”Jag vill ersätta oro om sex på nätet med kunskap och förståelse"

Kommande boken Sex på nätet ger en översikt för den nyfikne. Vad är det här med Darknet? Hur fungerar dejtingappar? Är nätporren farlig? Hur skyddar man sig från romansbedrägerier och grooming?
– Jag upplever att det finns mycket stress och oro hos vuxna när det kommer till nätet, särskilt när det handlar om sex och relationer. Jag har skrivit den här boken för att ge en förklarande överblick så att vuxna ska kunna hänga med bättre i vad som är vad, utan att fokusera på värsta tänkbara scenario, säger Siri Lindqvist, sexolog, barnmorska och författare till boken Sex på nätet som släpps hösten 2024.

Våren 2023 släpptes Siri Lindqvists första bok Prata sex!. I den visade hon att ungdomar vill prata mer om sexualitet, identitet, samtycke och relationer med trygga vuxna och hur vuxenvärlden kan göra det utan att komma med pekpinnar och tabun. Hösten 2024 kommer hennes andra bok, Sex på nätet (prenumerera på vårt nyhetsbrev, så får du information om när boken finns att beställa). Med den vill hon avdramatisera stigmat kring vad som händer på nätet och förmedla kunskap som motvikt till skrämselpropaganda, men också lyfta konkreta strategier för säkrare sex online, för- och nackdelar med att skicka nakenbilder och mycket mer.

Jag vill lyfta vad som kan vara bra med sex på nätet och hur nätdejting har förändrat sättet vi ser på relationsskapande.

– Det är svårt att hänga med i vad som händer när man inte har vuxit upp som ungdomar gör idag, där internet och smartphones alltid är tillgängliga. Många fenomen som porr, Tinder, incels och Onlyfans lyfts i nyheterna och många blir oroliga och rädda för vad som kan hända online. Jag vill lyfta vad som kan vara bra med sex på nätet och hur nätdejting har förändrat sättet vi ser på relationsskapande. Jag vill lyfta anledningen till att unga och unga vuxna är på nätet – för det finns ju många fördelar, annars hade det aldrig använts.

Siri Lindqvist vet vad hon pratar om. Hon är leg. barnmorska, sjuksköterska och sexolog samt doktorand vid Göteborgs universitet. Hon började tidigt arbeta med sexualupplysning – och just upplysningsfrågan är ett ledmotiv i hennes arbete.

Min bok behövs för att öka vuxnas möjlighet att komma närmare den yngre generationens kultur.

Till hösten kommer din nya bok Sex på nätet. Varför har du skrivit den?
– Min bok behövs för att öka vuxnas möjlighet att komma närmare den yngre generationens kultur. I en inledande del i boken finns fokus på ungdomstid och hur man kan prata med barn och unga om nätsäkerhet och sex på nätet. I andra delar fungerar boken som en översikt där man kan dyka ner och läsa om nätfenomen som är relevanta just nu.

Vad är dina viktigaste budskap i boken?
– Jag vill ge en kunskap och en mer nyanserad bild så att vuxna kan komma förbi rädslor och förbud och i stället öppna för samtal med varandra. Särskilt viktigt är det att våga prata med unga om vad som händer på nätet och våga försöka förstå. För många unga är livet på nätet lika viktigt som det som händer utanför, det är svårt för en äldre generation att förstå. Hälsa och sexuell hälsa på nätet måste uppmärksammas och jag tror den här boken kan hjälpa till med att få i gång samtal över generationsgränser.

Det är en viktig bok för de som möter ungdomar de vill bry sig om, i arbetet eller i hemmet.

Till vem vänder sig boken?
– Boken vänder sig till vuxna som vill hänga med bättre! Och jag ger många tips och trix för samtal och reflektion för den nyfikne. Det är en viktig bok för de som möter ungdomar de vill bry sig om, i arbetet eller i hemmet. Vuxna, lärare, fritidsgårdsledare och ungdomsmottagare.


Av Pia Leufstedt, Gothia Kompetens
Foto av Marcus Gustafsson

Om Siri Lindqvist

Siri Lindqvist - författare på Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens

Siri Lindqvist är legitimerad barnmorska, sjuksköterska och sexolog samt doktorand vid Göteborgs universitet. Hon har tidigare skrivit boken Prata sex! (2023). Hösten 2024 kommer hennes andra bok Sex på nätet

Kuvert - symbol för Gothia Kompetens nyhetsbrev | © Gothia KompetensPrenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad.

Och följ Gothia Kompetens Vård och omsorg på LinkedIn.

Malin Drevstam - författare på Gothia Kompetens | © Gothia Kompetens

”Kom underfund med dina gränser och din längtan”

Undviker du närhet för att slippa riskera att det leder till sex? Har du funderat på varför sex blir som det blir i olika relationer? Eller rusar du iväg i tanken och blir rädd att relationen är på väg att ta slut om ni inte haft sex på ett par veckor? Malin Drevstam är sexolog, leg. psykoterapeut och socionom.

Läs intervjun med Malin Drevstam

Eva Lyberg - författare och föreläsare på Gothia Kompetens | © Eva Lyberg

Sex nycklar till tryggt sex efter trauma 

Alltför många kvinnor har varit med om traumatiska upplevelser som medför att de har utvecklat en rädsloreaktion i samband med sex. Traumat kan bestå av allt från gynekologiska undersökningar och förlossningsskador till våldtäkt eller andra sexuella övergrepp.

Läs intervjun med psykolog Eva Lyberg