Vi vill lyfta de goda krafter som finns i förskolans värld och utser därför Årets förskolekraft. Målet är att hitta en person som gör det där lilla extra för att inspirera, utmana och utveckla med varje barns bästa förskola i fokus.

Kriterier för nominering

  • Personen har genom sitt engagemang och sin kunskap lyckats inspirera både kollegor och barn. 
  • Personen har bidragit till ökad måluppfyllelse inom ett eller flera områden i förskolans verksamhet. Till exempel genom kreativitet, relationell kompetens, ämneskunskap, ledaregenskaper, kommunikationsförmåga. 
  • Personen har pedagogisk utbildning – leg. förskollärare, barnskötare eller rektor. 

Sista dagen för att nominera inför 2022 var 13 december.

Vinnaren utses av en jury och presenteras på konferensen Förskoledagarna 10-11 februari 2022. Priset instiftades av Förskoletidningen 2020. Läs om tidigare vinnare nedan.

Årets förskolekraft - logga

Instiftat av:

Förskoletidningen - logga

Rätt plats fick Charlotte att lysa - Årets Förskolekraft 2021

– Jag är så otroligt tacksam att någon tog sig tid att nominera mig. Detta är stort för mig och betyder mycket. Jag är så glad och stolt, det känns som att jag växt någon centimeter. Jag brinner för mitt arbete och älskar att göra det där lilla extra. Detta gör att jag bara vill fortsätta att göra ännu mer, säger Charlotte Hübner.

Juryns motivering
Med sitt professionella och varma bemötande är Charlotte en trygghet för barn, kollegor och föräldrar. Hon är en skicklig och ansvarsfull pedagog som tar sig an nya uppgifter med glädje och räds aldrig att tänka nytt utan ser utmaningar i sådant hon inte gjort tidigare - alltid med gott resultat och en erfarenhet rikare! Hennes positiva synsätt påverkar alla som hon har runt omkring sig. Charlotte brinner för hälsa och fysisk aktivitet och inspirerar till rörelseglädje varje dag. Hon har nära till skratt och ler och skrattar ofta, hon är påhittig och kommer gärna med idéer som utvecklar hela förskolan. Kort sagt en glädjespridande idéspruta!

Stort grattis Charlotte!

Läs artikeln om inspirationen Charlotte Hübner ur Förskoletidningen nr 2 2021 här: "Rätt plats fick Charlotte att lysa"

Charlotte Hübner - Årets Förskolekraft 2021

Charlotte Hübner
Årets Förskolekraft 2021

Maria Johansson blev Årets Förskolekraft 2020 

– Jag blev otroligt rörd och glad över att någon har tagit sig tid att nominera mig och att juryn anser att det jag gör är värt en utmärkelse. Jag är väldigt stolt, säger Maria.

Juryns motivering
Med ett brinnande och genuint engagemang får Maria både individens och gruppens kunskaper att blomstra. Genom sitt intresse för naturvetenskap och historieberättande skapar hon små och stora mysterier i vardagen. Utifrån barnens intressen och de kompetenser som finns i arbetslaget undervisas barnen på ett kreativt och lekfullt sätt. Till exempel genom avdelningens återkommande tema Dinovember där årets gråaste månad blir till något att se fram emot. "En superpedagog utöver det vanliga."

Läs artikeln om Maria och hennes arbete i Förskoletidningen nr 2 2020: ”Det gäller att fånga de roliga stunderna”

Maria Johansson - Årets Förskolekraft 2020

Maria Johansson
Årets Förskolekraft 2020