hjälpa till under graviditet, förlossning och under småbarnsåldern. Hon har skrivit ett flertal böcker i ämnet.
  • 15.30 Konferensen avslutas

    Stort tack för den här gången, och varmt välkommen åter!

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad om kompetensutveckling inom mödrahälsovård.

Christina Lundberg - föreläsare på Gothia Kompetens

Christina LundbergLeg. barnmorska med lång klinisk erfarenhet, välkomnar alla deltagare och introducerar konferensens tema. Christina har en bakgrund som inkluderar arbete på Södra BB och BB Stockholm, samt internationell erfarenhet från utbildningsprojekt i Malawi, Uganda och Etiopien.

Leg. barnmorska Christina Lundberg

Veronica Ek och Johanna Larback - talare på Mödrahälsovård i praktiken 2024

Veronica Ek och Johanna Larback är leg. barnmorskor med gemensam erfarenhet från ungdomsmottagning, mottagning för sexuell hälsa samt från mhv. Johanna är också faktagranskare kring preventivmedel för 1177.se och UMO.se. Tillsammans driver de projektet Min kropp.

Leg. barnmorskor Veronica Ek och Johanna Larback

Ann Wetterdal - talare på Mödrahälsovård i praktiken 2024  | © Love Strandell, Katla Studios

Ann Wetterdal är leg. barnmorska och samtalsterapeut med inriktning på trauma. Tidigare verksam på samtalsmottagningen på Södersjukhuset där hon mötte gravida med förlossningsrädsla eller psykisk ohälsa och omföderskor med förlossningstrauma. Arbetar nu som traumaterapeut med kvinnor som varit utsatta för sexuellt våld och med kvinnor med förlossningstrauma.

Foto av Love Strandell, Katla Studios.

Leg. barnmorska och samtalsterapeut Ann Wetterdal

Maria Wigbrant - talare på Mödrahälsovård i praktiken 2024

Maria Wigbrant är leg. barnmorska, verksam på BB Stockholm. Hon har även arbetat inom mödrahälsovården. Är utbildare inom träning, framför allt inom träning under och efter graviditet, och författare till Stark, glad, mamma (Lind & Co).

Leg. barnmorska Maria Wigbrant

Charlotte Iacobaeus - talare på Mödrahälsovård i praktiken 2024

Charlotte Iacobaeus är obstetriker och har disputerat inom preeklampsi. Hon vidareutbildar sig i psykiatri med siktet inställt på att arbeta med perinatal psykiatri.

Foto av Danderyds Sjukhus.

Obstetriker Charlotte Iacobaeus

Kerstin Uvnäs Moberg - talare på Mödrahälsovård i praktiken 2024

Kerstin Uvnäs Mobergär läkare, forskare och professor. Har under större delen av sitt yrkesliv studerat det kroppsegna hormonet oxytocinets effekter för att hjälpa till under graviditet, förlossning och under småbarnsåldern. Kerstin har skrivit ett flertal böcker i ämnet.

Läkare, forskare och professor Kerstin Uvnäs Moberg

Säkra din plats idag!

Klicka på Boka här högst upp på sidan för att anmäla dig och dina kollegor. Välkommen!

Betalningsvillkor
Betalning sker mot faktura i samband med konferensen. Anmälan är bindande. Vid förhinder kan deltagarplatsen överlåtas till en kollega. Vid avbokning senast 30 dagar före konferensen debiteras 500 kronor. Därefter fullt pris. Gothia Kompetens förbehåller sig rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälningar, dock senast 30 dagar innan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev