”Kom underfund med dina gränser och din längtan”

Undviker du närhet för att slippa riskera att det leder till sex? Har du funderat på varför sex blir som det blir i olika relationer? Eller rusar du iväg i tanken och blir rädd att relationen är på väg att ta slut om ni inte haft sex på ett par veckor?

Då är du i gott sällskap för det är frågor som många funderar på. Det vet Malin Drevstam som dagligen möter den här typen av problemställningar på sin mottagning i Stockholm. Här delar hon med sig av några tips för att hjälpa dig förstå dig själv och dina behov för att få ett mer avslappnat och tryggt sexuellt utforskande. 

Hur vi närmar oss sex påverkas mycket av vår inlärning i form av anknytningserfarenheter och andra erfarenheter under livets gång. Men även om du skulle ha övervägande positiva erfarenheter kommer omständigheterna, kontexten, i nuet att påverka hur mycket du kan slappna av och ge dig hän sexuellt. 

– Hur vi knöt an till våra föräldrar som barn är inlärda mönster som kan påverka våra vuxna relationer och känslor inför intimitet och sex. Eftersom de är inlärda går de också att lära om. Hjärnan är föränderlig och har förmågan att omforma sig efter de omständigheter den fokuserar på. Det gör att det är fullt möjligt att träna om sina anknytningsbeteenden så att de blir medvetna och ändamålsenliga i varje situation. På så sätt utvecklas en förvärvad trygg anknytning. 

Tipslista - Hur du kan slappna av och njuta mer av sex

Övning 1 – Vad hjälper dig?
Den här övningen kan du göra för att bli mer medveten om och förstå vad som hjälper dig att lättare slappna av och njuta när du har sex. Försök ringa in vilka omständigheter som påverkar dig i varje given situation. 

Tänk på en eller ett par sexuella situationer du varit med om och som du upplevt som positiva. Fundera på vilka omständigheter du tror hade betydelse för att det blev positivt just den gången, till exempel:

  • Hur var din hälsa, kroppsuppfattning, humör och din eventuella oro kring förmåga och prestation? 
  • Hur var stämningen i relationen vid tillfället? 
  • Var befann ni er? Hemma i sovrummet, köket eller utomhus, på hotell, offentlig plats eller annat?
  • Andra omständigheter som kan haft betydelse? Som till exempel semester, barnvakt, fest eller liknande?
  • Vad gjorde du/ ni vid tillfället? Som till exempel fantiserade du/ni tillsammans? Erotiskt språk? Oralsex? Hångel? Penetration?

Övning 2 – Vad stjälper dig?
Andra övningen kan du göra för att bli mer medveten om och förstå vad som försämrar möjligheterna för att du ska kunna slappna av och njuta när du har sex. Försök ringa in vilka omständigheter som påverkar dig i varje given situation. 

Kan du minnas ett eller ett par tillfällen där sexet du haft inte varit bra? Fundera i så fall på vilka omständigheter som rådde då, som tillexempel: 

  • Hur kändes din kropp? Hur var stämningen i relationen? Var var ni? Var du pigg eller trött? Fanns det störande moment? 
  • Hur var din hälsa, kroppsuppfattning, humör och din eventuella oro kring förmåga och prestation? 
  • Hur var stämningen i relationen vid tillfället? 
  • Var befann ni er? Hemma i sovrummet, köket, utomhus, på hotell, offentlig plats eller annat?
  • Andra omständigheter som kan haft betydelse? Stress, ekonomiska problem eller liknande?
  • Vad gjorde du/ ni vid tillfället? Som till exempel fantiserade du/ni tillsammans? Erotiskt språk? Oralsex? Hångel? Penetration?

Övning 3 – Lista ut och förmedla vilken typ av beröring du gillar och var
Träna på att ägna din kropp mer uppmärksamhet och närvaro. Rör vid de platser på kroppen som är känsliga och notera vilken typ av beröring du bäst gillar där. Hård, mjuk, rytmisk, lätt, långsam, snabb eller liknande. 

Notera och fundera på om en eventuell partner känner till detta? Om inte - hur kan du i så fall förmedla det? 

  • Genom att säga något (helst vid ett tillfälle när ni inte har sex)? 
  • Eller kanske genom att ta partnerns hand och tyst visa vad du gillar och vill? 
  • Eller kanske visa på partnern hur du själv skulle vilja bli berörd?

Övning 4 – Tänk efter före
Prova att låta en sexuell invit eller fråga från en partner landa i dig så att du ger dig själv tid att känna efter vad du själv vill. Ett reflexmässigt nej eller ja kan komma att förändras om du lyssnar mer på dig själv.

Träna på att ta utrymme genom att till exempel svara 
"Det känns lockande men jag vill känna efter i mig själv en stund" 
eller kanske 
"Just nu är jag inte sugen men fråga gärna igen om en timme"
eller 
"Jag kan tänka mig att lägga mig naken i sängen och se om jag kommer i kontakt med någon känsla, men jag kan inte lova något".

Övning 5 – Lär dig lyssna på din kropps visdom
Genom att bli mer medveten om dina fysiska förnimmelser och sensationer så flyttas fokus till kroppen – där mycket av upphetsningen sker. Lär dig lyssna på din kropps visdom. Förmodligen har den redan skrikigt ut vad den inte tycker om – hur har du lyssnat på det? Och kanske behöver du lyssna in lite extra på sensationer som väcker välbehag, lust och njutning eftersom de är lite mer lågmälda och inte alltid gör så mycket väsen av sig till en början. Denna övning hjälper dig att bli bättre på att lägga märke till fysiska upplevelser på ett mer utforskande och nyanserat sätt.

Träna på att vara mer närvarande i din kropp genom att sätta dig bekvämt och sedan tyst för dig själv notera och säga till dig själv eller en partner vad som faktiskt pågår i din kropp i just detta nu. Det kan till exempel låta så här: 

"Just nu känner jag att ett hårstrå kittlar mig på kinden" 
eller
"Just nu känner jag hur byxorna klämmer åt i midjan"
eller
”Just nu känner jag hur mina tår trycker mot golvet" 
eller
”Just nu känner jag att min panna är avslappnad" 
eller kanske bara
"Just nu känner jag hur luften sugs ner i mina lungor när jag andas in".

Foton på Malin Drevstam av Mikael M Johansson.


Samtal från Psykologiscenen, Bokmässan 2019
"Med psykologer som kan massor om sex kan ni räkna med svar på många intima frågor. Johanna Ekdahl lär psykologstudenter att prata om sex med sina klienter. Hennes nya bok är ett slags modern sexbibel. Ida Flinks och Steven Lintons bok 'Du, jag och sex' ger råd om kommunikation och hur vi kan ställa frågor som: Varför har vi sex alltmer sällan? Är han inte attraherad av mig? Borde jag ställa upp oftare? Tycker hon att jag är för tjock? Calle Brunells bok 'Man - i ljuset av #metoo' tar upp makt, skuld och lust. Malin Drevstam skriver om lust och olust, närhet och anknytning." /Psykologiscenen på YouTube
Samtalsledare: Maria Carling, SvD.
Arrangör: SvD Idagsidan

Malin Drevstam - författare på Gothia Kompetens

Malin Drevstam, sexolog, leg. psykoterapeut och socionom.


Följ Gothia Kompetens Vård och omsorg på LinkedIn.


Kuvert - symbol för Gothia Kompetens nyhetsbrevPrenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad.

Eva Lyberg - författare och föreläsare på Gothia Kompetens | © Eva Lyberg

Sex nycklar till tryggt sex efter trauma 

Alltför många kvinnor har varit med om traumatiska upplevelser som medför att de har utvecklat en rädsloreaktion i samband med sex. Traumat kan bestå av allt från gynekologiska undersökningar och förlossningsskador till våldtäkt eller andra sexuella övergrepp.

Läs intervjun med psykolog Eva Lyberg

Närbild på blommande träd

”Kvinnor accepterar inte längre nedsatt funktion efter förlossning”

– Vi behöver mer kunskap inom vården för att förebygga och behandla förlossningsskador. Det finns inte heller några nationella riktlinjer. Det är ett allvarligt problem som ytterst drabbar födande kvinnor, säger Ann Olsson, medicine doktor, som arbetar som barnmorska och vårdutvecklare på barnmorskemottagning.

Läs intervjun med Ann Olsson