Äldreomsorgsdagarna 2022 - Konferens

Äldreomsorgen – idag och i framtiden

Sveriges viktigaste konferens för dig inom äldreomsorgen

Årets tema: Äldreomsorgen – idag och i framtiden

Välkommen till Äldreomsorgsdagarna 2022 som i år arrangeras för 21:e gången! Konferensen är en unik mötesplats för dig som arbetar inom äldreomsorgen med fokus på att skapa bästa möjliga omsorg för den äldre personen.

Under två kunskapsintensiva dagar möter du några av landets främsta föreläsare inom äldreomsorgens område. Här blandas skratt med evidensbaserade forskningsrön och framgångsrika verksamhetsnära exempel från svensk äldreomsorg. Du får möjlighet att möta kollegor från hela landet, träffa utställare och känna att du har Sveriges viktigaste jobb.

Med årets tema Äldreomsorg – idag och i framtiden blickar vi framåt efter två tuffa år. Vad har vi lärt oss? Hur säkrar vi kvaliteten i äldreomsorgen? Och hur skapar vi arbetsglädje?

Konferensens innehåll ger dig stor valfrihet. Med sex gemensamma storföreläsare och tre parallella spår med olika inriktning så skräddarsyr du själv dina två dagar. Du väljer fritt mellan föreläsningar inom ledarskap, äldreomsorg och psykisk hälsa. Alla tar upp aktuella frågor som berör äldreomsorg och ditt viktiga arbete.

Vi ses i oktober!


Citat från deltagare på Äldreomsorgsdagarna

»Det var mycket bra föreläsningar, intressanta utställare, god mat och bra logistik.«

»Så fantastiskt sammansatt program, så jättebra föreläsare och god mat och fika. Allt var superbra!«

»Intressanta föreläsningar och utställare i mässhallen. Trevligt att kunna ses på riktigt och inte endast digitalt.«

»Mycket bra moderator! Organisatoriskt bra upplägg på allt från utställare, föreläsare till lunch. Allt flyter på så bra!«

»Jättebra föreläsare båda dagarna, fick en positiv känsla med mig hem.«


Loggor: Facebook, Instagram och LinkedIn
#Äldreomsorgsdagarna

Gothia Kompetens Äldreomsorg finns på:
Facebook • Instagram • LinkedIn

FAKTA

Ladda ner programmet som pdf här.

Programmet till Äldreomsorgsdagarna 2022

Datum: 6-7 oktober 2022

Plats: Stockholmsmässan, Älvsjö

Orange rund platta - boka tidigt-prisBoka tidigt-pris: 4490 kr per person vid bokning senast 24 juni. Ordinarie pris 5490 kr. Priser exklusive moms.


KONTAKTUPPGIFTER

Anmälan
Kontakta kundservice:
anmalan@gothiakompetens.se
08-4622670

Praktiska frågor om konferensen
Kontakta Jeanette Duvert:
jeanette.duvert@gothiakompetens.se
08-4622670

Vill du ställa ut på Äldreomsorgsdagarna 2022?
Här får du möjlighet att möta yrkesverksamma inom äldreomsorgen, varav hälften är beslutsfattare. Välkommen att kontakta Karin:
karin.westlund@gothiakompetens.se
070-8127072

 • 09.00–10.00 Frukost serveras i utställningshallen

  Anmäl eventuella allergier i god tid till Jeanette: 08-4622670 / jeanette.duvert@gothiakompetens.se

  Jeanette Duvert - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  JEANETTE DUVERT
  Administratör kurs och konferens.
 • 10.00–10.10 Välkomna!

  Amelia Adamo, moderator, öppnar konferensen.

  Amelia Adamo - moderator på Äldreomsorgsdagarna
  Amelia Adamo
  Amelia Adamo är prisbelönt publicist, grundare av tidningarna Amelia, Tara och M-magasin, tidigare krönikör i Tidningen Äldreomsorg, och idag också en röst i frågor som rör äldreomsorgen.
 • 10.10–11.00 Framtidens äldreomsorg – hur säkrar vi kvaliteten?

  Precisionsmedicin införs nu i snabb takt inom sjukvården. Baserat på dina personliga data och DNA gör man en helt personligt anpassad behandling mot just din cancer. Men vad skulle precisionsäldreomsorg innebära? Hur kan vi använda data och analys utan att riskera en helt teknokratiserad verksamhet? Och hur viktigt är kultur och sociala aktiviteter i äldreomsorgens vardag för att vi ska utveckla kvaliteten?

  Förutom Anders Ekholm deltar Jenny Wahlgren och Anna Andersson från enheten för utveckling och förebyggande arbete, avdelning för äldreomsorg, Hägersten-Älvsjö Stadsdelsförvaltning, för att illustrera hur kultur och aktivitet kan driva kvalitet.

  Anders Ekholm - föreläsare på Gothia Kompetens | © Elis Hoffman / Anders Ekholm
  Anders Ekholm
  Analysdirektör på IVO och senior rådgivare vid Institutet för framtidsstudier.
  Jenny Wahlgren
  Enheten för utveckling och förebyggande arbete, avdelning för äldreomsorg.
  Anna Andersson
  Enheten för utveckling och förebyggande arbete, avdelning för äldreomsorg.
 • 11.00–11.20 Bensträckare

  Passa att besöka alla våra utställare och att träffa gamla och nya kollegor.

 • 11.20–11.50 Ny äldreomsorgslag – hur påverkar den dig som arbetar i äldreomsorgen?

  I juni 2022 presenteras en utredning om en äldreomsorgslag – en lag som ska komplettera socialtjänstlagen. Nya lagförslag som både förstärker tillgången till medicinsk kompetens i kommuner och stärker den medicinska kompetensen på strategisk nivå finns också med. Äldreomsorgslagen ska stödja en utvecklingsresa när det gäller kvalitet inom äldreomsorgen. Den ska främja en mer långsiktig styrning, svara mot strukturella brister, samt öka tydlighet och likvärdighet. Allt för att den äldre personen ska få en sådan bra äldreomsorg som möjligt.

  Olivia Wigzell - föreläsare på Gothia Kompetens | © Socialstyrelsen
  Olivia Wigzell
  Utredare, tillika generaldirektör för Socialstyrelsen, berättar om förslagen samt även pågående arbete med Nationellt kompetenscentrum för äldreomsorg på Socialstyrelsen.
 • 11.50–13.00 Lunch och möjlighet att träffa utställarna

  Anmäl eventuella allergier i god tid till Jeanette: 08-4622670 / jeanette.duvert@gothiakompetens.se

  Jeanette Duvert - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  JEANETTE DUVERT
  Administratör kurs och konferens.
 • 1A LEDARSKAP: Sluta motivera dina medarbetare

  Många chefer i äldreomsorgen kämpar med att rekrytera, behålla och sedan dessutom motivera sin personal. Men hur gör man egentligen för att få medarbetare att känna att de har världens viktigaste jobb? Är det verkligen möjligt att som chef motivera sina medarbetare?

  Ta del av en föreläsning som utgår ifrån vad forskning om motivation egentligen kommit fram till och på vilket sätt den kan ha betydelse för dig som chef och ledare.

  Charlotte Råwall
  Leg. psykolog och organisationskonsult som arbetar med utveckling av chefer, medarbetare, ledningsgrupper och medarbetargrupper. Hon är också leg. sjuksköterska och har många års erfarenhet av att arbeta med välfärdssektorn och i synnerhet av sjukvården.
 • 1B ÄLDREOMSORG: Drömmar har ingen åldersgräns

  Vill du åka på kryssning, bygga Lego med förskolebarn, stryka sommargardiner, åka pulka, krama en häst fastän du är sängbunden eller återuppleva din mors recept på gädda?

  Att ha makt över sin tid, sin omsorg, sina aktiviteter och sin vardag är en rättighet varje människa borde ha, även om du just fyllt 93 år.

  Ta del av en föreläsning med filminslag från Stora Sköndals äldre- och trygghetsboende Villa Magnolia som med aktivitetscoach Monica Lyander i spetsen arbetar för att sprida trygghet, värme, nyfikenhet och glädje till de som kallar boendet sitt hem.

  Monica Lyander
  Aktivitetscoach vid stiftelsen Stora Sköndal i Stockholm. På boendet används IDA-modellen som står för inflytande, delaktighet och aktivitet.
  Mikael Geitner
  Arbetar på dokumentärfilmbolaget Film and Tell som har skapat dokumentären Leva tills jag dör. Dokumentären som hade premiär i mars 2022 handlar om Monica och hennes arbete med aktiviteter och relationer. Syftet med filmen menar Mikael är att verka för en ökad livskvalitet inom äldreomsorgen. Utsnitt från filmen kommer att visas under föreläsningen.
 • 1C PSYKISK HÄLSA: Sociala aktiviteter ur ett jämställdhetsperspektiv

  Ensamhet och sysslolöshet drabbar många äldre, både kvinnor och män. Ändå är det mest kvinnor som tar del av och besöker sociala gruppaktiviteter såväl ute i samhället som på äldreboenden.

  Har inte männen samma behov av meningsfullhet och gemenskap som kvinnor, är de inte intresserade av aktiviteten i fråga, eller finns det andra skäl? Hur jämställd är äldreomsorgen när det kommer till erbjudandet om sociala aktiviteter, både på och utanför äldreboenden?

  I föreläsningen problematiserar och belyser Katarina Lindblad sociala aktiviteter för äldre ur ett genusperspektiv utifrån både mäns och kvinnors behov. Hon ger också förslag på och positiva exempel från forskning och praktisk erfarenhet.

  Katarina Lindblad
  Musikterapeut och fil.dr. Är specialiserad på äldre mäns psykiska hälsa och har disputerat på avhandlingen ”Som plåster på själen - Om äldre män, musik och välbefinnande”. Hon jobbar även som projektledare för Riksförbundet Hjärnkolls seniorverksamhet.
 • 2A LEDARSKAP: Ledarskap som främjar hälsa och delaktighet

  Pandemin har utmanat äldreomsorgen, men också de utvecklingsarbeten som pågår på många håll. Den visar också på de stora variationer som finns inom äldreomsorgen. Vissa ställen har fått svidande kritik för sitt agerande, andra började förbereda sig så snart signalerna kom att en pandemi var på väg.

  Varför har hanterandet av pandemin sett så olika ut? Och vilka satsningar på organisation och ledarskap under krisen har varit framgångsrika? Vad kännetecknar den utveckling som har betydelse för chefer och medarbetares förmåga att nå mål och göra saker som upplevs som värdefulla?

  Lotta Dellve
  Professor i arbetsvetenskap och ergonomi. Hon forskar om äldreomsorg med fokus på sociala, organisatoriska och humana aspekter som skapar hållbarhet. Utsågs 2018 till årets HR-forskare.
 • 2B ÄLDREOMSORG: Självständigare liv genom intensiv hemrehabilitering

  Med individens egna resurser i fokus är intensiv hemrehabilitering en pusselbit av många för att minska behovet av hemtjänst och skjuta fram behov av vård- och omsorgsboende. Genom att hitta de områden som är viktiga för brukaren själv – och fokusera rehabiliteringsinsatserna på de områdena ökar förutsättningarna för ett självständigt liv.

  Fridha Söderqvist, verksamhetschef i Eskilstuna, delar med sig av nycklarna till att allt fler klarar sig utan insatser från kommunen. Intensiv hemrehabilitering kallas rehabiliteringsmodellen som Eskilstuna arbetar med och utvärderingar visar på mycket positiva resultat.

  Fridha Söderqvist
  Verksamhetschef i Eskilstuna.
 • 2C PSYKISK HÄLSA: Man dör inte av stress, man slutar bara att leva

  Stressrelaterad ohälsa och utmattningssyndrom är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning hos vård- och omsorgspersonal. Frågan är varför och vad är egentligen ett utmattningssyndrom. Och hur skiljer det sig från depression? Går det att förebygga och förhindra? Hur ser prognosen ut för att bli frisk och återvända till ett fungerande liv? Frågan är också vad som krävs för att lyfta problematiken från individen till arbetsplatsens strukturer.

  Marie Åsberg och Selene Cortes
  Marie Åsberg, professor emerita i psykiatri och Selene Cortes, sociolog, har tillsammans skrivit boken "Man dör inte av stress, man slutar bara att leva – om utmattningssyndrom". Boken varvar Selenes personliga sjukdomshistoria med Maries kliniska perspektiv. Marie har forskat sedan slutet av 1990-talet kring stressrelaterad ohälsa har myntat begreppet utmattningssyndrom.
 • 14.30–15.10 Eftermiddagskaffe i utställningen

  Anmäl eventuella allergier i god tid till Jeanette: 08-4622670 / jeanette.duvert@gothiakompetens.se

  Jeanette Duvert - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  JEANETTE DUVERT
  Administratör kurs och konferens.
 • 15.10–16.00 Vad är lycka, egentligen?

  Denna evidensbaserade föreläsning med konkreta verktyg från forskningen handlar om de vanligaste myterna och nycklar för hållbart välmående i en allt mer komplex och oförutsägbar värld. Med hjälp av hjärn- och lyckoforskning svarar vi bland annat på vad är lycka, egentligen? Vad är viktigast, lycka eller mening? Vilka är de vanligaste myterna? Vad gör de tio procent lyckligaste personerna annorlunda?

  Erik Fernholm - föreläsare på Gothia Kompetens
  Erik Fernholm
  Erik Fernholm har en akademisk utbildning i kognitiv neurovetenskap, coaching och lyckoforskning och en bakgrund i extremsport och personlig utveckling. Han är också en eftertraktad talare, som fått flera priser för sin föreläsargärning. Erik är även VD och medgrundare på stiftelsen29k som utvecklar olika verktyg förankrade i vetenskap - för mental hälsa och personlig utveckling.
 • 09.00–09.30 Utställningen öppnar

  Passa att besöka alla våra utställare och att träffa gamla och nya kollegor.

 • 09.30–10.20 Covid-19 och äldreomsorgen – vad har vi lärt av krisen och vad tar vi med oss in i framtiden?

  Äldreomsorgen har drabbats hårt av covid-19-pandemin, men i varierande grad i olika länder och i betydelse för hur äldre personer med hemtjänst och personal har drabbats. Det finns också stor nationell variation i de åtgärder som vidtagits vad gäller tidpunkt, ordningsföljd och innehåll. Detta gäller både generella åtgärder på samhällsnivå och specifika åtgärder inom äldreomsorgen, såsom besöksförbud i äldreboenden och tillgång till personlig skyddsutrustning och testning.

  Hur kan vi planera framåt? Denna föreläsning ser på vad vi har lärt av krisen i Sverige men också internationellt, och fokuserar på vad tar vi med oss in i framtiden.

  Tine Rostgaard - föreläsare på Gothia Kompetens
  Tine Rostgaard
  Tine Rostgaard är professor vid Institutet för socialt arbete vid Stockholms universitet. Hon forskar om äldreomsorg och gör ofta jämförelser mellan länder. Just nu har hon ett forskningsprojekt finansierat av Forte om resiliens vid åldrande.
 • 10.20–11.00 Förmiddagsfika i utställningshallen

  Anmäl eventuella allergier i god tid till Jeanette: 08-4622670 / jeanette.duvert@gothiakompetens.se

  Jeanette Duvert - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  JEANETTE DUVERT
  Administratör kurs och konferens.
 • 11.00–11.50 Att ha styrfart på jobbet

  För att inte tappa styrfart på jobbet måste vi som arbetar med människor hitta sätt att använda vårt engagemang på bästa sätt. För att kunna göra det behöver vi ha tillgång både till våra möjligheter och känna till våra gränser. Nyfikenhet, samhörighet och humor är viktiga tillgångar - om de används på rätt sätt.

  Per Naroskin - föreläsare på Gothia Kompetens | © Hjalmar Kyle / Per Naroskin
  Per Naroskin
  Leg. psykolog, psykoterapeut och författare. Han är även en efterfrågad föreläsare men mest känd är hans röst förmodligen som en av "spanarna" i radioprogrammet med samma namn. Metaforen Styrfart har vuxit fram under såväl föreläsningar som i terapier med patienter och i handledning av chefer. Med den som utgångspunkt har han givit ut tre böcker, varav "Styrfart på jobbet" är en.
 • 11.50–12.50 Lunch och möjlighet att träffa utställarna

  Anmäl eventuella allergier i god tid till Jeanette: 08-4622670 / jeanette.duvert@gothiakompetens.se

  Jeanette Duvert - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  JEANETTE DUVERT
  Administratör kurs och konferens.
 • 3A LEDARSKAP: Nytänkande och mod lockar nya medarbetare

  Madeleine Stenqvist, enhetschef på äldreboendet Sävegårdens tar Facebook till hjälp för att visa hur meningsfull vardagen är inom äldreomsorgen. Det är ett sätt att göra medarbetarna stolta, höja statusen och attrahera nya medarbetare. Ledstjärnan är ett boende där den äldre personen är medskapande och kan leva livet fullt.

  I sitt ledarskap fokuserar hon på det som fungerar och reflekterar över det som behöver förändras. Ledordet är mod och Pippi Långstrumps: ”Det har jag aldrig provat tidigare, det klarar jag helt säkert.” Ena dagen bjuder hon in kocken Leif Mannerström, andra dagen anställer hon extra personal trots att det inte är budgeterat. Hon vill också ingjuta mod i sina medarbetare, inspirera dem att se möjligheter och inte hinder.

  Färre timanställningar, planering mot tydliga mål och större delaktighet i arbetet har bidragit till att det idag både är enklare att behålla och rekrytera nya medarbetare.

  Madeleine Stenqvist
  Enhetschef, Sävegården i Lerums kommun. Är utbildad socionom som nu arbetat 12 år som chef, varav de senaste åren på Sävegården i Floda några mil utanför Göteborg.
 • 3B ÄLDREOMSORG: Framtidens omsorg om äldre är redan här

  Med stöd av ny teknik har äldres självständighet och delaktighet ökat i Kramfors. Ta del av hur äldreomsorgen i Kramfors arbetar för att möta framtidens utmaningar genom att nyttja teknisk innovation för att skapa nya arbetssätt och insatser. Kramfors har lyckats bibehålla insatser av hög kvalitet samtidigt som de har behov av påskynda den digitala omställningen.

  Kramfors är också en del i SKR Kompetenscenter välfärdsteknik som stöttar Sveriges kommuner. Kompetenscenter sprider kunskap och kompetens inom områden som rör verksamhetsutveckling av omsorgen av äldre genom digitalisering.

  David Wiklund
  Verksamhetsutvecklare i Kramfors kommun och projektledare i åtagandet som en av tio utsedda modellkommuner inom äldreomsorgen.
  Ann-Charlotte Klarén
  Projektledare SKR och inlånad från Skara kommun. Erfarenhet av verksamhet- och kvalitetsutveckling inom äldreomsorgen.
 • 3C PSYKISK HÄLSA: Äntligen förstår jag varför hela livet varit ett kaos

  ”Att få en adhd-diagnos, om än vid 68 års ålder, var omvälvande och jag kan känna en ny ömsinthet för mig.” /Kajsa Edman

  Det finns en stor grupp äldre som på många sätt varken syns eller hörs, som i princip är osynliga i samhället. De med en NPF-diagnos eller med liknande problematik.

  I projektet ”Äldrelyftet – åldras och må bra med adhd” vittnar flera äldre om ett livslångt lidande påverkat av beroende, ätstörningar och utanförskap, men också att många felbedömts när de sökt vård. Ta del av en föreläsning om projektet där du också möter Kajsa Edman, som fick sin diagnos sent i livet och som vill förmedla att det aldrig är försent att få hjälp till ett liv med högre livskvalitet.

  Annika von Schmalensée
  Projektledare på Riksförbundet Attention som står bakom rapporten "Äntligen förstår jag varför hela livet varit kaos" som bygger på intervjusvar från 470 äldre med adhd eller någon annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Svaren presenteras i en ny antologi med livsberättelser från äldre som ges ut under 2022.
 • 4A LEDARSKAP: Att leda sig själv och andra i tider av förändring

  Under senare år har företag och organisationer ställts inför stora utmaningar då förändringstakten varit hög (inte minst vad gäller teknik), valmöjligheterna många och osäkerheten stor.

  Så, frågan är; hur kan vi bli bättre på att leda oss själva och andra i tider av förändring, hur kan vi bli bättre på att navigera i en värld full av osäkerhet och hur kan vi fatta klokare beslut? Beslut som formar vår framtid.

  Mona Riabacke
  Mona Riabacke är doktor i beslutsfattande och driver sedan drygt 10 år tillbaka Riabacke & Co som hjälper företag och organisationer att förbättra sitt ledarskap (där beslutsfattande är en stor och viktig del). Hon är också författare till boken "Beslutspyramiden – Stegen till klokare beslut" och driver den populära näringslivspodden "Beslutspodden".
 • 4B ÄLDREOMSORG: Hur ger vi våra allra äldsta ett så bra liv som möjligt?

  Att se den äldre som en helhet - det är fokus för Anne Ekdahl som forskar kring omhändertagandet av sköra äldre. Skörhet är ett tillstånd med bland annat låg livskvalitet och beroende. Därför är det extra viktigt att kunna identifiera detta tillstånd för att på så sätt kunna anpassa vården och omsorgen till denna allt vanligare grupp av äldre.

  Ta del av en föreläsning som förklarar vad begreppet skörhet är och vad detta begrepp tillför mer än bara ålder för att förstå hur den äldre reagerar på olika påfrestningar av såväl medicinsk, psykisk och social karaktär. Anne berättar också om reflektioner från TV-programmet "Fyraåringarna på äldreboendet" där hon var en av experterna.

  Anne Ekdahl
  Specialist och docent i geriatrik. Kliniskt har Anne infört begreppet Geriatriska Akutvårds Avdelningar (GAVA)som nu finns på flera håll i Sverige. Anne har arbetat med utredning av demenssjukdomar på specialistnivå och varit delaktig i Socialstyrelsens arbete kring detta under många är. Hösten 2020 var hon jämte professor Ingmar Skoog en av experterna till TV4s program "Fyraåringarna på äldreboendet" som skildrar tillvaron på ett äldreboende, och hur hälsan påverkas av att ha daglig kontakt med en grupp fyraåringar.
 • 4C PSYKISK HÄLSA: Recept mot ensamhet

  Över hälften av de äldre som tar del av hemtjänst eller äldreboende uppger att de besväras av ensamhet - det visar ny statistik från SCB och Socialstyrelsen. Samtidigt ökar de existentiella frågorna och många går in i en period där de personliga kriserna ökar som exempelvis förlusten av fysiska förmågor och anhörigas och vänners bortgång. Långvarig ofrivillig ensamhet kan leda till stort psykiskt lidande med den yttersta konsekvensen om tankar på att inte vilja leva längre. Ensamheten kan även öka risken för fysiska sjukdomar såsom stroke och hjärtinfarkt.

  Men ensamhet går att bryta! Ta del av en föreläsning med konkreta exempel på hur det går att bryta social isolering på olika nivåer, förhindra psykisk ohälsa, minska lidande men framförallt bibehålla förmågor och bevara livskvalitet.

  Monika Ölund
  Verksamhetschef för SPIV (Suicidprevention i väst). Hon har tidigare arbetat inom kommunal, statlig, privat och ideell sektor med frågor som berör samhällsutmaningar.
  Agneta Rapp
  Verksamhetschef för Göteborgs Föreningscenter och projektledare för det Arvsfondsfinansierade projektet Seniorvän-Kontaktperson för äldre.
 • 14.20–14.50 Eftermiddagsfika i utställningshallen

  OBS! Efter denna paus stänger utställningen, så passa nu på att besöka alla våra utställare om du inte redan har gjort det.

  Anmäl eventuella allergier i god tid till Jeanette: 08-4622670 / jeanette.duvert@gothiakompetens.se

  Jeanette Duvert - Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens
  JEANETTE DUVERT
  Administratör kurs och konferens.
 • 14.50–15.40 Livet, levandet, skapandet, lagandet och ljuset vid horisonten

  En föreläsning om fredade rum och trygga kroppar

  Möt Stina Wollter som i sin föreläsning blandar konst, foton, filmer och berättande för att beskriva de invasioner och den press som vi människor utsätts för och på sin väg till - och strategier för - motstånd, skapande och överlevnad. Genom människomöten, motstånd och skapande har en stark övertygelse vuxit fram, tillsammans med en längtan efter förändring.

  Följ med på en resa med stopp på många stationer där konst, kropp, dans, demens, liv och död vill följa med på vägen fram till platsen där Stina plötsligt blev kallad aktivist. En aktivist som tar striden för allas rätt till fredade rum och rätt att fylla sin plats på jorden och blomma, exakt som man är, bortom stereotyper, fördomar och snäva normer.

  Stina Wollter - föreläsare på Gothia Kompetens | © Anna-Lena Ahlström / Stina Wollter
  Stina Wollter
  Konstnär, radiopratare och författare.
Amelia Adamo - moderator på Äldreomsorgsdagarna

Amelia Adamo är prisbelönt publicist, grundare av tidningarna Amelia, Tara och M-magasin, tidigare krönikör i Tidningen Äldreomsorg, och idag också en röst i frågor som rör äldreomsorgen.

Konferens moderator Amelia Adamo

Anders Ekholm - föreläsare på Gothia Kompetens | © Elis Hoffman / Anders Ekholm

Anders Ekholmär analysdirektör på IVO och senior rådgivare vid Institutet för framtidsstudier.

Foto av Elis Hoffman.

Analysdirektör och senior rådgivare Anders Ekholm

Olivia Wigzell - föreläsare på Gothia Kompetens | © Socialstyrelsen

Olivia Wigzell är utredare, tillika generaldirektör för Socialstyrelsen, berättar om förslagen samt även pågående arbete med Nationellt kompetenscentrum för äldreomsorg på Socialstyrelsen.

Foto av Socialstyrelsen.

Generaldirektör för Socialstyrelsen Olivia Wigzell

Erik Fernholm - föreläsare på Gothia Kompetens

Erik Fernholm har en akademisk utbildning i kognitiv neurovetenskap, coaching och lyckoforskning och en bakgrund i extremsport och personlig utveckling. Han är också en eftertraktad talare, som fått flera priser för sin föreläsargärning. Erik är även vd och medgrundare av stiftelsen 29k som utvecklar olika verktyg förankrade i vetenskap – för mental hälsa och personlig utveckling.

Vd och medgrundare: stiftelsen 29k, prisbelönt talare Erik Fernholm

Tine Rostgaard - föreläsare på Gothia Kompetens

Tine Rostgaard är professor vid Institutet för socialt arbete vid Stockholms universitet. Hon forskar om äldreomsorg och gör ofta jämförelser mellan länder. Just nu har hon ett forskningsprojekt finansierat av Forte om resiliens vid åldrande.

Professor vid Stockholms universitet Tine Rostgaard

Per Naroskin - föreläsare på Gothia Kompetens | © Hjalmar Kyle / Per Naroskin

Per Naroskin är leg. psykolog, psykoterapeut och författare. Han är även en efterfrågad föreläsare men mest känd är hans röst förmodligen som en av Spanarna i radioprogrammet med samma namn. Metaforen Styrfart har vuxit fram under såväl föreläsningar som i terapier med patienter och i handledning av chefer. Med den som utgångspunkt har han givit ut tre böcker, varav Styrfart på jobbet är en.

Foto av Hjalmar Kyle.

Leg. psykolog, psykoterapeut och författare Per Naroskin

Stina Wollter - föreläsare på Gothia Kompetens | © Anna-Lena Ahlström / Stina Wollter

Stina Wollter är konstnär, radiopratare och författare.

Foto av Anna-Lena Ahlström.

Konstnär, radiopratare och författare Stina Wollter

Äldreomsorgsdagarna 2021 - bild på publiken | © Gothia Kompetens
Äldreomsorgsdagarna 2021 - bild på logga från konferensen | © Gothia Kompetens
Äldreomsorgsdagarna 2021 - bild på publiken | © Gothia Kompetens
Äldreomsorgsdagarna 2021 - vd Bo Westerdal | © Gothia Kompetens

Vi har lyckats skapa en unik mötesplats

Anna Lidfeldt - projektledare för Äldreomsorgsdagarna

Vad är det roligaste med Äldreomsorgsdagarna?
– Att vi har så många deltagare som väljer att återkomma. Vi har lyckats skapa en unik mötesplats där alla olika yrkesroller som arbetar runt den äldre personen kommer för att få inspiration, aktuell kunskap och inte minst möta kollegor från hela landet.

Varför är dagarna viktiga?
– För att man som medarbetare inom äldreomsorgen får spegla sig i kollegor, att få känna att man har Sveriges viktigaste arbete. Vi tror också Äldreomsorgsdagarna bidrar till att höja statusen på äldreomsorgens verksamhet, vi sprider aktuell forskning från äldreomsorgens fält med massor av exempel på verksamheter som arbetar på ett väldigt bra sätt, där både de äldre och medarbetare känner meningsfullhet varje dag.

Vad vill du att deltagarna ska ha med sig när de kommer tillbaka till sina verksamheter efter konferensen?
– Jag önskar att de känner sig fyllda av ny kunskap och har fått massor av inspiration och idéer att ta med sig hem till sitt arbete med äldre personer.


Anna Lidfeldt, projektledare för Gothia Kompetens konferenser
Anna Lidfeldt har arbetat med att ta fram innehållet till Äldreomsorgsdagarna i över tio år. Läs intervjun med Anna inför Äldreomsorgsdagarna 2021, då vår uppskattade konferens firade 20 år.

Säkra din plats idag!

Klicka på Boka här högst upp på sidan för att anmäla dig och dina kollegor. Välkommen!

Boka tryggt
Betalning sker mot faktura efter konferensen. Kostnadsfri avbokning fram till 30 dagar innan konferensen. Därefter fullt pris. Anmälan är bindande men ej personlig. Gothia Kompetens förbehåller sig rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälningar, dock senast 30 dagar innan.