Äldreomsorgsdagarna 2023 - Konferens

Tema 2023: Mötet

Sveriges viktigaste konferens för dig inom äldreomsorgen

Välkommen till Äldreomsorgsdagarna 2023 som i år arrangeras för 22:e gången! Under två kunskapsintensiva dagar möter du några av landets främsta föreläsare inom äldreomsorgen. Här fokuserar vi på ditt arbete att skapa bästa möjliga omsorg för den äldre personen.

Vi blandar skratt med evidensbaserade forskningsrön och framgångsrika verksamhetsnära exempel från svensk äldreomsorg. Du får möjlighet att möta kollegor från hela landet, träffa utställare och ta del av intressanta insikter.

Med årets tema Mötet sätter vi ljus på det som är kärnan i äldreomsorgen. Det goda mötet där vi möts på ett värdigt och respektfullt sätt, synliggör och bekräftar oss som människor och är grunden till en äldreomsorg med god kvalitet.

Konferensens innehåll ger dig stor valfrihet. Med sex gemensamma storföreläsare och tre parallella spår med olika inriktning skräddarsyr du själv dina två dagar. Du väljer fritt mellan föreläsningar inom ledarskap, äldreomsorg och psykisk hälsa. Alla tar upp aktuella frågor som berör äldreomsorg och dina utmaningar i Sveriges viktigaste arbete.

Förra året deltog fler än någonsin på Äldreomsorgsdagarna. Konferensen blev fullbokad, så vänta inte med att säkra din plats till höstens viktigaste kompetens- utvecklingsdagar.

Vi ses i oktober!

Gör din bokning med 1000 kr rabatt per person senast 23 juni 2023. Hoppas att vi ses i oktober!


Citat från deltagare på Äldreomsorgsdagarna

»Det var mycket bra föreläsningar, intressanta utställare, god mat och bra logistik.«

»Så fantastiskt sammansatt program, så jättebra föreläsare och god mat och fika. Allt var superbra!«

»Intressanta föreläsningar och utställare i mässhallen. Trevligt att kunna ses på riktigt och inte endast digitalt.«

»Mycket bra moderator! Organisatoriskt bra upplägg på allt från utställare, föreläsare till lunch. Allt flyter på så bra!«

»Jättebra föreläsare båda dagarna, fick en positiv känsla med mig hem.«


Loggor: Facebook, Instagram och LinkedIn
#Äldreomsorgsdagarna

Gothia Kompetens Äldreomsorg finns på:
Facebook • Instagram • LinkedIn

Prenumerera också på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad.

FAKTA

Ladda ner programmet som pdf här.

Bild på programmet till ÄO-dagarna 2023

Datum: 19–20 oktober 2023

Plats: Stockholmsmässan, Älvsjö

Orange rund platta - boka tidigt-prisBoka tidigt-pris: 4690 kr per person exklusive moms vid bokning senast 23 juni 2023. Ordinarie pris 5690 kr.


KONTAKTUPPGIFTER

Anmälan
Kontakta kundservice:
anmalan@gothiakompetens.se
08-4622670

Praktiska frågor om konferensen
Kontakta Jeanette Duvert:
jeanette.duvert@gothiakompetens.se
08-4622670

Vill du ställa ut på Äldreomsorgsdagarna 2023?
Här får du möjlighet att möta yrkesverksamma inom äldreomsorgen, varav hälften är beslutsfattare. 2022 blev samtliga utställarplatser bokade, så säkra din plats redan idag. Välkommen att kontakta Karin:
karin.westlund@gothiakompetens.se
070-8127072

  • 09.00–10.00 Frukost serveras i utställningshallen

    Anmäl eventuella allergier i god tid till Jeanette: 08-4622670 / jeanette.duvert@gothiakompetens.se

    Jeanette Duvert - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
    JEANETTE DUVERT
    Administratör kurs och konferens.
  • 10.00–10.10 Amelia Adamo, moderator, öppnar konferensen

    Årets moderator Amelia Adamo välkomnar oss till årets upplaga av Äldreomsorgsdagarna.

    Amelia Adamo - moderator på Äldreomsorgsdagarna
    Amelia Adamo
    Prisbelönt publicist, grundare av tidningarna Amelia, Tara och M-magasin, tidigare krönikör i Tidningen Äldreomsorg, och idag också en röst i frågor som rör äldreomsorgen.
  • 10.10–11.00 Framtidens äldreboenden

    En föreläsning som flyttar oss fram till 2050-talet. Över 1 miljon svenskar är då över 80 år, och det är nu 70-talisterna som fyller 80. Det är de som nu skall börja flytta in på äldreboenden, eller är de så? Kanske har den allt friskare äldre befolkningen gjort att hjälpbehoven börjar först när vi närmar hos 100 års åldern? Och redan 2048 hade de första medicinerna mot åldrandet godkänts. De stoppar inte åldrandet helt, men bromsar hastigheten. Fler personer klarar sig nu hemma genom digitalisering och billiga robotar. Hemtjänstpersonalen får istället mer tid att prata med sina vårdtagare. Också äldreboendena har förändrats genom digitalisering och människoliknande robotar. Personalen arbetar nu mer med att ge de boende meningsfulla sysselsättningar. De flesta äldreboenden är nu samlokaliserade med förskolor och man har kontinuerliga aktiviteter tillsammans.

    Ingmar Skoog - författare på Gothia Kompetens | © Ingmar Skoog
    Ingmar Skoog
    Seniorprofessor i psykiatrisk epidemiologi vid Göteborgs universitet och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa, Agecap, ett tvärvetenskapligt forskningscentrum som arbetar med att öka människors möjlighet till ett gott åldrande. Är just nu aktuell som expert i programmet "Studio 65", som handlar om livet som äldre och som sänds på SVT/ UR.
  • 11.00–11.20 Bensträckare

    Passa på att besöka alla våra utställare och att träffa gamla och nya kollegor.

  • 11.20–11.50 Regeringens syn på äldreomsorgens utveckling och framtid

    Vi möter Sveriges äldre- och socialförsäkringsminister och hör henne bland annat berätta om hur regeringen vill bidra till ökad kvalitet i äldreomsorgen, hur man vill säkra den medicinska kompetensen och på sikt lösa kompetensförsörjningen. Hon belyser också möjligheter som finns inom välfärdsteknik och hur vi tillsammans kan motverka den ofrivilliga ensamheten bland äldre.

    Anna Tenje - talare på Äldreomsorgsdagarna 2023 | © Regeringskansliet
    Anna Tenje
    Äldre- och socialförsäkringsminister (M).
  • 11.50–13.00 Lunch och möjlighet att träffa utställarna

    Anmäl eventuella allergier i god tid till Jeanette: 08-4622670 / jeanette.duvert@gothiakompetens.se

    Jeanette Duvert - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
    JEANETTE DUVERT
    Administratör kurs och konferens.
  • 1A Ledarskap: Våga leda en personcentrerad äldreomsorg

    Bemötandet är den allra viktigaste faktorn för att den äldre personen ska bli nöjd med äldreomsorgen. Hur bidrar du som chef till ett mer värdigt bemötande? Hur locka fram det bästa ur medarbetare med lågt engagemang? Hur kan du hantera besvärliga beteenden hos brukare och anhöriga? Vilka egenskaper behöver du som chef för att lyckas?

    En föreläsning om egna erfarenheter av att praktisera tillitsbaserat ledarskap och försöka höja motivationen bland sina medarbetare. Du bjuds på både framgångar och motgångar i ett arbete med att vända en verksamhet från katastrofläge till något att vara stolt över. Här ges enkla praktiska övningar att använda för att skapa personcentrerad vård och omsorg på riktigt.

    Marcus Gustavsson
    Enhetschef inom hemtjänsten i Mölndals stad med många års erfarenhet som chef inom vård- och omsorgsboende samt vårdbiträde. Han brinner starkt för allas rätt att få vara sig själva och bli respekterade för vilka de är – och att det i slutändan gynnar alla.
  • 1B Äldreomsorg: Förebygg undernäring – med hela teamet

    1 november 2022 trädde en ny författning i kraft som innebär att alla som arbetar inom vård och omsorg måste ha arbetssätt som förebygger undernäring hos äldre.

    Hur gör vi så att hela teamet blir engagerade för att förebygga undernäring - genom att bidra till mer inspirerande måltider för att hjälpa äldre att bli starkare? Vad kan vi gemensamt göra för att det som står i författningen blir det självklara sättet att arbeta på och en naturlig del av dagliga rutiner?

    Ta del av en föreläsning som ger perspektiv på kraven och visar på möjligheterna att införa prevention av undernäring i det dagliga arbetet på äldreboenden och inom hemtjänst – på ett teambaserat och roligt sätt.

    Janina Blomberg
    Kostvetare som arbetat med folkhälsa och beteendedesign i över 20 år. I dag är hon medgrundare till det digitala kunskapsföretaget ÄTUP som har visionen att alla äldre ska ha en bra livskvalitet där undernäring och dess konsekvenser minimeras.
  • 1C Psykisk hälsa: Det är aldrig för sent att få må bra

    Tre av tio äldre känner sig nedstämda och en av tio har en pågående depression, ofta med stort lidande och funktionsnedsättning som följd. Hur kan du som arbetar i äldreomsorgen vara med och bidra till att motverka depression och främja den psykisk hälsan hos den äldre personen?

    I den här föreläsningen får du veta mer om depression hos äldre, hur man kan identifiera depression och hur det kan behandlas. Du får också veta mer om beteendeaktivering, en metod för att öka lustfyllda och meningsfulla aktiviteter, som både kan främja psykisk hälsa och behandla depression.

    Johnny Pellas
    Specialistpsykolog och projektledare för Vuxenpsykiatriska äldremottagningen i Region Västmanland. Han är doktorand vid Uppsala universitet och forskar om metoder för att identifiera och behandla depression hos äldre.
  • 2A Ledarskap: Att leda in i framtiden

    Ett mer närvarande ledarskap, minskat kontrollbehov och vikten av att lita på professionen, det är nyckelbegrepp för Emma Eggertsen. Dessa faktorer tror hon också bidrar till att medar- betare trivs och vill vara kvar och utveckla verksamheten. Hur får du medarbetarna att hitta sin egen motivation? Vad innebär ett personcentrerat medarbetarskap? Och hur hänger ett tillitsbaserat ledarskap ihop med vikten av att stimulera både medarbetares och boendes drömmar? Kan en intraprenad skapa förutsättningar för detta och vara ett styrmedel?

    Emma Eggertsen
    Avdelningschef, bistånd och hälsa, Partille kommun och tidigare grundare av intraprenad på Björklidens äldreboende i Alafors. Hon blev 2020 utsedd till Årets enhetschef inom äldreomsorgen av föreningen Gott Ledarskap i Demensvården. Emma är utbildad statsvetare och tidigare verksamhetschef på Capio Amhult vårdcentral.
  • 2B Äldreomsorg: Skapa hälsa och livskraft!

    När mina tidigare sammanhang är borta; arbete, föräldraroll, partner etc. Vem är jag då?

    Att känna sig vilsen i livet - vad vill jag?

    Ta del av en föreläsning som inspirerar och ger metoder för att väcka lust, aktivera och mobilisera människors egna resurser för att skapa en meningsfull vardag.

    Föreläsarna Jenny Wahlgren och Anna Andersson är pionjärer inom äldreomsorgen som jobbar förebyggande med lustfyllda aktiviteter för och med pensionärer.

    Jenny Wahlgren
    Kulturarbetare på Seniorhälsan, enheten för utveckling och förebyggande arbete, avdelning för äldreomsorg, Hägersten-Älvsjö Stadsdelsförvaltning.
    Anna Andersson
    Kulturarbetare på Seniorhälsan, enheten för utveckling och förebyggande arbete, avdelning för äldreomsorg, Hägersten-Älvsjö Stadsdelsförvaltning.
  • 2C Psykisk hälsa: Personcentrerad kommunikation vid kognitiv sjukdom

    De kognitiva svårigheter och utmaningar som uppstår genom demenssjukdom påverkar också förmågan att kommunicera. Att delta i samtal blir en allt svårare utmaning, precis som att använda språket i andra sammanhang. Eftersom kommunikation är ett sätt att skapa och upprätthålla relationer får de kommunikativa svårigheterna ofta allvarliga konsekvenser. Därför är både kunskap och förståelse från omgivningen viktig för att bryta den allmänna föreställningen att det inte går att kommunicera med en person som lever med en demenssjukdom.

    Lars-Christer Hydén
    Professor i socialpsykologi, och föreståndare för Centrum för demensforskning (CEDER), Linköpings universitet. Han forskar om identitet och kommunikativa funktionshinder, speciellt vid demenssjukdom.
  • 14.30–15.10 Eftermiddagskaffe i utställningen

    Anmäl eventuella allergier i god tid till Jeanette: 08-4622670 / jeanette.duvert@gothiakompetens.se

    Jeanette Duvert - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
    JEANETTE DUVERT
    Administratör kurs och konferens.
  • 15.10–16.00 Kallpratet som leder in i värmen

    Hur skapas spännande möten och goda relationer med människor?

    Ibland har vi bara några sekunder på oss att skapa ett förtroende. Det gäller att hitta nycklar för att få till ett förtroendefullt samtal. Hur gör du för att bygga relationer med människor du aldrig träffat förut?

    Niklas Källner delar med sig av de knep han har utvecklat genom åren. Med mycket humor får vi höra om hans egna erfarenheter och forskning på området att skapa kontakt med folk. Hur tar kallpratet oss in i värmen? Och hur skapar vi trygghet i våra samtal?

    Niklas Källner - talare på Äldreomsorgsdagarna 2023 | © Gabriel Liljevall / Niklas Källner
    Niklas Källner
    Niklas Källner är journalisten och programledaren som utmärkt sig genom sin förmåga att närma sig och samtala med människor av alla åldrar och bakgrunder om såväl vardagliga som existentiella frågor. Han är känd från tv i program som Arvinge okänd, Skavlan och som medtävlare i På spåret. Är författare till flera böcker på temat som rör hur vi kommunicerar med varandra.
  • 08.30–09.00 Utställningen öppnar

    Passa på att besöka alla våra utställare och att träffa gamla och nya kollegor.

  • 09.00–09.50 Kunskap – för ett bättre liv

    Fördjupad kunskap om de kognitiva förändringar som uppstår vid kognitiv sjukdom är helt avgörande för att öka livskvaliteten hos en person som lever med någon av dessa sjukdomar. Hur anpassar vi kunskapen till varje möte med varje individ och skapar förutsättningar för att den personcentrerade vården blir så bra som möjligt?

    För vems skull gör vi egentligen allt vi gör i vårt vardagsarbete – och hur påverkar det den som vi är till för att stödja?

    Petra Tegman - föreläsare på Gothia Kompetens
    Petra Tegman
    Silviasjuksköterska samt specialistsjuksköterska i demensvård och palliativ vård. Petra är programchef för palliativ vård på Betaniastiftelsen samt en ofta anlitad föreläsare. Är medförfattare till boken "Palliativ vård vid demenssjukdom" utgiven hos oss på Gothia Kompetens.
  • 09.50–10.30 Förmiddagsfika i utställningshallen

    Anmäl eventuella allergier i god tid till Jeanette: 08-4622670 / jeanette.duvert@gothiakompetens.se

    Jeanette Duvert - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
    JEANETTE DUVERT
    Administratör kurs och konferens.
  • 10.30–10.40 En mellanakt: Lite röst - Lite kropp - Mycket skratt!

    Öva multimodal sinnesstimulering med Jenny Wahlgren och Anna Andersson.

    Jenny Wahlgren och Anna Andersson är pionjärer inom äldreomsorgen som jobbar förebyggande med lustfyllda aktiviteter för och med pensionärer.

    Jenny Wahlgren - talare på Äldreomsorgsdagarna 2023
    JENNY WAHLGREN
    Kulturarbetare på Seniorhälsan, enheten för utveckling och förebyggande arbete, avdelning för äldreomsorg, Hägersten-Älvsjö Stadsdelsförvaltning.
    Anna Andersson - talare på Äldreomsorgsdagarna 2023
    ANNA ANDERSSON
    Kulturarbetare på Seniorhälsan, enheten för utveckling och förebyggande arbete, avdelning för äldreomsorg, Hägersten-Älvsjö Stadsdelsförvaltning.
  • 10.40–11.30 ”Allt vad ni vill att människorna ska göra för er”

    Att tjäna människor genom sitt arbete ger mening och lockar många. Under den värsta perioden av pandemin gick ansökningarna till sjuksköterskeutbildningarna upp med 30 procent, samtidigt som nyhetssändningarna larmade om den enorma stress som härjade på sjukhus och äldreboenden. Ett arbete som har med medmänniskors välbefinnande att göra, är det finaste som kan hända en människa. Men det som är djupt meningsfullt kan också bli utmattande. Var finns de själsliga utmaningarna och var finner du guldkornen i arbetet med människor?

    Camilla Lif - talare på Äldreomsorgsdagarna 2023 | © Mikael Silkeberg / Camilla Lif
    Camilla Lif
    Camilla Lif är kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm. Hon har också arbetat med stöd i missbruksbehandling, med terapeutiska samtal, krisstöd och själavård. Hon är även skribent och radioprofil och har bland annat varit sommarpratare i Sveriges Radios P1.
  • 11.30–12.40 Lunch och möjlighet att träffa utställarna

    Anmäl eventuella allergier i god tid till Jeanette: 08-4622670 / jeanette.duvert@gothiakompetens.se

    Jeanette Duvert - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
    JEANETTE DUVERT
    Administratör kurs och konferens.
  • 3A Ledarskap: Så länge skutan kan gå – mot bättre organisatorisk arbetsmiljö!

    Äldreomsorgen, liksom stora delar av offentlig sektor, brottas med stora utmaningar när det gäller kompetensförsörjningen. Hög personalomsättning i kombination med en hög sjukfrånvaro till följd av bristande organisatorisk och social arbetsmiljö har visats vara en viktig orsak till detta. Arbetet med att komma till rätta med arbetsmiljön är brådskande. Vad säger forskningen kring att komma till rätta med arbetsmiljön inom offentlig sektor? Och vilka förutsättningar behöver du som chef för att kunna arbeta med frågan?

    Ingibjörg Jonsdottir
    Verksamhetschef för Institutet för Stressmedicin i Västra Götalandsregionen och professor vid avdelningen för Samhällsmedicin och Folkhälsa vid Göteborgs Universitet. Ingibjörg forskar om stress, hälsa och arbetsmiljö med särskild fokus på den organisatoriska och psykosociala arbetsmiljön samt inom den kliniska forskningen på individer med stressrelaterad utmattning.
  • 3B Äldreomsorg: Nära vård med multiprofessionellt team

    Att bli Sveriges bästa kommun att leva i för personer med demenssjukdomar och deras anhöriga, det är demensteamet på södra Ölands målbild och ambition. Teamet som nu blivit prisat menar att betydelsen av att vara relationell både i teamet och i arbetet med personer med demenssjukdom och deras anhöriga är en viktig framgångsfaktor. Hur skapar du ett multiprofessionellt team där regionens demens sjuksköterskor och kommunens personal jobbar över organisationsgränserna som fungerar över tid? Hur förverkliga det standardiserade insatsförloppet för personer med demenssjukdom? Ta del av en berättelse med både framgångar och motgångar i strävan efter nära- och personcentrerad vård.

    Fredrik Lilja
    Fredrik Lilja är äldresjuksköterska/Silviasjuksköterska med mer än 30 års erfarenhet av arbete med äldre personer i behov av vård och omsorg. Senaste fem åren som demens- sjuksköterska och teamledare för Södra Ölands demensteam som 2021 fick utmärkelsen Årets demensteam på Framtidsgalan arrangerad av företaget Framtidsverket.
  • 3C Psykisk hälsa: Det är normalt att livet kan vara sjukt jobbigt

    Att vara människa innebär att kunna bli mer än det jag tänker och känner. Hälsa handlar inte om att slippa uppleva utmaningar utan att kunna delta och ge plats för olika upplevelser och inte bli kidnappad av obehag. Hälsa är också kopplat till att använda sin tid till det jag vill uppnå och bidra till. Utmaningen är att släppa idén att livet ska vara enkelt och problemfritt och inte se reaktioner på livets svårigheter som uttryck för psykisk sjukdom. Livet är orättvist och det kan vi bli bra på att hantera. Hur kan jag använda min tid till det som ger glädje?

    Åsa Kadowaki
    Läkare med specialisering inom psykiatri och leg. KBT-psykoterapeut. Arbetat inom primärvården sedan 2004 utifrån fokus på salutogenes och motverka medikalisering av de utmaningar som ingår i att leva. Föreläser om skillnaden mellan sjukdom och ohälsa och handleder alla personalkategorier inom primärvården.
  • 4A Ledarskap: Från ”måste” till ”vill”!

    Genom de senaste decenniernas forskning vet vi vad det är som skapar motivation, prestation, och framgångsrika strategigenomföranden men vi är mindre bra på att applicera den kunskapen i våra organisationer.

    En föreläsning förankrad i aktuell arbetspsykologiforskning som konkret visar på hur ett gott ledarskap kan skapa de optimala förutsättningarna för mer motivation, högre frisktal förändrade beteenden samt bättre kundnöjdhet och måluppfyllelse.

    Hur vi skapar en engagerad och välmående organisation som lyckas med det den tar sig för som fungerar - både för dig som chef och dina medarbetare?

    Johan Book
    Johan Book arbetar med utbildning inom ledarutveckling, teamutveckling och strategigenomföranden sedan 1999. Universitetsstudier inom psykologi, ledarskap och kommunikation. Bildade 2017 Hej Engagemang, en rörelse som kämpar för ett mer engagerat och välmående Sverige med aktuell och evidensstark forskning som grund.
  • 4B Äldreomsorg: Levnadsberättelsen ger identitet

    Min levnadsberättelse skapar min identitet - hur jag berättar min berättelse eller vem som berättar den kommer att forma vem jag blir och hur jag blir bemött. När vi förstår en annan människas berättelse är det lätt att se varför personen agerar som den gör och säger det den säger, och då föds omsorg. Om jag inte förstår dig är det lätt att tillskriva dig negativa identiteter.

    Förlorar jag min berättelse eller om ingen är intresserad av att höra min berättelse förlorar jag mig själv och till sist förlorar jag intresset för mig själv. Därför är livsberättelser livsviktigt.

    Här får du teori och ett konkret verktyg för att göra livsberättelsen mer intressant och levande.

    Egon Rommedahl
    Teolog, leg. psykoterapeut och handledare. Egon arbetar sedan många år med utbildningar och föreläsningar i bland annat etik och grupprocesser för vård- och omsorgspersonal.
  • 4C Psykisk hälsa: Ett språk för själen och det existentiella åldrandet

    Kropp och själ hänger ihop. Hur vi mår själsligt, påverkar hur vi mår kroppsligt och hur vi mår kroppsligt påverkar förstås hur vi mår rent själsligt.

    Vård och omsorg ska vara personcentrerad och utgår från varje människas unika situation och behov. Att möta både kropp och själ är viktigt. Men hur samtalar vi om och möter de behov som inte är fysiska, som också påverkar hur den som är sjuk mår? Och vad gör vi med svaren?

    I den här föreläsningen får du konkreta tips kring sätt att uttrycka dig för att identifiera, möta och samtala om existentiella behov oavsett livssyn eller kulturell bakgrund.

    Finns det då ett slags språk för själen? Vad kan du säga, hur kan du fråga?

    Johan Sundelöf
    Överläkare och adjungerad lektor på Palliativt Centrum i Uppsala. Johan är specialist i geriatrik och palliativ medicin och har inriktat sin forskning på existentiella frågor och existentiellt stöd vid svår sjukdom. Är också författare till flera böcker, varav en, "Palliativ vård vid demenssjukdom", är skriven tillsammans med Petra Tegman och utgiven hos oss på Gothia Kompetens.
  • 14.10–14.50 Eftermiddagsfika i utställningshallen

    OBS! Efter denna paus stänger utställningen, så passa nu på att besöka alla våra utställare om du inte redan har gjort det.

    Anmäl eventuella allergier i god tid till Jeanette: 08-4622670 / jeanette.duvert@gothiakompetens.se

    Jeanette Duvert - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
    JEANETTE DUVERT
    Administratör kurs och konferens.
  • 14.50–15.40 Att skapa livgivande möten med musik och lyhördhet

    Välkommen till en musikfylld avslutning med Lill Lindfors - en av våra mest mångfacetterade och folkkära artister.

    Med självkänsla och självironi föreläser hon om kroppsspråk och kommunikation med alla sinnen. Hon guidar oss hur vi genom lyhördhet i mötet kan anpassa oss till var den äldre personen befinner sig. Lill kommer att aktivera dig som publik med sin sång och blanda kunskap med mycket humor, värme och egna erfarenheter.

    Med sig på scen har hon gitarristen Mats Norrefalk.

    Lill Lindfors - talare på Äldreomsorgsdagarna 2023 | © Lars Sjögren / Lill LIndfors
    Lill Lindfors
    Lill Lindfors har i över sex decennier varit en av Sveriges mest mångsidiga artister. Hon har förutom sången medverkat i revyer, tv-shower och varit konferencier för ett flertal tv-program och galor. Lill utnämndes till Sveriges första Goodwillambassadör för Unicef, FN:s barnfond. Hon är även engagerad i 1,6 miljoner klubben.
Amelia Adamo - moderator på Äldreomsorgsdagarna

Amelia Adamo är prisbelönt publicist, grundare av tidningarna Amelia, Tara och M-magasin, tidigare krönikör i Tidningen Äldreomsorg, och idag också en röst i frågor som rör äldreomsorgen.

Amelia är moderator på årets konferens.

 

Prisbelönt publicist Amelia Adamo

Lill Lindfors - talare på Äldreomsorgsdagarna 2023 | © Lars Sjögren / Lill LIndfors

Lill Lindfors har i över sex decennier varit en av Sveriges mest mångsidiga artister. Hon har förutom sången medverkat i revyer, tv-shower och varit konferencier för ett flertal tv-program och galor. Lill utnämndes till Sveriges första goodwill-ambassadör för Unicef, FN:s barnfond. Hon är även engagerad i 1,6 miljonerklubben.

Lill Lindfors avslutar årets konferens. Hon kommer blanda sång och kunskap med mycket humor, värme och egna
erfarenheter.

Foto av Lars Sjögren.

Folkkär artist Lill Lindfors

Anna Tenje - talare på Äldreomsorgsdagarna 2023 | © Regeringskansliet

Anna Tenje är Sveriges äldre- och socialförsäkringsminister (M).

Anna Tenje kommer tala om regeringens syn på äldreomsorgens utveckling och framtid.

Foto av Kristian Pohl AB / Regeringskansliet.

Äldre- och socialförsäkringsminister (M) Anna Tenje

Niklas Källner - talare på Äldreomsorgsdagarna 2023 | © Gabriel Liljevall / Niklas Källner

Niklas Källner är journalisten och programledaren som utmärkt sig genom sin förmåga att närma sig och samtala med människor av alla åldrar och bakgrunder om såväl vardagliga som existentiella frågor. Han är känd från tv i program som Arvinge okänd, Skavlan och som medtävlare i På spåret. Är författare till flera böcker på temat som rör hur vi kommunicerar med varandra.

Foto av Gabriel Liljevall.

Niklas Källner

Ingmar Skoog - författare på Gothia Kompetens | © Ingmar Skoog

Ingmar Skoog är seniorprofessor i psykiatrisk epidemiologi vid Göteborgs universitet och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa, AgeCap, ett tvärvetenskapligt forskningscentrum som arbetar med att öka människors möjlighet till ett gott åldrande. Är just nu aktuell som expert i programmet Studio 65, som handlar om livet som äldre och som sänds på SVT/ UR.

Seniorprofessor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa Ingmar Skoog

Petra Tegman - föreläsare på Gothia Kompetens

Petra Tegman är Silviasjuksköterska samt specialistsjuksköterska i demensvård och palliativ vård. Petra är programchef för palliativ vård på Betaniastiftelsen samt en ofta anlitad föreläsare. Är medförfattare till boken Palliativ vård vid demenssjukdom.

Silviasjuksköterska och specialistsjuksköterska Petra Tegman

Anna Andersson och Jenny Wahlgren - talare på Äldreomsorgsdagarna 2023

Anna Andersson och Jenny Wahlgren arbetar som kulturarbetare på Seniorhälsan, enheten för utveckling och förebyggande arbete, avdelning för äldreomsorg, Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning. Två pionjärer inom äldreomsorgen som jobbar förebyggande med lustfyllda aktiviteter för och med pensionärer.

Kulturarbetare på Seniorhälsan Anna Andersson och Jenny Wahlgren

Camilla Lif - talare på Äldreomsorgsdagarna 2023 | © Mikael Silkeberg / Camilla Lif

Camilla Lif är kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm. Hon har också arbetat med stöd i missbruksbehandling, med terapeutiska samtal, krisstöd och själavård. Hon är även skribent och radioprofil och har bland annat varit sommarpratare i Sveriges Radios P1.

Foto av Mikael Silkeberg.

Kyrkoherde Camilla Lif

Äldreomsorgsdagarna 2022 - blommor vid scenen | © Gothia Kompetens
Äldreomsorgsdagarna 2022 - Amelia Adamo och Bosse Westerdal | © Gothia Kompetens
Äldreomsorgsdagarna 2022 - Bosse Westerdal | © Gothia Kompetens
Äldreomsorgsdagarna 2022 - Gothia Kompetens monter | © Gothia Kompetens

Vi har lyckats skapa en unik mötesplats

Anna Lidfeldt - projektledare för Äldreomsorgsdagarna

Vad är det roligaste med Äldreomsorgsdagarna?
– Att vi har så många deltagare som väljer att återkomma. Vi har lyckats skapa en unik mötesplats där alla olika yrkesroller som arbetar runt den äldre personen kommer för att få inspiration, aktuell kunskap och inte minst möta kollegor från hela landet.

Varför är dagarna viktiga?
– För att man som medarbetare inom äldreomsorgen får spegla sig i kollegor, att få känna att man har Sveriges viktigaste arbete. Vi tror också Äldreomsorgsdagarna bidrar till att höja statusen på äldreomsorgens verksamhet, vi sprider aktuell forskning från äldreomsorgens fält med massor av exempel på verksamheter som arbetar på ett väldigt bra sätt, där både de äldre och medarbetare känner meningsfullhet varje dag.

Vad vill du att deltagarna ska ha med sig när de kommer tillbaka till sina verksamheter efter konferensen?
– Jag önskar att de känner sig fyllda av ny kunskap och har fått massor av inspiration och idéer att ta med sig hem till sitt arbete med äldre personer.


Anna Lidfeldt, projektledare för Gothia Kompetens konferenser
Anna Lidfeldt har arbetat med att ta fram innehållet till Äldreomsorgsdagarna i över tio år. Läs intervjun med Anna inför Äldreomsorgsdagarna 2021, då vår uppskattade konferens firade 20 år.

Säkra din plats idag!

Klicka på Boka här högst upp på sidan för att anmäla dig och dina kollegor. Välkommen!

Boka tryggt
Betalning sker mot faktura efter konferensen. Kostnadsfri avbokning fram till 30 dagar innan konferensen. Därefter fullt pris. Anmälan är bindande men ej personlig. Gothia Kompetens förbehåller sig rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälningar, dock senast 30 dagar innan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev