Språket i fokus 2024 - Konferens
Flerspråkighet och språkutveckling i förskolan
Att främja språkutvecklingen hos förskolebarn skapar en grund för deras möjligheter till utveckling och lärande. Under de tidiga åren är barns hjärnor särskilt mottagliga för inlärning, och genom att stimulera deras intresse för språk och skrift kan vi ge dem verktyg för livet. Bland annat visar barn som utvecklar goda läs- och skrivvanor ofta en starkare självkänsla och en ökad förmåga att lösa problem genom att tänka kritiskt och analytiskt.
På konferensen Språket i fokus får du kunskaper om hur vi kan främja läsoch skrivinlärning samt tips för hur vi kan skapa språk- och läsmiljöer av hög kvalitet. Vi får utforska fenomenet av engelska som lekspråk och hur förskolans språkliga arbete kan motverka segregation och kriminalitet.
För 25:e året i rad anordnas nu konferensen med fokus på språkutvecklande arbetssätt med aktuell forskning, handfasta strategier och verksamma metoder för att stötta barnen att utvecklas i alla sina språk. Årets konferens webbsänds och innehållet kommer att finnas tillgängligt under två veckors tid.
Deltagarna får dessutom ta del av extramaterial i form av en inspelad fördjupande föreläsning med Signe Tonér, leg. logoped, forskare och universitetslektor på förskollärarutbildningen vid Stockholms Universitet, med rubriken Varje barns rätt till kommunikation – om alternativ och kompletterande kommunikation.
Varmt välkommen!
Malin Ring
Affärsområdeschef Förskola och chefredaktör Förskoletidningen, Gothia Kompetens.
Röster från tidigare deltagare på Språket i fokus:
»Mycket trevlig moderator och mycket relevant innehåll. Fungerade bra med det digitala man spar mycket tid att inte behöva åka iväg.«
»Bra att den är digital. Intresanta föreläsningar. Bra med konkreta tips och inspiration.«
»Föreläsningarna öppnade upp för reflektioner och nya tankar för både mig själv men som jag också kan lyfta med mina kollegor.«
»Bra med konkreta tips likväl som forskning och fakta.«
»Språket var i fokus under hela dagen.«
»Bra att slippa resan och tekniken fungerade bra, den strular alltid lite även om man är på plats. Möjligt till bra diskussioner med mina medarbetare då vi suttit tillsammans.«
#spraketifokus
Mer från Gothia Kompetens Förskola finns på:
Facebook • Instagram • LinkedIn
FAKTA
Ladda ner programmet som pdf här.
Datum: 23 maj 2024
Plats: Livesänd konferens via din dator, mobil eller läsplatta.
Boka tidigt-pris: 3490 kr per person exklusive moms vid bokning senast 1 mars 2024. Ordinarie pris 3990 kr.
KONTAKTUPPGIFTER
Anmälan
Kontakta kundservice:
anmalan@gothiakompetens.se
08-4622670
Praktiska frågor om konferensen
Kontakta Jeanette Duvert:
jeanette.duvert@gothiakompetens.se
08-4622670
Program på Språket i fokus 2024
Extramaterial
Fördjupande föreläsning som du tar del av när det passar dig.
Föreläsningen skickas ut till alla deltagare efter konferensen och är tillgänglig under två veckor.
Talare PÅ SPRÅKET I FOKUS 2024

Malin Ring är områdeschef för förskola och chefredaktör för Förskoletidningen. Tidigare arbetade hon som rektor och är utbildad leg. förskolelärare.
Malin är moderator på årets konferens.
Områdeschef och chefredaktör Malin Ring

Barbro Westlund var tidigare lektor i läs- och skrivutveckling vid Stockholms universitet. Förutom en bakgrund som lågstadielärare, lärarutbildare och läsforskare har hon författat pedagogisk litteratur till såväl lärarutbildningen som verksamma lärare. Den senaste är Arbeta med faktabilderböcker i förskolan – varför och hur? (2022 Natur & Kultur). 2021 fick hon Läromedelsförfattarnas särskilda pris för sin förmåga att förmedla forskning kring läsinlärning- och läsförståelseteorier.
Tidigare lektor i läs- och skrivutveckling samt prisbelönt författare Barbro Westlund

Anna Rundström är leg. förskollärare i förskolan Eriksbo Östergärde där de använder flera olika metoder i den språkutvecklande undervisningen och har arbetat med flerspråkighet och interkulturalitet under flera år. I undervisningen arbetar de med transspråkande och olika strategier för högläsning för att gynna barnens språkutveckling i svenska och i deras förstaspråk, om det är ett annat än svenska.
Leg. förskollärare Anna Rundström

Anette Nilsson är leg. förskollärare i förskolan Eriksbo Östergärde där de använder flera olika metoder i den språkutvecklande undervisningen och har arbetat med flerspråkighet och interkulturalitet under flera år. I undervisningen arbetar de med transspråkande och olika strategier för högläsning för att gynna barnens språkutveckling i svenska och i deras förstaspråk, om det är ett annat än svenska.
Leg. förskollärare Anette Nilsson

Karolina Larsson är leg. logoped och doktorand i logopedi vid Lunds universitet. Hon arbetar som språk-, läs- och skrivutvecklare i Halmstads kommun och driver företaget Ut med språket AB, där hon anlitas som föreläsare, skribent och konsult inom språk-, läs- och skrivutveckling. Karolina är författare till ett flertal fack- och barnböcker.
Leg. logoped, doktorand i logopedi, författare och föreläsare Karolina Larsson

Fredric Gieth är leg. förskollärare och rektor för Milstensgårdens förskola i Borås, stadens första litteraturdiplomerade förskola. Han har tidigare arbetat som lärarutbildare på Högskolan i Borås och startade 2012 nätverket MaNet för män i förskolan.
Leg. förskollärare och rektor Fredric Gieth

Malin Videkorp är leg. förskollärare och rektor inom Pysslingen Helsingborg. Hon ansvarar för fyra förskolor tillsammans med ett ledningsteam. Arbetar aktivt med utvecklings- och kvalitetsfrågor och anser att en av de viktigaste arbetsuppgifterna är att systematiskt främja och utveckla alla barns språkutveckling.
Leg. förskollärare och rektor Malin Videkorp

Signe Tonér är leg. logoped, forskare och universitetslektor på förskollärarutbildningen vid Stockholms Universitet. Hon är specialist inom TAKK för förskola och skola och föreläser om detta ämne.
Leg. logoped, forskare och universitetslektor Signe Tonér
Säkra din plats idag!
Klicka på Boka här högst upp på sidan för att anmäla dig och dina kollegor. Välkommen!
Betalningsvillkor
Betalning sker mot faktura i samband med konferensen. Anmälan är bindande. Vid förhinder kan deltagarplatsen överlåtas till en kollega. Vid avbokning senast 30 dagar före konferensen debiteras 500 kronor. Därefter fullt pris. Gothia Kompetens förbehåller sig rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälningar, dock senast 30 dagar innan.