ÄO-DAGARNA

Hösten 2020 fick Äldreomsorgsdagarna ny form anpassad efter den nya verkligheten. Vi genomförde ÄO-dagarna 2020 som en livesänd webbkonferens.

Deltagarna kunde koppla upp sig på jobbet eller hemifrån och ta del av en inspirerande heldag med nya strategier och verktyg för att gå vidare efter ett ovanligt tufft år. Dessutom fick alla deltagare ett digitalt extramaterial att ta del av efter konferensen.

Hösten 2020 genomfördes ÄO-dagarna för 19:e året i rad.

Ur innehållet hösten 2020

 • Orange rund platta - extramaterial på konferensen Äldreomsorgsdagarna 2020Historiskt hårt tryck på välfärden
 • Vi behöver livet när vi ska dö
 • Ensam är inte stark
 • För vems skull arbetar vi?
 • Lagkänsla skapar sund arbetskultur
 • En bra dag på jobbet
 • Extramaterial: två föreläsningar med Jessica Norrbom respektive Eva Hamilton skickades ut till deltagarna efter konferensen. Mer information längre ner.

Varmt välkomna åter 2021!


Deltagarröster från ÄO-dagarna 2019

»Alla föreläsningarna jag var på var superbra.«

»Hela upplägget var tilltalande och inspirerande med en ”röd tråd” under två dagar.«

»Mycket bra föreläsare över lag. Mycket bra att avsluta fredagen på topp med goda skratt.«

»Så många bra föreläsare och så många valmöjligheter!«

»Fantastiska bra dagar! Mycket inspiration och härligt med sång, rörelse och eftertanke som varvas med kanonföreläsare.«


Gör din röst hörd!
Både före, under och efter konferensen möts vi på sociala medier! Gör din röst hörd och var med i dialogen: #Äldreomsorgsdagarna


FAKTA

Datum 2021: 14–15 oktober

Mer information kommer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad.

Frågor?
Kontakta Barbro:
anmalan@gothiakompetens.se
08-4622670


Vill du ställa ut på Äldreomsorgsdagarna 2021? Välkommen att kontakta Karin:
karin.westlund@gothiakompetens.se
070-8127072

 • 09:40 Amelia Adamo, moderator, inledde

  Amelia Adamo välkomnade oss till konferensen.

  Amelia Adamo - skribent och föreläsare på Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  amelia adamo
  Prisbelönt publicist, grundare av tidningarna Amelia, Tara och M-magasin. Krönikör i Tidningen Äldreomsorg.
 • 09:50 Historiskt hårt tryck på välfärden

  Det ekonomiska läget i landets kommuner och regioner är mycket osäkert på grund av coronakrisen. Redan innan pandemin visade alla prognoser att 2020 skulle bli ekonomiskt tufft på grund av en svagare konjunktur och den demografiska utvecklingen.

  Hittills i år kommunerna fått historiskt höga stödbelopp från regeringen och samarbetspartierna. Frågan är om det räcker – eller kommer sparkraven att ligga kvar på äldreomsorgen att ligga kvar?

  Annika Wallenskog - föreläsare på Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  Annika Wallenskog
  Chefsekonom på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Annika har tidigare varit kommundirektör i Vallentuna, ekonomidirektör i Nacka kommun och i landstinge Uppsala län.
 • 10:30 Vi behöver livet när vi ska dö

  Kan vården av döende personer verkligen handla om hälsa och arbetsglädje även under ett år när så många fått dö? Ja, anser professor Peter Strang, men då måste förutsättningarna finnas för personalen. Det gäller att på djupet förstå vad vanliga omvårdnadsuppgifter betyder för det existentiella välbefinnandet. Forskning och klinisk erfarenhet visar att personer i livets slutskede använder copingstrategier för att hålla döden ”på lagom avstånd”. Att bibehålla vardagen, fokusera på det som fungerar och att som symboliserar liv: gemenskap, naturen och ”något större” blir livslänkar som ökar välbefinnandet. Här finns stora möjligheter att utifrån ett palliativt förhållningssätt bidra till god livskvalitet såväl hos den döende som hos anhöriga.

  Peter Strang
  Överläkare och professor i palliativ medicin, vid Karolinska Institutet och Stockholms sjukhem, vetenskaplig ledare för PKC, Palliativt Kunskapscentrum i Stockholms län, samt författare till flera böcker.
 • 11:10 Pausgympa

  Dags att vi rör lite på oss!

 • 11:20 Ensam är inte stark

  Många upplever att ensamheten ökar i takt med åldern. Ensamhet är också lika utbrett inom särskilda boenden som inom hemtjänsten. Och för många blir personalen den enda familjen. Under pandemins restriktioner har det också varit extra tufft och isolerat.

  Samtidigt är ensamhet är en subjektiv känsla som skiljer sig åt mellan olika personer. Därför måste äldreomsorgens personal våga tänka nytt kring vad som skapar livsglädje hos ensamma äldre. Frågan är också om digitaliseringen kan öppna nya möjligheter till sociala kontakter.

  Gunilla Matheny - föreläsare på Gothia Kompetens
  Gunilla Matheny
  Distriktssköterska, beteendevetare och verksamhetsledare för organisationenen Minds Äldrelinje, dit äldre som behöver samtalsstöd kan ringa. Gunilla har stor erfarenhet av anhörigfrågor och är också författare till bland annat "Att utveckla anhörigstöd" (Studentlitteratur).
 • 12:00 Lunchpaus

  Vi tog en timmes paus för lunch.

 • 13:00 För vems skull?

  Hur kan vi utifrån ett holistiskt perspektiv hjälpa våra äldre att ha ett bra liv? Och hur vet vi att vi skapar rätt förutsättningar för en bra äldreomsorg? För vems skull gör vi egentligen allt vi gör i vårt vardagsarbete - och hur påverkar det den som vi är till för att stödja?

  Petra Tegman - föreläsare på Gothia Kompetens | © Åsa Liffner
  Petra Tegman
  Petra Tegman, biträdande verksamhetschef Silvia hemmet, leg. sjuksköterska, distriktssköterska och specialistsjuksköterska i palliativ vård och demensvård. Petra har tillsammans med läkaren Johan Sundelöf skrivit boken Palliativ vård vid demens.
 • 13:40 Paus

  Tid för fika för den som vill.

 • 14:00 Lagkänsla skapar sund arbetskultur

  En hälsosam arbetsplats bygger på en helhetssyn på personal och organisation. Genom att utveckla båda delarna, vände Ramin Kabiri en negativ utveckling. För honom bygger en framgångsrik verksamhet på en gruppkänsla och sammanhållning mellan personalen, men också mellan personal och ledning. Utgångspunkten i förändringsarbetet var att parallellt förstärka det som fungerar och åtgärda svagheterna.

  Resultatet blev lägre personalomsättning och en kultur som präglas av arbetsglädje, hälsa och välmående. Samtidigt minskade sjukskrivningarna, ekonomin förbättrades och omdömena blev mer positiva i medarbetar- och boendeenkäter.

  Ramin Kabiri - föreläsare på Gothia Kompetens
  Ramin Kabiri
  Biträdande enhetschef på Mälarbackens vård- och omsorgsboende i Bromma. I grunden fysioterapeut och ergonom, bred erfarenhet av idrottsmedicin och personal- hälsa. Utsågs till Årets hälsofrämjande chef 2019.
 • 14:40 Pausgympa

  Dags för lite rörelse igen.

 • 14:50 En bra dag på jobbet

  Hur skapas sann arbetsglädje som kommer inifrån? Och vad är det som egentligen avgör om det blir en bra dag på jobbet eller inte?

  Entreprenören Magnus Helgesson, som bland annat grundat krogkedjan Harrys, ser medarbetarnas och kundernas grundläggande behov av att må bra, utvecklas och känna delaktighet som utgångspunkten för all verksamhet, oavsett om det är ett äldreboende eller en hamburgerkedja. I sin föreläsning gav han konkreta verktyg för att skapa arbetsglädje och utveckla verksamheten. Strategier som gör det möjligt att vakna upp varje morgon och känna att du gör skillnad på jobbet, att du behövs och att du och dina kollegor är starka tillsammans.

  Magnus Helgesson - föreläsare på Gothia Kompetens | © Vessi Hämäläinen
  Magnus Helgesson
  Entreprenör och coach. För att förstå vad som skapar välbefinnande och framgång har Magnus intervjuat hundratals personer. Intervjuer som i kombination med hans egen utveckling som ledare lagt grunden för de strategier han presenterar.
 • 15:30 Konferensen avslutas

  Tack för den här gången, och välkomna åter!

 • Stark hela livet

  Bromsa åldrandet idag med fysisk aktivitet! Forskningen visar att regelbunden träning är en ren mirakelmedicin. Få ett bättre flås och en starkare kropp samtidigt som du blir smartare, gladare och bättre håller vikten. Du kommer att få ett friskare hjärta, starkare skelett, jämnare blodsocker och minska risken för till exempel cancer och demens. På köpet gör träningen dessutom att du känner dig lugnare och får en bättre sömn.

  Det bästa är att det aldrig är för sent att börja träna, oavsett vilken ålder du är i.

  Jessica Norrbom - föreläsare på Gothia Kompetens | © Stefan Tell
  Jessica Norrbom
  Jessica Norrbom är forskare i fysiologi vid Karolinska Institutet och hennes forskning fokuserar på vad som styr anpassning till träning på molekylär nivå. Hon är även medförfattare till de populärvetenskapliga böckerna "Stark hela livet" (Bonnier Fakta) samt "Frisk utan fusk" och "Frisk utan flum" (Fri Tanke förlag).
 • Medarbetarskap och förändring i allmänhetens tjänst

  Att arbeta inom offentlig verksamhet innebär att du är till för medborgaren och betalas av skattepengar. Oavsett om du är chef eller undersköterska granskas du av medier och många du möter har starka åsikter om just din arbetsplats.

  Detta ställer tuffa krav både på medarbetaransvar och på att du kan genomföra politiskt beslutade förändringar på ett konstruktivt sätt.

  Under åtta år hade Eva Hamilton, som vd för Sveriges Television, ett av de mest publika och utsatta chefsuppdragen. I sin föreläsning delar hon bland annat med sig av sina erfarenheter av att leda medarbetare och chefer i ett företag som alla ser och har åsikter om.

  Eva Hamilton - föreläsare på Gothia Kompetens
  Eva Hamilton
  Tidigare vd för Sveriges Television. Idag föreläser hon om ledarskap, förändringsarbete och organisationsutveckling. Hon är ordförande för Luleå Tekniska Universitet och sitter i styrelsen för Lindex, LKAB och Fortum.
Amelia Adamo - skribent och föreläsare på Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens

Prisbelönt publicist, grundare av tidningarna Amelia, Tara och M-magasin. Krönikör i Tidningen Äldreomsorg.

Foto av Marcus Gustafsson, Berling Media.

Prisbelönt publicist Moderator: Amelia Adamo

Annika Wallenskog - föreläsare på Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens

Chefsekonom på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Annika har tidigare varit kommundirektör i Vallentuna, ekonomidirektör i Nacka kommun och i landstinget Uppsala län.

Annika Wallenskog Annika Wallenskog

Överläkare och professor i palliativ medicin, vid Karolinska Institutet och Stockholms sjukhem, vetenskaplig ledare för PKC, Palliativt Kunskapscentrum i Stockholms län, samt författare till flera böcker.

Överläkare och professor i palliativ medicin Peter Strang

Gunilla Matheny - föreläsare på Gothia Kompetens

Gunilla MathenyDistriktssköterska, beteendevetare och verksamhetsledare för organisationenen Minds Äldrelinje, dit äldre som behöver samtalsstöd kan ringa. Gunilla har stor erfarenhet av anhörigfrågor och är också författare till bland annat Att utveckla anhörigstöd (Studentlitteratur).

Distriktsköterska, beteendevetare och verksamhetsledare Gunilla Matheny

Petra TegmanBiträdande verksamhetschef Silvia hemmet, leg. sjuksköterska, distriktssköterska och specialistsjuksköterska i palliativ vård och demensvård. Petra har tillsammans med läkaren Johan Sundelöf skrivit boken Palliativ vård vid demens.

Biträdande verksamhetschef, Stiftelsen Silviahemmet Petra Tegman

Ramin Kabiri - föreläsare på Gothia Kompetens

Ramin KabiriBiträdande enhetschef på Mälarbackens vård- och omsorgsboende i Bromma. I grunden fysioterapeut och ergonom, bred erfarenhet av idrottsmedicin och personal- hälsa. Utsågs till Årets hälsofrämjande chef 2019.

Biträdande enhetschef Ramin Kabiri

Magnus Helgesson - föreläsare på Gothia Kompetens | © Vessi Hämäläinen

Entreprenör och coach. För att förstå vad som skapar välbefinnande och framgång har Magnus intervjuat hundratals personer – intervjuer som i kombination med hans egen utveckling som ledare lagt grunden för de strategier han presenterar.

Foto av Vessi Hämäläinen.

Entreprenör och coach Magnus Helgesson

Jessica Norrbom - föreläsare på Gothia Kompetens | © Stefan Tell

Jessica Norrbom är forskare i fysiologi vid Karolinska Institutet och hennes forskning fokuserar på vad som styr anpassning till träning på molekylär nivå. Hon är även medförfattare till de populärvetenskapliga böckerna "Stark hela livet" (Bonnier Fakta) samt "Frisk utan fusk" och "Frisk utan flum" (Fri Tanke förlag).

Jessicas föreläsning är en av två som skickas ut till deltagarna efter konferensen.

Foto av Stefan Tell.

Forskare i fysiologi Jessica Norrbom

Eva Hamilton - föreläsare på Gothia Kompetens

Eva HamiltonTidigare vd för Sveriges Television. Idag föreläser hon om ledarskap, förändringsarbete och organisationsutveckling. Hon är ordförande för Luleå Tekniska Universitet och sitter i styrelsen för Lindex, LKAB och Fortum.

Tidigare vd för Sveriges Television, föreläsare mm. Eva Hamilton

Kultur för livskvalitet

Konst och musik skapar lugn, mening och skyddar mot smärta. E-hälsotjänsten Kulturarenan är ett redskap för vård- och omsorgspersonal att mötas kring nya upplevelser och bidra till harmoni och livskvalitet. Tjänsten drivs av Betaniastiftelsen.

Läs mer på kulturarenan.se

Trygg och enkel vardag

Tryggare och enklare boendemiljö med dormakabas TouchGo som ger behöriga användare tillträde utan nyckel eller bricka, och låser dörren automatiskt. Smart och säker access.

Läs mer på dormakaba-scanbalt.com

Skapa rum för livskvalitet

Genom väl formulerade krav på inredning i vårdmiljöer kan man utforma miljöer med hälsoekonomiska effekter. Kinnarps Next Care® vägleder i skapandet av er nästa vårdmiljö med fokus på välbefinnande.

Läs mer på kinnarps.se

Hur har ni det på jobbet?

Suntarbetsliv har verktyg och metoder för ett väl fungerande arbetsmiljöarbete för chefer och skyddsombud i äldreomsorgen. Forskningsbaserat och kostnadsfritt.

Läs mer på suntarbetsliv.se

Nyheter från TENA

 • Nu Svanenmärker vi våra inkontinensskydd
 • God nattsömn med TENA ProSkin Pants Night
 • Diskreta, svarta absorberande engångstrosan TENA Silhouette
 • TENA Identifi – sensorteknik i basal omvårdnad

Läs mer på tena.nu

Hur mår du – egentligen?

Du som arbetar hårt inom äldrevården? Ingen har missat att ni under pandemin blivit utsatta för oförtjänt hård kritik. Med Vårdförbundets råd och stöd om etisk stress stöttar vi så att vi tillsammans kan hålla i och hålla ut.

Läs mer på vardforbundet.se

Boka tryggt
Betalning sker mot faktura efter konferensen. Kostnadsfri avbokning fram till 30 dagar innan konferensen. Därefter fullt pris. Anmälan är bindande men ej personlig. Gothia Kompetens förbehåller sig rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälningar, dock senast 30 dagar innan.