Konferensen Språket i fokus
Flerspråkighet och språkutveckling i förskolan
Den här konferensen genomfördes senast i maj 2022. Läs gärna mer om programmet 2022 nedan, och välkommen åter 2023! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad.
Som människor använder vi vår språkliga förmåga för att förmedla idéer och tankar till vår omgivning och för att bearbeta och förstå den språkliga information som når oss. Därför behöver vi ge våra barn alla verktyg vi kan. Vi ska utrusta dem med de kommunikativa och kognitiva färdigheter som de behöver för att delta aktivt och effektivt i ett demokratiskt samhälle.
Tidig exponering för svenska är avgörande för barns språkutveckling och att vara en del i samhället. Det gäller både en- och flerspråkiga barn. Alla barn har rätt till ett rikt språk vilket ökar behovet av att utbildningen erbjuder språkstödjande arbetssätt.
Under konferensen fick vi kunskap om vad evidensbaserad forskning säger om språkets betydelse och du får konkreta tips, idéer och praktiska modeller som går att tillämpa i vardagens möten med både en- och flerspråkiga barns behov och förutsättningar.
För 23:e året i rad anordnades konferensen med fokus på språkutveckling med aktuell forskning, handfasta strategier och verksamma metoder för att stötta barnen att utvecklas i alla sina språk.
Alla deltagare får reflektionsfrågor att arbeta med efter konferensen.
Malin Ring
Affärsområdeschef Förskola och chefredaktör Förskoletidningen, Gothia Kompetens
Röster från tidigare deltagare på Språket i fokus:
»Roligt med olika föreläsare som hade olika inputs till området som rör språket.«
»Bra föreläsningar och så kul att det också handlade om de yngsta barnen.«
»Det var många bra föreläsare med denna dag som inspirerade oss och gav oss tips och fick igång tankarna kring arbetet runt språket.«
»Intressant, konkreta tips, precis som vi vill ha.«
»Många konkreta tips. Lagom långa föreläsningar. Kompetenta föreläsare.«
#spraketifokus
Mer från Gothia Kompetens Förskola finns på:
Facebook • Instagram • LinkedIn
FAKTA
Språket i fokus genomfördes senast i maj 2022. Välkommen åter 2023! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad.
KONTAKTUPPGIFTER
Anmälan
Kontakta kundservice:
anmalan@gothiakompetens.se
08-4622670
Praktiska frågor om konferensen
Kontakta Jeanette Duvert:
jeanette.duvert@gothiakompetens.se
08-4622670
Program på Språket i fokus 2022
Läs mer om 2022 års program nedan, och välkommen åter 2023.
Extramaterial
Fördjupande föreläsning som du tar del av när det passar dig.
Föreläsningen skickas ut till alla deltagare efter konferensen och är tillgänglig under två veckor.
Talare PÅ SPRÅKET I FOKUS 2022
Talare på konferensen i maj 2022. Välkommen åter 2023.

Katinka VikingsenFörskollärare och pedagogista med lång erfarenhet av förskoleutveckling i många olika roller – som rektor, handledare och utvecklingsledare. Hon arbetar numera som adjunkt på Uppsala Universitet.
Förskollärare, pedagogista och adjunkt Katinka Vikingsen

Anne-Marie Körling är lärare, tidigare läsambassadör och flitigt anlitad föreläsare med ett särskilt fokus på barns rätt till medbestämmande. Författare av i huvudsak pedagogisk litteratur, bland annat Väck läshungern! (Brombergs Bokförlag) och Från stavfel till stavrätt: genom bokstäver, ord och litteratur.
Foto av Marcus Gustafsson.
Lärare, författare och föreläsare Anne-Marie Körling

Josefin Bergär förskollärare på Lillängens förskola i Västerås.
Förskollärare Josefin Berg

Johanna Perssonär förskollärare på Lillängens förskola i Västerås.
Förskollärare Johanna Persson

Hanna Walsö är leg. logoped med mångårig erfarenhet av att arbeta med barn med språkliga svårigheter i förskole- och skolåldern. Hanna föreläser om språkutveckling, språkstörning och flerspråkighet. Hanna är just nu en del i projektet Språkutvecklande förskola i Linköpings kommun.
Leg. logoped Hanna Walsö

Åsa LundmanLeg. förskollärare som arbetat som rektor och utbildningssamordnare för flerspråkiga barn i Skellefteå med kompetensutveckling, material och erfarenhetsutbyten mot skola och förskola.
Leg. förskollärare Åsa Lundman

Ulla-Maija Pesolaär fil.dr i informatik och har arbetat som forskare och universitetslärare, numera informationssamordnare i Skellefteå med uppdrag att bygga upp förskoleverksamhet på minoritetsspråk.
Fil.dr i informatik Ulla-Maija Pesola

Erika EkmanSVA-lärare i det stadsbidragsfinansierade projektet Bättre språkutveckling i förskolan i Malmö förskoleförvaltning. Erika har en bakgrund inom SFI och SVA på vuxenutbildningen och har undervisat vuxna i både svenska och engelska som andraspråk.
SVA-lärare Erika Ekman

Jeanette Ohlsson Carlborg är religionshistoriker med islam och den arabiska kulturen som specialinriktning. I snart 20 år har hon föreläst och utbildat i ämnet interkulturell kommunikation inom förskola, skola, sjukvård och på myndigheter.
Religionshistoriker Jeanette Ohlsson Carlborg

Margareta Öhmanär leg. psykolog, familjeterapeut och författare. Hon har arbetat många år med pedagogisk-psykologisk konsultation, handledning, föreläsningar och fortbildningsinsatser för pedagoger och föräldrar inom förskola och skola. Hon är författare till flera böcker, bland andra Värna barns lekstyrka och Låt leken främja språket, båda utgivna hos oss på Gothia Kompetens.
Foto av Mikael M Johansson.
Leg. psykolog, familjeterapeut och författare Margareta Öhman

Anniqa Sandell Ring är verksam som utvecklingsledare nationellt och i Södertälje kommun och hennes specialområden är svenska som andraspråk, flerspråkighet och språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i förskolan. Hon är medförfattare till boken "Låt språket bära - genrepedagogik i praktiken" och författare till den aktuella boken "Mångfaldens förskola - flerspråkighet, omsorg och undervisning".
Foto av Juliana Fälldin.
Utvecklingsledare Anniqa Sandell Ring
Betalningsvillkor
Betalning sker mot faktura efter konferensen. Kostnadsfri avbokning fram till 30 dagar innan konferensen. Därefter fullt pris. Anmälan är bindande men ej personlig. Gothia Kompetens förbehåller sig rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälningar, dock senast 30 dagar innan.