Konferens

Äldreomsorgsdagarna 2021 - Konferens

Tema: Nystart Äldreomsorg

Äldreomsorgsdagarna 2021

Årets tema: Nystart Äldreomsorg

I år fyller Äldreomsorgsdagarna 20 år! En konferens som har kommit att bli en unik mötesplats för dig som arbetar inom äldreomsorgen med fokus på att skapa bästa möjliga omsorg för den äldre personen.

Årets ÄO-dagar har vi för avsikt att genomföra som vanligt, på plats med alla er deltagare, våra utställare och talare. Vi har hört från många tidigare deltagare att längtan efter att ses på riktigt är stark. Att få åka till Stockholm och samlas för två dagar av inspiration, kunskap, umgänge och en välbehövlig stund för att hämta ny energi.

Efter det oerhört tuffa året som varit, där du som arbetar i äldreomsorgen stått i krisens mitt, väljer vi att blicka framåt och ingjuta kraft. Årets tema är därför Nystart Äldreomsorg.

Under två kunskapsintensiva dagar blandas de senaste forskningsrönen från fältet med framgångsrika verksamhetsnära exempel från svensk äldreomsorg. Men det viktigaste är kanske att du får möjlighet att möta kollegor från hela landet, få skratta, träffa utställare och känna att du har Sveriges viktigaste jobb.

Sex gemensamma storföreläsare kommer att finnas på plats. Utöver det finns två parallella spår med olika inriktning så att du kan skräddarsy dina två dagar med seminarier inom ledarskap och andra aktuella frågor som berör äldreomsorg.

Vi följer ständigt hur läget kring covid-19 utvecklas och planerar för, och hoppas på, att kunna genomföra vårt 20:e år av Äldreomsorgsdagarna den 14–15 oktober 2021, på plats, tillsammans.

Du är varmt välkomna med din anmälan. Vi erbjuder kostnadsfri avbokning fram till 30 dagar innan konferensen. Så att du kan boka tryggt.
 
Hoppas att vi ses i oktober! Precis som vanligt.


Citat från deltagare på Äldreomsorgsdagarna på Stockholmsmässan

»Alla föreläsningarna jag var på var superbra.«

»Hela upplägget var tilltalande och inspirerande med en ”röd tråd” under två dagar.«

»Så många bra föreläsare och så många valmöjligheter!«

»Fantastiska bra dagar! Mycket inspiration och härligt med sång, rörelse och eftertanke som varvas med kanonföreläsare.«#Äldreomsorgsdagarna

Gå till vår Facebook-sida
Gothia Kompetens Äldreomsorg på Instagram

FAKTA

Ladda ner programmet som pdf.

Programmet till Äldreomsorgsdagarna 2021

Datum: 14–15 oktober 2021

Plats: Stockholmsmässan

Pris: 5490 kr per person exklusive moms. Kaffe och lunch ingår båda dagarna.

Vi erbjuder kostnadsfri avbokning fram till 30 dagar innan konferensen.

Frågor? Kontakta Sofia Palm Olofsson på 08-4622670 / 
anmalan@gothiakompetens.se


Vill du ställa ut på Äldreomsorgsdagarna 2021?
Här får du möjlighet att möta yrkesverksamma inom äldreomsorgen, varav hälften är beslutsfattare. Välkommen att kontakta Karin:
karin.westlund@gothiakompetens.se
070-8127072

Vi ses säkert!
Vi följer Regeringens restriktioner och Folkhälsomyndighetens rekommendationer avseende max antal tillåtna deltagare på konferenser och mässor. Det innebär att antalet deltagarplatser på Äldreomsorgsdagarna är begränsat. Läs mer om Stockholmsmässans arbete för säkra mötesplatser.

Vi har lyckats skapa en unik mötesplats

Anna Lidfeldt - projektledare för ÄldreomsorgsdagarnaHej Anna Lidfeldt, du är projektledare för Gothia Kompetens konferenser. I år är det 20 år sedan Äldreomsorgsdagarna genomfördes för första gången. Det är också elfte året som du arbetar med konferensens innehåll. Vad är det roligaste med Äldreomsorgsdagarna?
– Att vi har så många deltagare som väljer att återkomma. Vi har lyckats skapa en unik mötesplats där alla olika yrkesroller som arbetar runt den äldre personen kommer för att få inspiration, aktuell kunskap och inte minst möta kollegor från hela landet.

Läs hela intervjun med Anna Lidfeldt

Amelia Adamo - skribent och föreläsare på Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens

Amelia AdamoPrisbelönt publicist, grundare av tidningarna Amelia, Tara och M-magasin och tidigare krönikör i Tidningen Äldreomsorg, som idag också är en röst i frågor som rör äldreomsorgen.

Amelia är moderator på Äldreomsorgsdagarna 2021.

Foto av Marcus Gustafsson, Berling Media.

Prisbelönt publicist Amelia Adamo

Ingmar Skoog - författare på Gothia Kompetens | © Ingmar Skoog

Ingmar SkoogProfessor i psykiatrisk epidemiologi vid Göteborgs universitet och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa, Agecap, ett tvärvetenskapligt forskningscentrum som arbetar med att öka människors möjlighet till ett gott åldrande. Har forskat om äldre i fyra decennier.

Professor i psykiatrisk epidemiologi Ingmar Skoog

Barbro Westerholm - föreläsare på Gothia Kompetens | © Ola Hedin

Barbro WesterholmRegeringens utredare, leg. läkare och riksdagsledamot (L). Som generaldirektör för Socialstyrelsen bidrog hon till att homosexualitet för 40 år sedan inte längre klassades som en sjukdom.

Foto av Ola Hedin.

Regeringens utredare, leg. läkare och riksdagsledamot Barbro Westerholm

Sissela Kyle - föreläsare på Gothia Kompetens

Sissela Kyle är välkänd skådespelare, regissör och radioröst.

Skådespelare, regissör och radiopratare Sissela Kyle

Anne Akdahl - föreläsare på Gothia Kompetens | © TV4

Anne EkdahlSpecialist och docent i geriatrik. Kliniskt har Anne infört begreppet Geriatriska Akutvårds Avdelningar (GAVA) som nu finns på flera håll i Sverige. Anne har arbetat med utredning av demenssjukdomar och varit delaktig i Socialstyrelsens arbete kring detta under många är. Hösten 2020 var hon jämte Ingmar Skoog en av experterna till TV4s program Fyraåringarna på äldreboendet.

Foto av Jakob Dahlström, TV4.

Specialist och docent i geriatrik Anne Ekdahl

Hugo Tham - föreläsare på Gothia Kompetens | © Anna W Thorbjörnsson

Hugo Tham Artist och ”dansdirigent”. Hugo har med sina 35 år av scenisk och pedagogisk erfarenhet inom dans och musikteater samlat mycket kompetens och erfarenhet i ämnet utforskande dans.

Foto av Anna W Thorbjörnsson.

Artist och ”dansdirigent” Hugo Tham

Lars Björklund - föreläsare på Gothia Kompetens | © Josefin Casteryd

Lars Björklund Författare och uppskattad föreläsare. Har arbetat som kaplan på Sigtunastiftelsen och sjukhuspräst på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Som författare har Lars Björklund givit ut diktsamlingar och själavårdsböcker.

Foto av Josefin Casteryd.

Författare och föreläsare Lars Björklund

 • Moderator Amelia Adamo

  Torsdag kl. 10.00–10.10


  Amelia Adamo, moderator, öppnar konferensen.

  Amelia Adamo - skribent och föreläsare på Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  Amelia Adamo
  Prisbelönt publicist, grundare av tidningarna Amelia, Tara och M-magasin och tidigare krönikör i Tidningen Äldreomsorg, som idag också är en röst i frågor som rör äldreomsorgen.
 • Från 70-åringar som är som 20-åringar till 4-åringar på äldreboenden

  Torsdag kl. 10.10–11.10


  En föreläsning som går från de pigga friska 70-åringarna som lever ett fullspäckat liv till 4-åringar som får sköra på äldreboenden att bli unga på nytt. Det handlar om hur åldrandet kan vara en positiv upplevelse oavsett hur gamla eller unga vi är. Här belyses resultat från Ingmar Skoogs egen forskning i H70-studierna i Göteborg, som är befolkningsundersökningar av äldre som pågått i 50 år i år till hans erfarenheter som expert i TV4-serien Fyraåringarna på äldreboendet.

  Ingmar Skoog - författare på Gothia Kompetens | © Ingmar Skoog
  Ingmar Skoog
  Professor i psykiatrisk epidemiologi vid Göteborgs universitet och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa, Agecap, ett tvärvetenskapligt forskningscentrum som arbetar med att öka människors möjlighet till ett gott åldrande. Har forskat om äldre i fyra decennier.
 • En fast omsorgskontakt i hemtjänsten

  Torsdag kl. 11.20–11.50


  I oktober 2020 presenteras utredningen om bättre koordination inom hemtjänsten, som bland annat vill införa en fast omsorgskontakt. Syftet är att öka delaktigheten och självbestämmandet för äldre personer, men också att öka tryggheten både för äldre och deras anhöriga.

  Utredaren Barbro Westerholm berättar om innehållet i förslaget och hur det kan genomföras.

  Barbro Westerholm - föreläsare på Gothia Kompetens | © Ola Hedin
  Barbro Westerholm
  Regeringens utredare, leg. läkare och riksdagsledamot (L). Som generaldirektör för Socialstyrelsen bidrog hon till att homosexualitet för 40 år sedan inte längre klassades som en sjukdom.
 • Mitt liv som anhörig

  Torsdag kl. 15.10–15.50


  Sissela berättar underhållande och gripande om hur relationen till föräldrar på kort tid kan förändras. Hur hennes mamma och pappa tillbringade sina sista år med hemtjänst och äldreboende och hur hennes liv under långa perioder har varit uppfyllt av kontakten med äldreomsorgen.

  Om att möta myndigheter och personal, att göra val och att vara med på sista flytten. När livet plötsligt förändras och beroendet av omsorg blir påtagligt ställs vi inför helt nya frågor. Vad kan jag förvänta mig av omsorgspersonal? Hur kan jag som anhörig vara ett stöd?

  Sissela hoppas att hennes berättelse skall kunna vara ett stöd och kanske en påminnelse om hur viktig del av livet arbetet i äldreomsorgen är.

  Sissela Kyle - föreläsare på Gothia Kompetens
  Sissela Kyle
  Välkänd skådespelare, regissör och radioröst.
 • Hur ger vi våra allra äldsta ett så bra liv som möjligt?

  Fredag kl. 09.30–10.20


  Att se den äldre som en helhet - det är fokus för Anne Ekdahl som forskar kring omhändertagandet av sköra äldre. Skörhet är ett tillstånd med bland annat låg livskvalitet och beroende. Därför är det extra viktigt att kunna identifiera detta tillstånd för att på så sätt kunna anpassa vården och omsorgen till denna allt vanligare grupp av äldre.

  Ta del av en föreläsning som förklarar vad begreppet skörhet är och vad detta begrepp tillför mer än bara ålder för att förstå hur den äldre reagerar på olika påfrestningar av medicinsk, psykisk och social karaktär.

  Anne redovisar även reflektioner och observationer från TV4-serien Fyraåringarna på äldreboendet.

  Anne Akdahl - föreläsare på Gothia Kompetens | © TV4
  Anne Ekdahl
  Specialist och docent i geriatrik. Kliniskt har Anne infört begreppet Geriatriska Akutvårds Avdelningar (GAVA) som nu finns på flera håll i Sverige. Anne har arbetat med utredning av demenssjukdomar och varit delaktig i Socialstyrelsens arbete kring detta under många är. Hösten 2020 var hon jämte Ingmar Skoog en av experterna till TV4s program Fyraåringarna på äldreboendet.
 • Dansa dig till hälsa

  Fredag kl. 11.00–11.50


  Musik och rörelse som verktyg i äldreomsorgens vardag ger positiva förbättringar på många plan - en känsla av glädje och välbefinnande infinner sig och sitter kvar länge i kroppen.

  Forskning visar att det kreativa mötet stimulerar hjärnan på sätt man inte förut kände till. Många äldre deltagare upplever att de får ökad rörlighet och balans, samt ett fysiskt och psykosocialt välmående. Tillsammans leder detta till en känsla av bättre självförtroende.

  Dansens estetik tränar både kropp och själ, den multistimulerar hjärnan.

  Hugo Tham - föreläsare på Gothia Kompetens | © Anna W Thorbjörnsson
  Hugo Tham
  Artist och ”dansdirigent”, har med sina 35 år av scenisk och pedagogisk erfarenhet inom dans och musikteater samlat mycket kompetens och erfarenhet i ämnet utforskande dans.
 • Det som ger hoppet liv - styrketankar för framtiden

  Fredag kl. 15.10-15.50


  För dig som arbetar i äldreomsorgen har året varit otroligt utmanande på många plan. Och många viktiga frågor har väckts, ibland kanske de största frågorna i livet. För det är ju inte bara vår hälsa, ekonomi och våra dagliga rutiner som påverkas av pandemin. Den får oss också att fundera över medmänsklighet, solidaritet, och världen vi har skapat. Och även om många av tankarna kan vara oroande, så tvingar de oss också att fundera över vad som är viktigt på riktigt.

  Vad kan vi ta med oss för att gå stärkta ur året då Covid 19 drabbade våra liv och vårt samhälle?

  Lars Björklund - föreläsare på Gothia Kompetens | © Josefin Casteryd
  Lars Björklund
  Författare och uppskattad föreläsare. Har arbetat som kaplan på Sigtunastiftelsen och sjukhuspräst på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Som författare har Lars Björklund givit ut diktsamlingar och själavårdsböcker.
 • 1A. Vad tar vi med oss efter året med covid-19?

  Torsdag kl. 13.00-13.40


  Monica Berglund är chefen som vågade sticka ut hakan hösten 2020 och säga att det nu fick vara nog med besöksförbuden på särskilda boenden. De äldre dör av depression om de inte får träffa sina anhöriga. Sjuktalen fortsatte gå upp och att stängningen kvarstod var ett faktum.

  Hur gick det sedan? Och hur ingjuter hon kraft hos medarbetare och boende post covid-19?

  Monica Berglund
  Leg. sjuksköterska och vd för äldreboendet Tre Stiftelser i Göteborg. Monica har varit chef och ledare i drygt 30 år på olika nivåer inom sjukvård och äldreomsorg. Är också författare till flera böcker där den senaste heter Undersköterskan – äldreomsorgens nyckelspelare (Gothia Kompetens).
 • 2A. Så tänker du och medarbetarna kreativt i det lilla

  Torsdag kl. 13.50-14.30


  Lösningen på framtidens utmaningar är inte alltid fler händer och fötter, utan ibland att arbeta på nya sätt. Men hur ska man tänka och göra för att hitta de innovativa guldkornen som sparar tid och ökar kvaliteten?

  Under föreläsningen beskriver Leif Denti, forskare på Göteborgs universitet, enkla metoder och knep för att tänka kreativt på arbetsplatsen. Han tar ner orden kreativitet och innovation på jorden och beskriver hur du kan komma igång.

  Leif Denti
  Doktor i innovationspsykologi vid Göteborgs universitet, som själv ägnat sin forskning åt att undersöka ledarskapets roll för att öka kreativitet och innovationer, två nyckelkompetenser i framtidens innovationssamhälle. Han är också författare till boken Tookig – att leda i osäkerhet tillsammans med Mariah ben Salem Dynehäll.
 • 3A. Mod och medskapande ger resultat

  Fredag kl. 12.50-13.30


  Madeleine Stenqvist började sitt arbete som enhetschef på Sävegården med ett samtal med anhöriga som var djupt oroade över verksamheten. Ett år senare följer de äldre i verksamheten/de boende upp brukarenkäten, bygger sommarbar och planerar julmarknad. Dessutom visar medarbetarenkäten högsta betyg. Ska vi höja statusen på äldreomsorgen måste vi våga mer, det är Madeleines devis som ena dagen bjuder in kocken Leif Mannerström att stå i köket och andra dagen anställer extra personal trots att det inte finns med i budgeten.

  Med det salutogena perspektivet som bas och Pippis ledord ”Det har jag aldrig provat tidigare, det klarar jag helt säkert” leder hon ett boende där den äldre personens möjligheter till att leva livet fullt ut och medskapande är ledstjärnan. Minimering av timanställningar, god planering mot tydliga mål, ökade karriärmöjligheter och större delaktighet i arbetet bidrar till att det idag både är enklare att behålla och rekrytera nya medarbetare.

  Madeleine Stenqvist
  Enhetschef, Sävegården i Lerums kommun. Madeleine är utbildad socionom som nu arbetat 10 år som chef, varav de senaste två åren på Sävegården i Floda några mil utanför Göteborg.
 • 4A. Tydlighet och förankring nödvändig för omställning

  Fredag kl. 13.40-14.20


  Eva Klang Vänerklint är en av nytänkarna inom äldreomsorgen, som vill se en ny syn på åldrandet och skriva ett nytt samhälls- kontrakt. Fokus måste ligga på det förebyggandet hälsoarbetet, för att frigöra pengar till de mest behövande. Hon har lyckats genomföra hållbara förändringar genom att få med sig chefer och medarbetare, sätta tydliga mål och få upp gamla surdegar på bordet. Men också genom att sticka ut hakan och ibland våga utmana politikerna.

  I december 2020 införde Eva snabbtester av covid-19 på bred front i Mölndals stads äldreomsorg vilket medförde att smittspridningenn av covid-19 gick ner till 0.

  Eva Klang Vänerklint
  Förvaltningschef för vård och omsorg i Mölndals stad, tidigare socialchef i Hörby kommun, områdeschef i Landskrona och enhetschef inom äldreomsorgen.
 • 1B. När du själv inte kan ta dig ut

  Torsdag kl. 13.00-13.40


  När du inte själv kan ta dig till museer, konserter och motionspass, gör tekniken det möjligt att aktiviteterna kommer till dig. På de särskilda boendena Vågen och Västängsgården i Arvika utgår aktiviteterna från en helhetssyn på hur den digitala tekniken kan användas och integreras för att skapa en meningsfull vardag. Det väcker glömda minnen till liv och skapar nya samtal och gemensamma upplevelser hos de boende. Ida Nilsson, aktivitetsansvarig, arbetar bland annat med surfplatta, telefon, högtalare, sensorer och Motiview cykel. Under pandemin har hon också samarbetat med Nationalmuseum för att arrangera digitala konstvisningar.

  Ida Nilsson
  Musikpedagog och aktivitetsansvarig på boendena Vågen och Västängsgården i Arvika.
 • 2B. Ensam är inte stark

  Torsdag kl. 13.50-14.30


  Många upplever att ensamheten ökar i takt med åldern. Ensamhet är också lika utbrett inom särskilda boenden som inom hemtjänsten. Och för många blir personalen den enda familjen.

  Under pandemins restriktioner har det också varit extra tufft och isolerat.

  Samtidigt är ensamhet en subjektiv känsla som skiljer sig åt mellan olika personer. Därför måste äldreomsorgens personal våga tänka nytt kring vad som skapar livsglädje hos ensamma äldre. Frågan är också om digitaliseringen kan öppna nya möjligheter till sociala kontakter.

  Gunilla Matheny
  Distriktsköterska, beteendevetare och verksamhetsledare för organisationen Minds Äldrelinje, dit äldre som behöver samtalsstöd kan ringa. Gunilla har stor erfarenhet av anhörigfrågor och är också författare till bland annat Att utveckla anhörigstöd (Studentlitteratur).
 • 3B. Äldre män som (inte) pratar om livet

  Fredag kl. 12.50-13.30


  Män över 80 år är överrepresenterade vad gäller suicid. De söker i mindre utsträckning än kvinnor och yngre män vård eller hjälp och de deltar mer sällan i aktiviteter som kan öka deras välmående.

  Projektet Vi pratar om livet – män 70+ är ett suicidpreventivt samverkansprojekt där kommun/stad, region och civil samhällsorganisation gått samman för att med gemensamma krafter hitta nya vägar att nå de äldre män som är i riskzon för isolering, ångest, depression och suicid.

  Hur når vi dessa äldre män, som så ofta flyger under radarn för ordinarie insatser? Vad har vi lärt i processen av att försöka nå äldre män och hur har de svarat an på deltagande i samtalsgruppen Vi pratar om livet?

  Ida Goliath
  Forskare, stiftelsen Äldrecentrum, har beforskat projektets samverkansprocesser och presenterar för första gången sina preliminära resultat.
  Pia Lindman
  Verksamhetscontroller/-utvecklare äldreomsorgen, Stockholms stad, berättar utifrån praktiskt deltagande om hur hon har upplevt processen.
  Marie Milling
  Initiativtagare och projektledare Riksförbundet Hjärnkoll. Tar upp arbetet med det nätverk av äldre män som medverkar som samtalsledare för samtalsgrupperna Vi pratar om livet.
 • 4B. Äldre dricker sig sjuka

  Fredag kl. 13.40-14.20


  De senaste 20 åren har alkoholkonsumtionen ökat kraftigt hos personer över 65 år och äldre. Och allra mest ökar kvinnors drickande. Resultatet är att allt fler äldre vårdas för alkohol- relaterade skador och sjukdomar. Trots det saknas det rutiner inom äldreomsorgen för att bemöta den växande hälsoproblematiken. Det finns inte heller några nationella riktlinjer för hur vi ska bedöma vad som är ett skadligt drickande för äldre.

  En föreläsning som ökar din kunskap om hur du kan ställa frågor om drickande, skillnaden mellan riskbruk och beroende samt om strategier för hur du kan agera.

  Agneta Björck
  Leg. sjuksköterska, utbildare, handledare och tidigare verksamhetschef. 35 års erfarenhet av beroendevård och drivit äldreboende för personer med beroendesjukdom.

Säkra din plats idag!

Klicka på Boka här högst upp på sidan för att anmäla dig och dina kollegor. Välkommen!

Boka tryggt
Betalning sker mot faktura efter konferensen. Kostnadsfri avbokning fram till 30 dagar innan konferensen. Därefter fullt pris. Anmälan är bindande men ej personlig. Gothia Kompetens förbehåller sig rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälningar, dock senast 30 dagar innan.